TÉMA

Argo

Zeměmoří se na český trh dostává v souborném vydání s novými ilustracemi

Americká spisovatelka Ursula K. Le Guinová je označována za královnu světové fantastiky. Proslavila se především fantasy sérií z fiktivního Zeměmoří. Ta se teď na český trh dostává poprvé v souborném vydání i s novými ilustracemi.
14. 3. 2023|

Poslanci zvolili do Rady Českého rozhlasu Vágnera, do Rady České televize Řeháka

Do Rady Českého rozhlasu zvolila sněmovna redaktora nakladatelství Argo Oldřicha Vágnera, do Rady České televize vybrali poslanci ředitele Městské knihovny v Praze Tomáše Řeháka. O výsledcích tajných voleb informoval předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO). V rámci středeční mimořádné schůze sněmovna nedospěla k hlasování o navrhovaných změnách ve výběru radních ČT a ČRo. Debata o vládní novele trvala přes čtyři hodiny a podobně jako při jejích předchozích sněmovních projednáváních ji provázela kritika z řad opozice.
22. 2. 2023Aktualizováno22. 2. 2023, 15:55|

Novák, Rooneyová, Kosatík či Němec. Na Velký knižní čtvrtek vyšlo patnáct novinek

Na pultech knihkupectví se objevily nové knihy Jana Nováka, Pavla Kosatíka, Jana Němce nebo Sally Rooneyové. V rámci tradiční propagační akce Velký knižní čtvrtek vyšlo patnáct novinek českých i zahraničních autorů. Natáčel s nimi Tadeáš Hlavinka.
14. 10. 2022|

Nechceme finančně podporovat Lukjaněnka, říká editor Arga. Příjmy z jeho již vydaných knih pošle Post Bellu

Nakladatelství Argo oznámilo, že přestává vydávat knihy Sergeje Lukjaněnka kvůli jeho podpoře invaze Ruska na Ukrajinu. Příjmy z těch, které už jsou v nabídce, chce posílat organizaci Post Bellum. Ruský autor fantasy, například úspěšné série Hlídka, v reakci označil Čechy za národ se sklony k nacismu. Na jeho slova otevřeným dopisem odpověděl nejprodávanější český autor fantasy František Kotleta. V Událostech, komentářích se k tématu vyjádřil editor nakladatelství Argo a publicista Martin Šust.
25. 3. 2022|

Vytvořila Mumínky, ale nevěřila jim. Osobnost Janssonové připomínají film i knihy

Ve světě ji proslavily příběhy o Mumíncích. Tove Janssonová ale psala i pro starší čtenáře. V češtině teď vyšly dvě autobiograficky laděné prózy. A osobnost finsko-švédské malířky a spisovatelky připomíná rovněž film, který česká kina uvedou tento měsíc.
1. 2. 2022|

Nakladatelům chybí papír. Knihy na vánoční trh tak budou zdražovat

Loni knižní trh omezila pandemie, letos se k potížím nakladatelů přidal nedostatek papíru. Potýkají se s ním největší hráči tuzemského trhu i ti, kteří mají v edičních plánech jen desítky titulů ročně. Knihy by kvůli tomu mohly ještě letos podražit. Problém je podle nakladatelů v celé Evropě a zřejmě souvisí i s čínským trhem. Pro velké nakladatele problém znamená výpadek tržeb v řádu milionů korun.
9. 9. 2021|

Je mu téměř devadesát let. V českém překladu vychází počátky Barbara Conana

I po téměř devadesáti letech patří k vládcům fantastické literatury. Úvodní romány o Barbaru Conanovi teď vychází v revidovaném českém překladu, postava vytvořená v 30. letech Robertem E. Howardem žije ale také v komiksových adaptacích. Proč je legendární válečník tak populární?
2. 8. 2021|

Odvaha v bublině. Život Milady Horákové připomíná nový český komiks

Česko si připomíná osud Milady Horákové, kterou komunistická justice po vykonstruovaném procesu poslala před sedmdesáti lety na popraviště. Jednou z forem, které o životě československé političky nově vyprávějí, je komiks od Zdeňka Ležáka a Štěpánky Jíslové. Vydává Argo.
26. 6. 2020|

Zemřel agent CIA Mendez, který inspiroval Argo. Z Íránu dostal Američany v přestrojení za filmaře

Mistr převleků, geniální agent, nadaný literát i americký hrdina. Ve věku 78 let zemřel v sobotu bývalý agent CIA Tony Mendez, který dokázal v roce 1980 dostat z revolučního Íránu skupinu amerických diplomatů v přestrojení za kanadský filmový štáb. Jeho odvážný čin inspiroval Bena Afflecka k natočení snímku Argo, jenž dostal v roce 2013 tři Oscary.
21. 1. 2019Aktualizováno21. 1. 2019, 14:08|