TÉMA

Derry

Krvavá neděle je zpět u britského soudu. Blízkým obětí by to mohlo přinést první zadostiučinění

Krvavá neděle (Bloody Sunday) z ledna 1972 se po více než padesáti letech vrací k britskému soudu. Souzen bude jeden z členů jednotky, která v severoirském Derry postřílela 14 katolíků. V případě uznání viny půjde o první zadostiučinění pro blízké obětí. Táhlý konflikt spočíval v ambicích severoirských katolíků odtrhnout se od Spojeného království a připojit se k Irsku, což Londýn vždy odmítal.
16. 12. 2023|

„Po padesáti letech to bolí stejně jako tehdy.“ Stovky lidí si připomněly oběti krvavé neděle

Stovky lidí si v severoirském Londonderry připomněly padesát let od chvíle, kdy ve městě britští vojáci zastřelili třináct neozbrojených katolických demonstrantů. Lidé v pietním pochodu nesli fotografie zemřelých a bílé růže.
30. 1. 2022|

Před 50 lety se v Severním Irsku zatýkalo bez soudu. Operace Demetrius jen prohloubila násilí

Zákon o plné moci umožňoval zadržovat lidi bez soudu. Britská vláda normu začala uplatňovat v Severním Irsku přesně před padesáti lety v rámci operace Demetrius. Cílem bylo zmírnit ofenzivní tlak Irské republikánské armády (IRA). Úřady při čistkách cílily téměř výhradně na republikány a brutální metody britských vojáků měly nakonec opačný efekt – IRA získala příznivce a takzvané Trable se prohloubily.
9. 8. 2021|

Zemřel John Hume, nobelista oceněný za ukončení severoirského konfliktu

Ve věku 83 let zemřel severoirský umírněný katolický politik John Hume, který za svou úlohu v severoirském mírovém procesu obdržel v roce 1998 Nobelovu cenu za mír. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na Sociálnědemokratickou a labouristickou stranu (SDLP), kterou Hume založil a dlouhá léta vedl. Hume získal Nobelovu cenu společně s vůdcem probritských unionistů Davidem Trimblem. V minulosti byl rovněž poslancem Evropského parlamentu a parlamentu Spojeného království.
3. 8. 2020Aktualizováno3. 8. 2020, 19:59|

Britští vojáci zamířili před 50 lety do Severního Irska. Teď křehký mír ohrožuje brexit

V Severním Irsku už přes dvacet let panuje křehký mír, který občas naruší drobnější incidenty. Nervozita v regionu ale roste, protože osud mírové dohody ohrožuje tvrdý brexit, jemuž je nakloněný premiér Boris Johnson. Sever ostrova si totiž velmi dobře pamatuje desítky let trvající konflikt, který z Belfastu udělal válečnou zónu a při němž umíraly stovky civilistů. Přesně před padesáti lety – 14. srpna 1969 – začal výsadek desítek tisíc britských vojáků, kteří měli neklid udržet na uzdě. Začala operace Banner.
14. 8. 2019|

Policie v Severním Irsku zatkla čtyři podezřelé kvůli vraždě novinářky McKeeové

Policie v severoirském městě Londonderry ve čtvrtek ráno zatkla čtyři muže v souvislosti s vyšetřováním nepokojů, během nichž byla zavražděna mladá novinářka Lyra McKeeová. K odpovědnosti za její vraždu se již dříve přihlásila radikální republikánská organizace Nová IRA, která usiluje o sjednocenou Irskou republiku. S odvoláním na vyjádření místní policie o tom informovala agentura AFP.
9. 5. 2019|

Policie zatkla čtyři podezřelé kvůli výbuchu v Londonderry

Severoirská policie zadržela čtyři podezřelé v souvislosti se sobotním výbuchem auta před soudem v Londonderry. Vyšetřovatelé jsou podle médií přesvědčení, že za útok je zodpovědná nacionalistická organizace Nová IRA, usilující o sjednocení Irského ostrova. Nikdo při incidentu neutrpěl zranění.
20. 1. 2019|

V severoirském Londonderry před soudem explodovalo auto, nikdo nebyl zraněn

V severoirském Londonderry před soudem explodovalo auto, nikdo při incidentu nebyl zraněn. Podle policie mohlo jít o nastraženou bombu, píše Reuters. Okolnosti události se stále vyšetřují.
19. 1. 2019Aktualizováno19. 1. 2019, 23:57|