TÉMA

Joachim Gauck

„Je ohrožena bezpečnost Evropy.“ Karel III. před Spolkovým sněmem ocenil pomoc Ukrajině

Britský král Karel III. ve čtvrtečním projevu před poslanci Spolkového sněmu označil vztahy Německa a Británie jako výjimečné a zdůraznil, že přátelství obou zemí velmi leželo na srdci jeho zesnulé matce Alžbětě II. Němcům poděkoval za projevy soustrasti po jejím skonu. Ocenil také jednotu v pomoci napadené Ukrajině a o válce prohlásil, že je hrozbou nejen pro bezpečnost Evropy, ale také pro evropské demokratické hodnoty.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 19:36|

Německo je připraveno nám naslouchat, řekl Pavel po návštěvě Berlína. Jednal s kancléřem i prezidentem

Petr Pavel se pozdě odpoledne v Berlíně setkal s německým kancléřem Olafem Scholzem. Tématy jednání, jak je předem zveřejnilo kancléřství, byly bilaterální i mezinárodní otázky včetně ruské invaze na Ukrajinu. Další podporu Ukrajiny v obraně před ruskou invazí považuje Pavel za nutnost, protože rozhodující podle něj bude letošní rok. V úterý dopoledne přijal Pavla jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 21:24|

Pacifismus je úctyhodný, ale k dobru nevede, hájí Gauck dodávky zbraní Ukrajině

Ruská agrese proti Ukrajině je černobílá, existuje agresor a oběť, prohlásil ve vysílání stanice ZDF bývalý německý prezident Joachim Gauck. V rozhovoru vehementně hájil dodávky těžkých zbraní Ukrajině, pacifismus je podle něj ctihodný, ale k dobru nevede. Sám si dokáže představit, že by v případě hypotetického napadení Německa sáhl po zbrani.
14. 7. 2022|

Olaf Scholz převzal úřad německého kancléře. Éra Merkelové se uzavřela

Olaf Scholz se stal německým kancléřem. Nejprve jej do funkce zvolili poslanci Spolkového sněmu, následně jej jmenoval prezident Frank-Walter Steinmeier a Scholz celý proces stvrdil podpisem německého základního zákona. Po šestnácti letech tak definitivně končí éra kancléřky Angely Merkelové. Předseda SPD od ní po 15. hodině oficiálně přebral kancléřství.
8. 12. 2021Aktualizováno8. 12. 2021, 23:13|

Výročí 17. listopadu připomněl na Václavském náměstí Koncert pro budoucnost

Na Václavském náměstí pokračovaly oslavy výročí 17. listopadu Koncertem pro budoucnost. Minulý rok se zde podle organizátorů sešlo více než 130 tisíc lidí. Letos ale kvůli pandemickým opatřením koncert probíhál v uzavřeném areálu a vysílal se na internetu. V těžkých dobách bylo podle organizátorů ještě důležitější připomínat si hodnoty, díky kterým žijeme ve svobodném státě. Promluvila třeba rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, Lenka Krobotová s herci z Dejvického divadla nebo bývalý německý prezident Joachim Gauck. Z hudebníků zahráli například Plastic People of the Universe, Klára Vytisková nebo Tomáš Klus.
17. 11. 2020|

Zemřela lidická žena Miloslava Kalibová. Přežila koncentrační tábor i pochod smrti

Zemřela Miloslava Kalibová, která přežila vypálení Lidic, pobyt v koncentračním táboře i pochod smrti. Dožila se téměř 97 let. Své vzpomínky předávala veřejnosti prostřednictvím besed i dokumentů. Zprávu oznámil mluvčí Památníku Lidice Filip Petlička. Z 143 lidických žen, které se dočkaly konce války, žije už jen Jaroslava Skleničková.
30. 12. 2019|

Tolerantní člověk musí být občas netolerantní, jinak je se svobodou konec, tvrdí německý exprezident

Když už něco udělali Poláci, a dokonce východní Němci, pak něco udělají i Češi a Slováci, vzpomíná na listopadové dění bývalý německý prezident Joachim Gauck. Němci se podle něj mají lépe než kdy dřív, pocit obyvatel tomu ale neodpovídá. Volit extremistické strany ale není odpovědí, míní Gauck. „Tolerantní člověk musí být občas netolerantní, jinak je se svobodou konec,“ říká v rozhovoru se zpravodajem ČT v Berlíně Martinem Jonášem.
17. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 06:18|
Události komentáře

Gauck: Musíme rozlišovat mezi pravdou a lží. A usilovat o společnou Evropu

Evropská unie nemusí znamenat rozpuštění národních identit, myslí si bývalý německý prezident Joachim Gauck. Unie by ale podle něj měla být jednotná už proto, že Evropané se nikdy neměli lépe, než když nyní dokáží spolupracovat. Podle něj se Němci přestávají bát převzetí zodpovědnosti za evropské dění. Gauck to řekl v pořadu Události, komentáře. Do Prahy přijel převzít Cenu Karla IV. 
22. 1. 2019|

Myšlenka Evropské unie své kouzlo neztratí, věří německý exprezident Gauck

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Praha získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Exkluzivní rozhovor s Gauckem přinesl pořad Události, komentáře.
21. 1. 2019|
Obrazem

Polsko se rozloučilo se zavražděným starostou. Do Gdaňsku přijel Duda, Tusk i Walesa

Tisíce Poláků se v Gdaňsku v sobotu loučily se zavražděným starostou města Pawlem Adamowiczem. „Bazilika je plná k prasknutí, davy zaplnily i okolní ulice historického centra města,“ informovala během dne televize TVN 24. Oblíbeného politika pobodal útočník při nedělní charitativní akci, třiapadesátiletý Adamowicz zraněním podlehl v pondělí.
19. 1. 2019Aktualizováno19. 1. 2019, 20:10|