TÉMA

Czech News Center

Česká pošta nesmí koupit největšího distributora tisku PNS, rozhodl antimonopolní úřad

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal České poště koupit největšího distributora tisku a zároveň největšího alternativního poštovního operátora První novinovou společnost (PNS). Důvodem je to, že spojení by podstatně narušilo hospodářskou soutěž. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě, zákaz spojení používá pouze výjimečně. Rozhodnutí zatím není pravomocné a je možné proti němu podat rozklad k předsedovi úřadu. Dozorčí rada pošty ale začátkem letošního března plánovaný nákup neschválila, státní podnik v posledních letech hospodaří v červených číslech.
9. 6. 2023Aktualizováno9. 6. 2023, 12:11|

Vyšší DPH u novin otevře hráz dezinformacím, varuje Šmuclerová. Podle Baxy jsou kvalitní zdroje i v on-line prostoru

Přesunutí denního tisku do vyšší sazby DPH je chyba, postrádá to obsahovou i ekonomickou logiku, řekla v úterních Událostech, komentářích předsedkyně představenstva Czech News Center Libuše Šmuclerová, která zároveň stojí v čele správní rady Unie vydavatelů. Podle ní je také ohrožena role deníků jakožto hráze proti dezinformacím. Ministr kultury Martin Baxa (ODS) ale upozornil na to, že klíčovou roli hrají veřejnoprávní média, která jsou v on-line prostoru. Důležitými zdroji jsou podle něj také časopisy, které jsou v nižší sazbě DPH.
17. 5. 2023|

Ústavní soud vyhověl stížnosti Mafry ve sporu se zdravotní sestrou Marešovou

Nejvyšší soud bude muset znovu řešit odškodnění pro zdravotní sestru Věru Marešovou, které má zaplatit vydavatelství Mafra. Ústavní soud totiž jeho původní rozhodnutí zrušil. Vyhověl tak stížnosti, kterou podala mediální společnost. České televizi informaci potvrdil mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček. Marešová požadovala po Mafře a dalších médiích náhradu újmy za to, že v době jejího trestního stíhání o ní psaly jako o „sestře Smrti“. Soudy ji pravomocně osvobodily v roce 2016.
24. 4. 2023|

Divák i čtenář musí mít pohodlí, jinak odejde, říká Libuše Šmuclerová z vedení vydavatelství CNC

Jako lídr se prý narodila a v jednom z rozhovorů kdysi přiznala, že šéfovala už dětem ve školce. Vedení se ale dá naučit jen do jisté míry, říká předsedkyně představenstva vydavatelského domu Czech News Center (CNC) Libuše Šmuclerová. V devadesátých letech byla na Nově nadřízenou Radka Johna nebo Josefa Klímy, v mediálním domě CNC zodpovídá za šedesátku titulů. Důležitější než prosazovat vlastní názor podle Šmuclerové ale je, aby ji podřízení pochopili, „pak už se povedou sami“. Proč se novinařina neobejde bez psychologie a sociologie? A jaké byly začátky na Nově? I to prozradila v nejnovějším díle podcastu Background ČT24.
17. 11. 2022|

Kaiser uspěl u soudu. Vydavatel Blesku mu musí zaplatit 400 tisíc korun

Vydavatel Blesku, společnost Czech News Center (CNC) musí nakonec zaplatit Oldřichu Kaiserovi 400 tisíc korun za nepravdivou informaci o jeho příbuzenském vztahu s československým komunistickým prezidentem Antonínem Zápotockým. Městský soud v Praze na základě odvolání přiznal herci k původní částce dalších 150 tisíc. České televizi informaci poskytl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.
11. 10. 2022|

Zdravotní sestra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Místo milionů dostane od CNC 900 tisíc korun

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu. Pomocí dovolání se dožadovala vyšší náhrady újmy po mediálním domu Czech News Center (CNC), který vydává například deníky Blesk, Aha nebo týdeník Reflex. I nadále tak platí, že CNC musí Marešové zaplatit 900 tisíc korun. Původně žádala téměř pět milionů.
1. 6. 2022|

Kaiser má dostat čtvrt milionu za mylnou informaci Blesku o příbuzenství se Zápotockým

Herec Oldřich Kaiser má dostat 250 tisíc korun od vydavatele Blesku za mylné informace o příbuzenském vztahu s komunistickým prezidentem Antonínem Zápotockým. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 7, verdikt není pravomocný. ČT to řekla jeho mluvčí Iva Kaňáková. Kaiser dříve vysoudil od společnosti Czech News Center sto tisíc korun, do případu ale zasáhl Ústavní soud, podle kterého bylo odškodnění nedostatečné.
5. 5. 2022|

Vydavatelství podle soudu porušila presumpci neviny, zdravotní sestře musí zaplatit téměř milion

Vydavatelství Mafra musí zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 700 000 korun s úroky za to, že při informování o jejím trestním stíhání nerespektovalo presumpci neviny. Vltava Labe Media (VLM) musí ze stejného důvodu ženě vyplatit dalších 50 000 korun, 200 000 korun už jí v minulosti zaplatilo. Rozhodl o tom odvolací Městský soud v Praze. Vydavatelství podle soudu neinformovala o případu korektně a mohla ve čtenářích vyvolat dojem, že je Marešová vinna.
24. 2. 2022|

Herec Kaiser má od Blesku dostat vyšší odškodné. Sto tisíc je podle Ústavního soudu za lež málo

Oldřich Kaiser má podle výroku Ústavního soudu nárok na vyšší odškodné od vydavatele Blesku, společnosti Czech News Center. Ten zveřejnil lživou informaci o hercově příbuzenském vztahu s komunistickým československým prezidentem Antonínem Zápotockým. Obecné soudy Kaiserovi přiznaly odškodnění sto tisíc korun.
23. 11. 2021|

Soud dal za pravdu zdravotní sestře Marešové ve sporu s vydavatelstvím Mafra

Vydavatelství Mafra má zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 700 tisíc korun s úroky za to, že při informování o jejím trestním stíhání nerespektovalo presumpci neviny. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 5, rozsudek ale není pravomocný, Marešová i Mafra se proti němu mohou odvolat. Zdravotní sestra podala žaloby i na další vydavatelství, soudy jí už v několika případech odškodnění přiznaly.
13. 9. 2021|

Reflex se musí omluvit Okamurovi za označení Pitomio. Výraz nesmí dál používat

Týdeník Reflex se musí předsedovi SPD Tomiu Okamurovi omluvit za to, že ho v roce 2012 nazval Pitomiem. Označení nesmí nadále používat, rozhodl v pondělí pravomocně pražský vrchní soud. Výraz Pitomio je podle odvolacího senátu vulgární zkomoleninou politikova jména, která může zasáhnout do jeho osobnostních práv. Soud ale zamítl politikův požadavek na odškodnění 300 tisíc korun. Zástupci Reflexu zváží dovolání.
24. 5. 2021Aktualizováno24. 5. 2021, 15:14|

Zdravotní sestra Marešová trvá na odškodnění 12 milionů od televize Nova. Obrátila se na Nejvyšší soud

Zdravotní sestra Věra Marešová trvá na odškodnění ve výši 12 milionů korun od televize Nova za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání. V případu podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Informaci ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Markéta Fikoczková. Marešová nesouhlasí s pravomocným rozsudkem soudu, který jí přiznal odškodnění 1,2 milionu korun.
13. 1. 2021|

Všechny obžalované v kauze Neograph včetně Rittiga a Dvořáka zprostil soud viny

Všechny obžalované v kauze údajného tunelování pražského dopravního podniku (DPP) zprostil viny Městský soud v Praze. Mezi nimi jsou i lobbista Ivo Rittig a bývalý šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Verdikt není pravomocný. Soud tak navázal na rozhodnutí z loňského června se stejným závěrem. Podle soudce Petra Hovorky se neprokázalo, že DPP vznikla škoda, stejně argumentoval i v pátek.
27. 11. 2020Aktualizováno27. 11. 2020, 19:50|

Časopis Reflex se má podle soudu Okamurovi omluvit. Spornou přezdívku ale nezakázal

Týdeník Reflex se musí předsedovi SPD Tomiu Okamurovi omluvit za to, že o něm ve článcích z roku 2013 napsal, že byl poradcem bývalého premiéra Jiřího Paroubka a že „mu zkrachovala cestovka pro plyšáky“. Rozhodl o tom ve čtvrtek pražský městský soud, který však zároveň zamítl politikův požadavek na 300 tisíc korun odškodného a na výslovný zákaz používání zkomoleniny jeho jména Pitomio za jakýchkoli okolností. Verdikt není pravomocný, lze se proti němu odvolat.
18. 6. 2020|

Svoboda projevu nemá vést k zesměšňování. Ústavní soud se zastal Okamury, který se bránil přezdívce z Reflexu

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura uspěl u Ústavního soudu (ÚS) se žalobou kvůli přezdívce „Pitomio“ použitou redakcí Reflexu. Případ tak musí znovu řešit Městský soud v Praze. Svoboda projevu nemá vést k tomu, aby byl jakýkoliv člověk, včetně veřejně činných lidí, v očích veřejnosti samoúčelně cíleně zesměšňován, stojí v nálezu zpřístupněném na webu soudu.
24. 3. 2020Aktualizováno24. 3. 2020, 12:04|

„Tomáš Jirsa obsah neovlivňoval, o jeho spolupráci s PPF jsme nevěděli,“ říká šéfredaktor serveru Info.cz

Podnikatel Tomáš Jirsa měl podle zjištění Aktuálně.cz ovlivňovat české mínění o Číně na zakázku firmy miliardáře Petra Kellnera. Zároveň ale působil jako jednatel zpravodajského webu Info.cz. „Do obsahu nijak nezasahoval,“ tvrdí jeho šéfredaktor Michal Půr. Podle bývalých redaktorů webu se ale obsah po Jirsově příchodu změnil.
14. 12. 2019|

Vydavatelství CNC musí zdravotní sestře Marešové zaplatit 900 tisíc

Mediální dům Czech News Center (CNC), který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, musí zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 900 tisíc korun za to, že v článcích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Pravomocně o tom rozhodl odvolací pražský městský soud. Kvůli nerespektování presumpce neviny Marešová žaluje i další vydavatelství, celkem se domáhá zhruba 35 milionů korun. Po CNC požadovala 4,8 milionu korun.
24. 10. 2019|

Za „sestru Smrt“ a další prohřešky má vydavatel bulvárních deníků zaplatit 840 tisíc

Mediální dům Czech News Center (CNC) má bývalé zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 840 tisíc korun za články, ve kterých novináři zasáhli do jejích osobnostních práv. Rozhodl o tom Obvodní soud pro Prahu 7. Rozsudek není pravomocný, obě strany se proti němu mohou odvolat k pražskému městskému soudu.
17. 1. 2019|