TÉMA

Divadlo Archa

Železnice překračující hranice jazyků a krajů. Jaroslav Rudiš dostal od českého PEN klubu Cenu Karla Čapka

České centrum Mezinárodního PEN klubu udělilo Cenu Karla Čapka pro rok 2022 spisovateli Jaroslavu Rudišovi. Autor, který ve svém díle často propojuje Česko a Německo, ocenění převezme 24. ledna na odborné konferenci v Divadle Archa.
12. 1. 2022|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Dům beze spánku rozebírá téma, u něhož společnost zaspala

Jak se cítí člověk trpící nespavostí nebo naopak nadměrnou spavostí, zkoumá kolektiv Nesladim. Divadelní soubor inscenaci připravoval s odborníky a vycházel z rozhovorů s lidmi, které spánkové poruchy trápí. Dům beze spánku uvádějí na scéně pražského Divadla Archa.
4. 8. 2020|

V Křišťálové lupě bodovala DVTV, Oliver Dlouhý nebo Aplikace Záchranka. ČT24 má bronz

V Divadle Archa se ve čtvrtek večer vyhlašovaly výsledky 14. ročníku ankety Křišťálová lupa. Cenu popularity v hlasování veřejnosti si odnesla DVTV, která ovládla rovněž kategorii zpravodajství a publicistika. Ve stejné kategorii obsadil třetí místo web ČT24.cz. V odborných cenách bodoval Oliver Dlouhý coby osobnost roku, který stojí za vyhledávačem letenek Kiwi.com. Projektem roku 2019 pak odborná porota zvolila Deník N a marketingovou inspirací se stal spolek Milion chvilek pro demokracii.
21. 11. 2019Aktualizováno21. 11. 2019, 22:01|

Čeští divadelníci vyjíždí do zahraničí, uspět se snaží v Avignonu či Edinburghu

Zatímco jsou kamenná divadla v létě zavřená, některé soubory tuto pauzu využívají k tomu, aby se ukázaly ve světě. Jedním z nich je i pražská Archa, která se dostala na prestižní přehlídku ve francouzském Avignonu. Ve Skotsku zase na známém festivalu Fringe vystupuje performerka Miřenka Čechová.
6. 8. 2019|

Recenze: The Tiger Lillies v ďáblově lunaparku

Britská skupina The Tiger Lillies byla již od počátku divokých devadesátých častým hostem pražských klubů, její amalgám brechtovského kabaretu, punku a písničkářství si získával příznivce nejen živelnými koncerty, ale také kvalitou písní. O tom všem se můžeme přesvědčit na výtečném albu Devil's Fairground nahraném na podzim při koncertě v Divadle Archa, na němž kapelu doprovázel Orchestr Berg.
27. 5. 2019|

Lidé prchali přes falešnou hranici do rukou StB. Akce Kámen je víc než jen český příběh

Divadlo Archa uvedlo hru Akce Kámen. Inscenace drážďanského Státního divadla připomíná skutečné události v komunistickém Československu. Státní bezpečnost v roce 1948 vybudovala falešné hranice do západního Německa. Ti, kteří se pokoušeli o emigraci, byli na údajných celnicích vyslýcháni a jen o pár metrů dál zatčeni.
11. 1. 2019|