TÉMA

Santiago

Na galapážském ostrově se po téměř dvou stech letech opět množí vzácní leguáni

Na galapážském ostrově Santiago se znovu po téměř dvou stech letech začali množit vzácní leguáni. Oznámilo to v pondělí vedení tamního národního parku. Jde o leguány galapážské, které na tento ekvádorský ostrov v Tichomoří před třemi lety vypustili ochránci přírody ve snaze obnovit tamní ekosystém. Informoval o tom server televize Deutsche Welle.
3. 8. 2022|
Doporučujeme

Chile zažívá megasucho. Nedostatek vody je nejhorší za tisíc let

I když o suchu v Česku hovoříme v posledních letech stále častěji, na světě se najdou oblasti, kde je mnohem intenzivnější. Například střední Chile, oblast, kde žije podobné množství lidí jako v celé České republice. V této části Jižní Ameriky sice nejsou dlouhá suchá období ničím neobvyklým, to současné je ale i na tamní poměry naprosto mimořádné. Natolik, že nese označení megasucho.
22. 4. 2020Aktualizováno26. 4. 2020, 13:09|

Zapálené obchody a další mrtví. V Chile zuří protesty, policisté přejeli fotbalového fanouška

Už tři oběti si vyžádaly nepokoje v Santiagu de Chile vyvolané úterním incidentem, při němž policejní auto před stadionem přejelo a zabilo fotbalového fanouška. V pátek protestující v reakci na jeho smrt zapálili supermarket, kde se udusil muž, píše agentura AFP. Jihoamerickou zemí zmítají nepokoje od podzimu, do ulic ženou Chilany hlavně ekonomické problémy v čele s nerovností ve společnosti.
31. 1. 2020|

Při nepokojích v Chile zemřelo už 15 lidí. Prezident chce jednat se všemi stranami

Během chilských protivládních protestů zemřelo už 15 lidí a další zhruba dvě stovky utrpěly zranění. Demonstrace vypukly v pátek v Santiagu de Chile a postupně se rozšířily i do dalších měst. Výjimečný stav už platí téměř ve všech chilských regionech. Na úterý svolal prezident Piňera schůzku se zástupci všech politických stran.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 18:06|

Česká policistka Havránková míří na špici Interpolu. Na starost bude mít Evropu

Viceprezidentkou Interpolu pro Evropu byla v chilském Santiagu poprvé v historii zvolena česká policistka Šárka Havránková. Ze 136 delegátů pro ni hlasovalo 133. Teď bude včetně Česka zastupovat padesát zemí. Interpol o tom informoval na svém Twitteru.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 15:33|

Biologové na Galapágách vrátili draky do sopek. Vzácní leguáni mají šanci na záchranu

Ochránci přírody vypustili do volné přírody na galapážském ostrově Santiago 1400 vzácných leguánů. Do tamního ekosystému se tento ještěr vrátil ze sousedního ostrova téměř dvě století poté, co tam vyhynul. S odvoláním na ekvádorské úřady o tom informoval britský list The Guardian.
9. 1. 2019|