TÉMA

Focus

Progresívne Slovensko se dostalo na první příčku průzkumu pro deník Sme

Proevropské hnutí Progresívne Slovensko (PS) se podle výsledků volebního modelu, který si objednal list Sme, před sobotními parlamentními volbami poprvé těsně dostalo do čela žebříčku popularity slovenských stran. Do sněmovny by se podle tohoto zdroje dostalo devět stran či koalic, podpora hned několika z nich se ovšem pohybuje blízko pětiprocentního volebního prahu. Do předvolební kampaně promluvila zahraniční politika i otázka migrace.
26. 9. 2023|

Favoritem slovenských voleb zůstává Ficův Smer-SD, náskok se ale postupně ztenčuje

Předvolební průzkumy slovenských parlamentních voleb dále vede strana bývalého premiéra Roberta Fica –⁠ Smer-SD. Její náskok před konkurencí se ale snižuje. Podle nedělních výsledků průzkumu agentury Focus by Ficovo uskupení získalo 18,9 procenta hlasů, strana Progresívne Slovensko (PS) pak 16,5 procenta. V srpnu přitom činil náskok Smeru-SD pět procentních bodů. Do parlamentu by se podle aktuálních voličských preferencí dostalo sedm politických stran.
17. 9. 2023|

Sexuální obtěžování v dopravě zažila třetina žen a desetina mužů, stát chystá opatření

Zhruba každá třetí žena zažila při cestě veřejnou dopravou sexuální obtěžování. Stejnou zkušenost má i každý desátý muž. Čtvrtina cestujících pak byla svědkem takového chování. Ukázal to průzkum o sexuálním obtěžování ve veřejné dopravě, který pro Úřad vlády provedla agentura Focus. Výsledky ve středu představil šéf vládního Odboru rovnosti žen a mužů Radan Šafařík. Uvedl, že se připravují opatření. Na posílení bezpečnosti by se měly využít i evropské dotace či peníze z norských fondů.
25. 8. 2021Aktualizováno25. 8. 2021, 14:19|

Nemocnice jsou mnohde přetížené, ve středních Čechách poptávají lékaře i sestry

Zdravotnická zařízení dál čelí obtížné situaci. Středočeské nemocnice akutně poptávají zhruba čtyřicet lékařů a 110 sester. Hejtmanství prosí lékaře a sestry z ambulancí a jednodenní chirurgie, aby šli nemocnicím pomoci. V pátek v Česku přibylo třináct tisíc pozitivně testovaných na covid-19. Je to méně než ve čtvrtek i méně než před týdnem.
6. 3. 2021Aktualizováno6. 3. 2021, 20:56|
Slovenské prezidentské volby

Kdo doprovodí dámu do druhého kola? Slovákům zbyly dva týdny na rozhodnutí

Přesně za dva týdny půjdou Slováci volit hlavu státu. Od soboty se v zemi nesmí zveřejňovat nové volební průzkumy. Šetření z uplynulého týdne dávají největší šance na postup do druhého kola právničce Zuzaně Čaputové, kterou podle agentury Focus podporuje na 45 procent respondentů, a místopředsedovi Evropské komise Maroši Šefčovičovi. Tomu průzkum dává podporu 22 procent. Ze třetí pozice by ještě mohl zaútočit Štefan Harabin, pro něhož se vyslovilo 12 procent respondentů Focusu.
2. 3. 2019|

Autem roku 2019 je v Česku Ford Focus

Titul Auto roku 2019 získal v Česku Ford Focus. V hlasování odborné poroty porazil Ford ve finále Peugeot 508, třetí skončil model BMW X5, následují Kia Ceed a Subaru XV. Vítězem předchozích čtyř ročníků se stala značka Škoda. V loňském roce bodoval její model Karoq, o rok dříve Kodiaq.
8. 1. 2019Aktualizováno8. 1. 2019, 14:07|