TÉMA

Kent

Kláštery dokázaly odolat vikingům. Archeologové popsali příběh jednoho, který vydržel celé století

Archeologové dospěli k závěru, že anglosaské kláštery byly vůči útokům vikingů odolnější, než dosud předpokládali. A to přesto, že opatství ležela přímo v centrech pozornosti námořních nájezdníků.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 06:40|

V Británii vrcholí ostře sledovaný proces v případu vraždy Sarah Everardové. Obžalovanému hrozí doživotí

Policista Wayne Couzens využil k březnovému únosu Sarah Everardové v Londýně svůj služební průkaz a pouta - předstíral, že ji zatýká kvůli porušení karanténních opatření proti covidu-19. Prohlásil to u soudu prokurátor Tom Little. Osmačtyřicetiletý Couzens se k únosu, znásilnění a vraždě třiatřicetileté ženy už dříve doznal. Rozsudek vynese soudce zřejmě ve čtvrtek.
29. 9. 2021|

Britové vzali útokem benzinky. Pohonné hmoty nemá kdo vozit z rafinerií

Velká Británie řeší po nedostatku zboží na pultech supermarketů další problém. Některé čerpací stanice musely přerušit provoz, neboť kvůli chybějícím řidičům nákladních aut nemá kdo dovézt pohonné hmoty. V tamních rafinériích je přitom benzinu i nafty dost. Veřejnoprávní BBC informovala na svých internetových stránkách, že ministr dopravy Grant Shapps v pátek vyzval motoristy, aby se nesnažili natankovat si palivo do zásoby.
24. 9. 2021Aktualizováno24. 9. 2021, 15:50|

Tajné dokumenty britské armády ležely na zastávce. Týkají se Krymu nebo Afghánistánu

Na autobusové zastávce v anglickém hrabství Kent ležely na mokré hromadě tajné dokumenty ministerstva obrany. Člověk, který je v úterý ráno našel, je odnesl do veřejnoprávní stanice BBC, která případ v neděli zveřejnila. Na padesáti stranách, pocházejících pravděpodobně od vysoce postaveného činitele úřadu, jsou e-maily a prezentace týkající se nedávné plavby torpédoborce HMS Defender kolem Krymu nebo okolnosti ohledně případného uchování britské vojenské přítomnosti v Afghánistánu po stažení koaličních jednotek.
27. 6. 2021|

Želvušky jsou schopné přežít i vystřelení z pistole. S nárazem do asteroidu by ale měly problém

Dvojice výzkumníků z univerzity v Kentu zjistila, že želvušky jsou schopné přežít nárazy v rychlosti až 825 metrů za sekundu, tedy 2970 kilometrů za hodinu. Otestovali to tím, že nádobky naplněné želvuškami vystřelovali různými rychlostmi do písku.
24. 5. 2021|

Britská vláda varuje před kolonami kamionů. Kentu hrozí, že se stane obřím parkovištěm

Vláda britského premiéra Borise Johnsona varuje před kolonami tisíců kamionů, pokud se autodopravci správně nepřichystají na nové hraniční kontroly. Jedním z míst, které v novém roce pocítí tento dopad brexitu, je i hrabství Kent.
30. 9. 2020|

Britští poslanci schválili návrh zákona, který porušuje brexitovou dohodu

Poslanci Dolní sněmovny britského parlamentu schválili kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu. Informovala o tom agentura Reuters, podle které by zákon vláda premiéra Borise Johnsona mohla použít, aby nabourala jeden z pilířů dohody o odchodu Británie z Evropské unie. Předlohu ještě musí schválit Sněmovna lordů.
29. 9. 2020Aktualizováno29. 9. 2020, 23:51|

Češi dostali v Británii trest za moderní otrokářství. Otec se synem nutili své oběti k těžké práci a bili je

Britský soud poslal ve středu do vězení dva Čechy, které shledal vinnými z obchodování s lidmi a moderního otrokářství. Informoval o tom server Kent Online. Staršího z vůdců zločinecké skupiny, jejíž oběti pocházely z Česka a ze Slovenska, poslal soud do vězení na osm a půl, mladšího na čtyři a půl roku.
1. 8. 2019|

Jak by po „tvrdém“ brexitu zatížily kamiony britské silnice? Země se bojí nekonečných kolon

Velká Británie testovala, jak by vypadal brexit bez dohody. Z letiště v Kentu proto vyrazila do přístavu Dover, přes který míří na ostrovy většina zboží z kontinentu, kolona nákladních aut. O takzvané rozvodové smlouvě s Evropskou unií budou britští poslanci znovu jednat tento týden; hlasovat by měli 15. nebo 16. ledna. Podle BBC, která se odvolává na blíže nespecifikované zdroje v britské vládě, je hlasování naplánováno na 15. ledna.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 20:18|