TÉMA

Žáby

Liberecký pavilon ZooExpo představuje vzácné tropické žáby

Během jarních měsíců se v pavilonu ZooExpo v liberecké zoo postupně zabydlí čtrnáct druhů tropických žab. Ve velké většině se jedná o drobné pestrobarevné obojživelníky, jejichž původní domovinou jsou deštné lesy ve Střední a Jižní Americe, Austrálii, na Madagaskaru a Nové Guineji. Všechny druhy jsou něčím výjimečné, některé nechová žádná jiná česká zoo a jsou velmi vzácné.
22. 5. 2023|

Černé černobylské žáby ukazují, jak se příroda umí adaptovat na radiaci

Evoluce umí být velmi rychlá, když je to nutné. Ukazuje to výzkum rosniček, který probíhal v těch nejradioaktivnějších oblastech černobylské elektrárny. I když se zkoumání zaměřilo na žáby, lidem by mohly poznatky z něj v budoucnu posloužit například při zkoumání vesmíru nebo nakládání s radioaktivním odpadem.
3. 10. 2022|

Plíseň vyhubila stovky druhů obojživelníků, záchranou mohou být probiotika

Australská studie se pokusila lépe popsat nemoc, která po celém světě ničí desítky let žabí populace. Nemoc ovšem nedecimuje všechny druhy žab stejně, podle biologů může být její dopad ovlivněn podobou mikrobiomu u jednotlivých druhů. Takové zjištění by mohlo do budoucna změnit způsob, jak proti nákaze bojovat.
18. 7. 2022|

Vědci u žáby uměle spustili regeneraci. Druhu, který ji přirozeně neumí, dorostla celá noha

Žábě bez přirozené schopnosti regenerace narostla po podání léků zpátky amputovaná končetina. Podle vědců poznatky získané na drápatce vodní znamenají významný posun v oboru regenerativní medicíny.
30. 1. 2022|

Čeští vědci popsali nový rod rákosničkovité žáby. Vyskytuje se jen v malé části Konga

Tým českého přírodovědce Václava Gvoždíka objevil a popsal nový rod rákosničkovité žáby žijící v pralesích středního Konga. Popis nového rodu žáby v Africe je vzácná událost, poslední rod byl popsaný před sedmi lety.
2. 5. 2021|

Ekologové v Žebětíně se připravují na jarní migraci žab. Kvůli teplu staví zábrany dřív

Ekologové v Žebětíně ukončili stavbu zábran, aby cestou k rybníku žáby nepřecházely nebezpečnou silnici. S opatřením začali koncem února, kdy se začalo oteplovat. Podle odhadů odborníků žije v okolí Žebětínského rybníka až třicet tisíc žab.
4. 3. 2020|

Žabí apokalypsa: nejinvazivnější houba světa vybíjí 501 druhů obojživelníků

Perutýni ve Středozemním moři, američtí raci v německých řekách nebo bolševník podél českých potoků – to jsou jedny z nejznámějších příkladů invazivních druhů, které ničí ty původní. Ale ten vůbec nejvíc smrtící a současně nejrozšířenější na světě je pro člověka v podstatě neviditelný. Jde o houbu, která zabíjí obojživelníky po celé planetě.
29. 3. 2019|

Vědci objevili v odlehlé části And neznámý druh žáby. Její existenci ale ohrožují čínští těžaři

Přírodovědci objevili v pohoří Cordillera del Cóndor ve východní části And pozoruhodný druh žáby. Jejich pozorování bylo náročné, protože žáby splývají s okolním prostředím. Vědci se ale obávají, že nově objevená žába nemá velkou šanci přežít – poblíž je totiž rozsáhlý čínský důl.
3. 1. 2019|