TÉMA

Naváz Šaríf

Pákistán má po povolební nejistotě nakročeno k vládě

Strana Pákistánská muslimská liga (PML-N) expremiéra Naváze Šarífa a Pákistánská lidová strana (PPP) v úterý večer oznámily, že se dohodly na vytvoření koaliční vlády. Informovaly o tom agentury AP a Reuters, podle nichž strany prozatím ukončily nejistotu ohledně příštího kabinetu po nedávných parlamentních volbách, ve kterých žádné politické uskupení nezískalo většinu.
13. 2. 2024|

Ve volbách v Pákistánu zvítězili spojenci vězněného expremiéra Chána, většinu ale nemají

Více než šedesát hodin po uzavření volebních místností skončilo v Pákistánu sčítání hlasů po čtvrtečních parlamentních volbách, v nichž podle konečných výsledků zvítězili nezávislí kandidáti sdružení kolem vězněného bývalého premiéra Imrana Chána. Získali jich celkem 101, uvedla agentura Reuters s odkazem na nejnovější sdělení volební komise. Volilo se do 266 křesel, parlament má dále šedesát křesel pro ženy a deset křesl pro nemuslimy.
11. 2. 2024|

Jaderný obr Pákistán volil, sčítání hlasů provází napětí

Chaos i násilné střety zasáhly Pákistán po parlamentních volbách. Za vítěze se prohlásili oba hlavní rivalové: expremiéři Naváz Šaríf i vězněný Imran Chán, jehož stoupenci kandidovali jako nezávislí. Armáda, která před volbami stála spíše na straně Šarífa, po volbách vyzvala ke klidu a jednotě. Sčítání stále pokračuje, na mnoha místech panují obavy z volebních podvodů.
10. 2. 2024|

Pákistán pozastavil se začátkem voleb fungování mobilních sítí, při útocích zemřelo několik policistů

V Pákistánu se konají parlamentní volby, které jsou poznamenány násilím. Při třech útocích na příslušníky bezpečnostních sil zahynulo nejméně osm lidí a další utrpěli zranění. Krátce před začátkem hlasování pákistánská vláda pozastavila fungování mobilních sítí v celé zemi. Důvěryhodnost hlasování je zpochybňována kvůli zákrokům úřadů vůči expremiérovi Imranu Chánovi a jeho straně.
8. 2. 2024Aktualizováno8. 2. 2024, 12:01|

Parlamentním volbám v Pákistánu předcházejí bombové útoky i silný tlak armády

Nejméně 26 lidí zemřelo a desítky dalších se zranily při dvou bombových útocích v pákistánském Balúčistánu. Došlo k tomu v předvečer parlamentních voleb. I přes stoupající počet útoků slibuje vláda zajistit 127 milionům voličů bezpečnost. Hlavní obavy ale panují o férovost voleb. Oblíbený bývalý premiér Imran Chán byl odsouzen k mnohaletému vězení a účastnit se jich nesmí. Podle analytiků se chystá nejotevřenější manipulace politiky armádou za poslední roky.
7. 2. 2024|

Zemřel pákistánský exprezident Parvíz Mušaraf. Byl klíčovým spojencem USA v tažení proti al-Káidě

Ve věku 79 let zemřel pákistánský prezident z let 2001 až 2008 Parvíz Mušaraf. Zemřel po dlouhé nemoci v nemocnici v Dubaji, kde v posledních letech žil. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na pákistánská média. Jeho úmrtí potvrdilo diplomatické zastoupení Pákistánu ve Spojených arabských emirátech i pákistánská armáda, jejíž složky vyjádřily v této souvislosti soustrast.
5. 2. 2023Aktualizováno5. 2. 2023, 11:55|

Pákistánský expremiér dostal sedm let vězení za korupci. Na začátku stály Panamské dokumenty

Pákistánský expremiér Naváz Šaríf dostal u soudu v Islámábádu trest sedm let vězení a pokutu 25 milionů dolarů (asi 560 milionů korun) za korupci v souvislosti s jeho vlastnickým podílem v ocelárnách. Podle pákistánských médií byl expremiér u soudu zatčen, proti verdiktu se ještě může odvolat. Před budovou soudu došlo ke střetům jeho stoupenců s policií.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 13:03|