TÉMA

Uniper

Putin dekretem umožňuje převzít kontrolu nad majetkem některých zahraničních firem v Rusku

Ruský vládce Vladimir Putin podepsal dekret, který Moskvě dočasně umožní převzít kontrolu nad zahraničním majetkem v Rusku. Stane se tak v případě zabavení ruského majetku v zahraničí. Informovala o tom agentura TASS, podle které se dekret vztahuje na ruskou divizi německého dovozce plynu Uniper a majetek finské společnosti Fortum Oyj.
25. 4. 2023|

Scholz otevřel terminál na LNG ve Wilhelmshavenu. Řekl, že je klíčový pro bezpečnost Německa

Terminál na zkapalněný zemní plyn (LNG) v dolnosaském Wilhelmshavenu je klíčový pro energetickou bezpečnost Německa. Prohlásil to německý kancléř Olaf Scholz při sobotním slavnostním uvedení tohoto zařízení do provozu. Německo podle něj pokračuje v budování dalších takových terminálů, které se rovněž brzy zprovozní. Zařízení ve Wilhelmshavenu má roční kapacitu pět miliard kubických metrů plynu, což odpovídá asi šesti procentům německé potřeby.
17. 12. 2022Aktualizováno17. 12. 2022, 14:10|

Německo zestátní odnož Gazpromu, Polsko převzalo aktiva firmy

Německá vláda zestátní dceřinou společnost ruské plynárenské společnosti Gazprom. Podle kabinetu jí hrozí insolvence, což ohrožuje i bezpečnost dodávek energií v zemi. V pondělí podobný krok oznámila také polská vláda, která převezme polská aktiva ruské společnosti.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:42|

V Česku už se používá zkapalněný plyn z nizozemského terminálu, uvedl ČEZ

Zkapalněný zemní plyn (LNG) z terminálu v nizozemském přístavu Eemshaven se už v Česku používá. Mluvčí ČEZu Roman Gazdík řekl, že se využívá pro potřeby zákazníků firmy, část se uložila do zásobníků v Česku. Plyn společnost nabízí také dalším českým obchodníkům. Do přístavu už dorazila druhá loď s LNG pro tuzemské spotřebitele. Stejně jako ta první připlula z USA, tentokrát ji dodala společnost Shell. LNG se nyní zpracovává zpět na plynné skupenství, aby mohl zemní plyn putovat potrubím dál do Česka, uvedl na Twitteru generální ředitel ČEZu Daniel Beneš.
10. 10. 2022|

Německo převezme Uniper, který je v zemi největším dovozcem ruského plynu

Německá vláda se dohodla na převzetí společnosti Uniper, která je v Německu největším dovozcem ruského plynu a která se dostala do existenčních problémů kvůli omezení dodávek a výraznému zvýšení ceny energetické suroviny. Vláda odkoupí podíl od mateřského podniku, finské společnosti Fortum, a posílí kapitál. Po dokončení transakce by vláda měla vlastnit v Uniperu 98,5 procenta. Informovaly o tom ve středu zahraniční tiskové agentury.
21. 9. 2022|

Německá vláda zachraňuje Uniper, převezme v něm podíl

Německá vláda převezme ve společnosti Uniper zhruba třicetiprocentní podíl, aby zabránila jejímu úpadku. Firma o tom informovala po jednání se zástupci vlády. Uniper je v Německu největším dovozcem ruského plynu, kvůli prudkému růstu cen a omezení dodávek suroviny se však ocitl v existenčních potížích a stal se zatím největší obětí současné krize na trhu s energiemi v Evropě.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 14:40|

Do září úplně bez topení, teplá voda jen 11 hodin denně. Němci kvůli útlumu dodávek plynu šetří

Německu hrozí v zimě nedostatek plynu. Do země proudí z Ruska od poloviny června plynovodem Nord Stream 1 jen 40 procent objemu strategické suroviny. V pondělí navíc začne plánovaná desetidenní odstávka kvůli údržbě potrubí. Berlín se obává, že Moskva přívod plynu kvůli sankcím už neobnoví – což by se citelně dotklo i Česka. Scholzova vláda proto Němce vyzvala, aby energií šetřili.
10. 7. 2022|

Největší odběratel ruského plynu v Německu má problémy, žádá vládu o pomoc

Německá energetická společnost Uniper, která je největším odběratelem ruského plynu v Německu, požádala vládu v Berlíně o pomoc. Společnost, která se dostala do potíží kvůli nedostatku plynu a jeho prudce rostoucím cenám, navrhuje kapitálová opatření, aby vláda mohla do podniku vstoupit. Uniper chce také přenášet cenovou zátěž plně na zákazníky. Cílem je zastavit kumulaci ztrát a zajistit firmě likviditu. Německý ministr hospodářství Robert Habeck reagoval, že země nenechá klíčové energetické společnosti padnout.
8. 7. 2022Aktualizováno8. 7. 2022, 16:42|

Plyn je v EU dražší o 70 procent, Rusko hrozí odstávkou plynovodu Nord Stream 1

Cena plynu pro evropský trh se od pondělí zvýšila zhruba o 70 procent, surovina se nyní prodává za více než 140 eur (3465 korun) za megawatthodinu. K nárůstu došlo po sdělení ruského velvyslance při EU, že přetrvávající problémy s opravou zařízení pro kompresorové stanice by mohly vést k tomu, že Rusko zcela zastaví plynovod Nord Stream 1.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 17:31|

Se závislostí Německa na ruském plynu roste i závislost česká, shodli se Vondra s Havlíčkem

Podíl na krizi kolem dodávek plynu má Německo, řekl ve čtvrtečních Událostech, komentářích europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra. Na závislost sousední země na ruských dodávkách upozornil také místopředseda sněmovny a exministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO). Česká vláda chce nyní před zimou naplnit zásobníky plynem nejméně z osmdesáti procent. Ani takové zásoby ale podle bývalého ministra průmyslu Milana Urbana (ČSSD) nejsou dostatečné.
29. 4. 2022|

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky plateb za plyn, na změnách pracuje podle tisku i rakouská OMV

Maďarsko přistoupilo na platební podmínky Moskvy pro odběr ruského plynu, potvrdil americké televizi CNN ministr zahraničí Péter Szijjártó. Podle něj země nemá alternativní možnosti, jak si zajistit energetické zdroje nebo trasy, které by zemi umožnily v nejbližších letech ukončit dovoz z Ruska. Ke změně plateb za ruský plyn podle požadavků Moskvy se chystá i německá společnost Uniper a podle listu Financial Times také rakouská energetická společnost OMV.
28. 4. 2022Aktualizováno28. 4. 2022, 12:03|

Křetínského EPH má exkluzivitu na vyjednávání o aktivech Uniperu ve Francii

Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského podal prostřednictvím své dceřiné společnosti EP Power Europe závaznou nabídku na koupi veškerých francouzských aktiv německé elektrárenské skupiny Uniper. Holding následně od Uniperu získal exkluzivitu na jednání, sdělil mluvčí EPH Daniel Častvaj. Základním majetkem Uniperu ve Francii jsou dvě uhelné elektrárny.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 14:21|