TÉMA

František Lobkowicz

Druhým ostravsko-opavským biskupem je Martin David. V posledních letech diecézi vedl jako administrátor

Slezsko a sever Moravy má po roce a půl římskokatolického biskupa. Fakticky se ale mnoho nemění, protože za nástupce zesnulého Františka Lobkowicze vybral papež dosavadního apoštolského administrátora diecéze Martina Davida.
4. 7. 2023|

PROFIL: Senátor Pavel Fischer usiluje o Hrad už podruhé

O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat Pavel Fischer. O prezidentský post se ucházel již v roce 2018, kdy skončil třetí. V minulosti působil jako diplomat ve Francii a Monaku, aktuálně je nezařazeným členem Senátu. Záměr ucházet se o post prezidenta oznámil na začátku října. Přihlášku k volbám Fischer doložil podpisy dvaceti poslanců a 31 senátorů.
25. 11. 2022Aktualizováno3. 1. 2023, 19:46|

Do Česka přiletěl nový papežský nuncius. Na letišti ho přivítal Duka

Do Česka přiletěl nový apoštolský nuncius arcibiskup Jude Thaddeus Okolo. Na letišti ho přivítal kardinál Dominik Duka, který je v pátek poslední den ve své funkci. První kroky nového nuncia zamíří do pražského arcibiskupského paláce. V sobotu se pak zúčastní uvedení Jana Graubnera do funkce pražského arcibiskupa. Arcibiskupa Okola čeká v Česku například jmenování nových biskupů či vyjednávání o mezinárodní smlouvě.
1. 7. 2022|

Novým brněnským biskupem bude Pavel Konzbul. Původně působil jako inženýr a věnoval se teorii elektromagnetického pole

Novým biskupem brněnské diecéze se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, který funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny. Právě to je věk, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu. Jde o další personální změnu v církvi, v polovině května byl novým pražským arcibiskupem jmenován Jan Graubner, nynější olomoucký arcibiskup.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 14:51|

30 let zpět: Svěcení pramenů

Svěcení pramenů, tradiční zahájení sezony v Mariánských lázních. Před samotným aktem se konala mše celebrovaná pomocným biskupem pražským Františkem Lobkowiczem. Obřadu se zúčastnila i kněžna Tatiana Metternichová.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
11. 5. 2022|

Oběti důlní tragédie připomenou půlnoční mše. Důl ČSM se zatím chystá na obnovení prací

Na půlnočních a dalších vánočních mších na Ostravsku a Karvinsku si lidé připomenou památku třinácti horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli při explozi metanu v Dole ČSM. Podzemí je nyní prázdné, výbuch důlní práce přerušil, na místě pak zůstali pouze záchranáři. Po Vánocích ale chtějí těžaři práce obnovit.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 11:27|