TÉMA

Olga Scheinpflugová

Čapkův památník slaví šedesátiny, na výstavě představuje nové originální dokumenty

Výstava k výročí v Čapkově památníku představuje nové originální dokumenty. K vidění je rukopis, který Čapek psal sekčnímu šéfovi prvorepublikového premiéra Antonína Švehly či autentické materiály nechávající nahlédnout do redakční práce v době první republiky. Dokumenty památník nedávno získal ze soukromé kolekce. Expozice je k vidění nejméně do konce ledna příštího roku, řekl na sobotní oslavě šedesáti let existence Památníku Karla Čapka ve Staré Huti jeho ředitel Zdeněk Vacek.
23. 9. 2023Aktualizováno23. 9. 2023, 19:34|

Český román vrací do Divadla na Vinohradech Scheinpflugovou a Čapka

Pražské Divadlo na Vinohradech se pustilo do adaptace Českého románu Olgy Scheinpflugové. Kniha, psaná v napjatých dobách, je odkazem ke snahám o československou samostatnost, především se ale stala dokladem velkého milostného vztahu mezi autorkou a jejím manželem – spisovatelem Karlem Čapkem.
28. 9. 2020|

Dnes zavřeno aneb jak jít, a přitom nejít za kulturou

COVID-19 zasáhl i do kultury. V souvislosti s opatřeními proti šíření koronaviru jsou v Česku zakázány akce, na něž by dorazilo více než sto účastníků. Pro veřejnost tak zavřela řada galerií a muzeí, divadla do programu vyvěsila ceduli „zrušeno“. Navíc přibývá lidí, kteří musí zůstat v karanténě. Web ČT24 proto přináší několik tipů, jak se za kulturou dostat, i když z různých důvodů nemůžete.
11. 3. 2020|

„Nikdy nechtěj dělat zázraky.“ Šarlatána Agnieszky Hollandové představuje trailer

Novinku Agnieszky Hollandové, životopisné drama Šarlatán, čeká na konci února světová premiéra na festivalu Berlinale. Tvůrci při té příležitosti zveřejňují první oficiální trailer k tomuto filmu inspirovanému osudy českého léčitele. Do tuzemských kin Šarlatán zamíří 26. března. Hlavní roli svěřila polská režisérka Ivanu Trojanovi, léčitelova asistenta a zároveň životního partnera ztvárnil slovenský herec Juraj Loj.
6. 2. 2020|

Výročí narození Karla Čapka připomene jeho vila i Matka

Ve čtvrtek 9. ledna uplynulo sto třicet let od narození spisovatele a novináře Karla Čapka. Jeho práce a život se tak budou letos připomínat na místech s autorem spojených. Několikrát v průběhu roku se například otevře veřejnosti pražská vila, v níž bydlel. Premiéru Čapkových her chystá několik divadel.
9. 1. 2020|

(Ne)obyčejný život. Před 130 lety se narodil Karel Čapek

Knihy a myšlenky Karla Čapka jsou aktuální dodnes díky nadčasovým tématům a víře v obyčejného člověka. Spisovatel, dramatik, novinář a humanista se zájmem o veřejné dění se přitom narodil už před sto třiceti lety, 9. ledna, v Malých Svatoňovicích. Zemřel v politicky pohnuté době o pouhých 49 let později.
9. 1. 2020|

Památník Karla Čapka má novou ředitelku. Odbornici vystřídala snacha radního

Památník Karla Čapka má po 24 letech nové vedení – dlouholetou ředitelku a odbornici na spisovatelův život Kristinu Váňovou vystřídala právnička Alice Seidlová. Váňová výběrové řízení zpochybňuje. Deník N navíc upozornil na příbuzenský vztah nové ředitelky s krajským radním Zdeňkem Seidlem (ČSSD). Seidlová ale namítá, že by se nemohla hlásit na žádné místo, které spadá pod kraj.
6. 5. 2019|

„Ještě se omlouval za to, že umírá.“ Karel Čapek před 80 lety podlehl štvanici ve stínu Mnichova

Právě před 80 lety, na první svátek vánoční, v soumračné atmosféře druhé republiky zemřel spisovatel a novinář Karel Čapek. Ačkoliv dlouhodobě trpěl zdravotními neduhy, historici se shodují, že k jeho smrti v pouhých 48 letech fatálně přispělo nejen trauma z mnichovské dohody, ale také vlna nenávisti, které symbol české kultury čelil kvůli svým politickým názorům. Články, které ho označovaly za nepřítele národa, doprovázely anonymní výhružky nebo vytloukání oken.
25. 12. 2018|