TÉMA

David Ondráčka

Co se týče problému korupce, nemám žádné iluze, tvrdí Ondráčka. Podle Nouzy jde vždy o selhání jednotlivce

Kauza kolem bývalého pražského náměstka za STAN Petra Hlubučka je vážná a musí se vyřešit, řekl exředitel Transparency International David Ondráčka. Korupční kauzy se dějí ale i v jiných oborech, mnohdy se jedná o selhání jednotlivce a je potřeba dobře nastavit systém, který jim zabrání, myslí si prezident ICT Unie a místopředseda ODS Zdeněk Zajíček a šéf Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiří Nouza.
23. 6. 2022|

Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat, na Vysočině ho ANO nechce. Změnit to může ještě Babiš

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nemá kde kandidovat do voleb do Poslanecké sněmovny. Na Vysočině, kde minule kandidoval jako lídr, nedostal podporu. Zpátky ho může vrátit jen premiér Andrej Babiš (ANO), díky nestandardním stanovám, které mu jako předsedovi umožňují měnit kandidátky. Faltýnek už připustil, že na podzim vůbec kandidovat nemusí. Z nejmocnějšího muže ve sněmovně by se tak vrátil k zákulisnímu působení. Pro 168 hodin natáčel Václav Crhonek.
31. 5. 2021|

168 hodin: Ministerstva brání Agrofert před vrácením toustové dotace. Vzniká už sedmý posudek

Na linku pro výrobu toustového chleba inkasoval koncern Agrofert dotaci sto milionů korun. Auditoři Evropské komise zjistili, že dotaci firma získala neprávem, Brusel ji tedy neproplatí a sto milionů, které zaplatili čeští daňoví poplatníci, by Agrofert měl vrátit. V Česku vzniká už sedmý posudek, který má nárok Agrofertu na dotaci obhájit. Kauzu v reportáži 168 hodin shrnuje Václav Crhonek.
17. 5. 2021|

Lidé PRO Mikuláše Mináře končí. Nesesbírali ani desetinu vytyčených podpisů

Hnutí Lidé PRO, jehož vznik v prosinci oznámil bývalý předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, končí a podpoří jiné opoziční demokratické strany. Na Twitteru to oznámil bývalý ředitel protikorupční organizace Transparency International David Ondráčka, který s Minářem na projektu spolupracoval, následně to hnutí potvrdilo v tiskové zprávě. Původně hnutí usilovalo o 500 tisíc podpisů, aby kandidovalo v podzimních sněmovních volbách, dosud jich nasbíralo 39 250.
24. 3. 2021|

Kdo otáčí názor po schůzkách s lobbisty? Válková s Ondráčkou hodnotí zákon o lobbování

Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO) a dlouholetý ředitel Transparency International David Ondráčka mluví v Událostech, komentářích o novém návrhu zákona o lobbování. Podle Válkové se na něj dlouho čekalo, Ondráčka si od něj ale neslibuje zázraky. Řeč přišla i na kauzu matky, která nechce nechat dceru očkovat proti tetanu.
11. 12. 2020|

Ostatní strany budou moci závidět, jak krásný program máme, říká zakladatel Milionu chvilek Minář

Bývalý předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář chce příští rok v parlamentních volbách kandidovat za své hnutí Lidé PRO. Spolupracovat s ním bude bývalý ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka nebo náměstek pražského primátora Pavel Vyhnánek (Praha sobě). Hnutí kandidaturu podmiňuje ziskem půl milionu podpisů. Minář řekl v Událostech, komentářích, že si tak chce ověřit, zda mají k plnění svých plánů dostatečný mandát. Rozhovor s ním vedla Jana Peroutková.
4. 12. 2020|
OVM

Výjimku z evidence majitelů pro svěřenské fondy chystá jen Česko, je to účelovka, tvrdí Ondráčka

Zvýšení schodku státního rozpočtu za rok 2020 problematické není, je ale potřeba, abychom věděli, kam peníze půjdou, shodli se v Otázkách Václava Moravce šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka. Kalousek považuje program Antivirus za přínosný, nechce ho ale prodlužovat, protože pracovní místa stejně zaniknou. Ondráčka kritizuje šéfa žalobců za to, že neposlal k soudu údajný střet zájmů českého premiéra.
12. 7. 2020|

Babiš se Transparency International za slova o korupci omlouvat nemusí, rozhodl soud. Organizace chystá odvolání

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle rozhodnutí středočeského krajského soudu nemusí omlouvat Transparency International (TI) za své výroky o tom, že je organizace zkorumpovaná. Podle soudu Babišova vyjádření významně nezasáhla do práv organizace. Rozsudek není pravomocný, TI se proti němu odvolá. „Myslím si, že premiér nemá účelově lhát. Ovlivňuje tím celou společnost, dělá ze lži politickou normu,“ komentuje verdikt ředitel TI David Ondráčka.
21. 2. 2020Aktualizováno21. 2. 2020, 18:25|
Události komentáře

Žádný svatý boj nevedeme. Personifikující je tu premiér, říká ředitel TI Ondráčka

Babišovy kauzy nejsou zdaleka to jediné, co děláme, je to právě premiér, kdo naši práci neustále personifikuje. V Událostech, komentářích takto reagoval ředitel české pobočky Transparency International (TI) David Ondráčka na výroky premiéra Andreje Babiše (ANO), který v souvislosti se zveřejněním indexu vnímání korupce prohlásil, že žebříček je nesmyslný a že jde o „svatý boj pana Ondráčky proti Babišovi“.
24. 1. 2020|

Česko se propadlo v žebříčku vnímané korupce. Za mého působení nebyl zásadní skandál, oponuje Babiš

Česká republika si loni pohoršila v celosvětovém žebříčku vnímané korupce o šest pozic. Dostala se tak na 44. místo. Nejlépe hodnocené z celkem 180 zemí byly znovu Dánsko a Nový Zéland. Žebříček sestavuje mezinárodní organizace Transparency International (TI), podle níž jsou jedním z důvodů českého propadu kauzy premiéra Andreje Babiše (ANO). Ten to odmítá. Oponoval, že za jeho vlády žádný zásadní korupční skandál nevznikl.
23. 1. 2020Aktualizováno23. 1. 2020, 11:07|

Ostré, ale přiměřené, hájí Babišovy výroky na adresu Transparency International jeho advokát

Premiér Andrej Babiš (ANO) připouští, že jeho kritika neziskové organizace Transparency International (TI) je ostrá, své výtky však pokládá za přiměřené. Jeho advokát to uvedl u soudu, který se začal zabývat žalobou TI na Babiše kvůli ochraně dobré pověsti. Předseda vlády organizaci opakovaně označil za zkorumpovanou. Podle právníka tím mínil způsob jejího financování a netvrdil, že by se organizace dopustila trestněprávního jednání.
7. 1. 2020|

Premiér je podle závěrečné zprávy auditu ve střetu zájmů, píše Respekt. Podle ministerstva zprávu nelze zveřejnit

Evropská komise už odeslala do Prahy závěrečnou zprávu ohledně možného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše. Závěry auditu jsou však zatím neveřejné, což v Otázkách Václava Moravce kritizoval šéf opoziční ODS Petr Fiala: „Vzhledem k tomu, že se to týká premiéra České republiky, tak se to musí zveřejnit okamžitě.“ Premiér ve vysílání reagoval s tím, že on dodržel zákon a postupoval podle něj, když firmu vložil do svěřenského fondu. Na zveřejnění auditu podle svých slov nemá vliv. Týdeník Respekt v neděli večer s odvoláním na dva obeznámené zdroje napsal, že je Babiš i podle závěrečné zprávy auditu ve střetu zájmů.
1. 12. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 19:29|
Reportéři ČT

Reportéři ČT: OKD si půjčilo 31 miliard, peníze skončily u majitelů včetně Bakaly

Reportéři ČT získali dokument, který může vysvětlit krach těžební společnosti OKD v roce 2016. Jde o úvěrovou smlouvu OKD se Citibank ve výši 31 miliard korun. Peníze však společnost nepoužila na rozvoj firmy, ale skončily u hlavních akcionářů v zahraničí, mimo jiné i v daňových rájích. Případu se věnovali Michael Fiala a David Havlík.
13. 5. 2019|
90' ČT24

Auditoři Bruselu přijedou zkoumat podezření na Babišův střet zájmů při čerpání evropských dotací

Prodat Agrofert někomu, na koho nemá přímý vliv, úplně přestat brát evropské dotace nebo odejít z politiky. To jsou podle ředitele české pobočky Transparency International (TI) Davida Ondráčky jediné možnosti premiéra a bývalého majitele firmy Agrofert Andreje Babiše (ANO), jak se vyhnout střetu zájmů při přijímání evropských dotací. Uvedl to v pořadu Devadesátka ČT24. Právě podezření na střet zájmů se na podnět české TI věnoval ve čtvrtek Evropský parlament.
14. 12. 2018|