TÉMA

Martin Kovář

Spor mezi Filozofickou a Národohospodářskou fakultou v kauze Kovářova plagiátorství se vyhrotil

Vedení Filozofické fakulty Univerzity Karlovy (FF UK) trvá na loňském stanovisku své etické komise, podle které psal historik Martin Kovář plagiáty. Nesouhlasí se závěry komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (NF VŠE), podle které se Kovář plagiátorství nedopustil. Za urážlivé považuje vedení FF UK výroky zástupců VŠE, podle kterých šlo na UK o snahu profesora zničit, a zváží proti nim proto právní kroky. Vyplývá to z vyjádření vedení fakulty na jejím webu.
15. 5. 2020|

Komunista Ondráček ve své disertační práci opisoval, o titul však nepřijde

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ve své disertační práci užil pasáže z jiných zdrojů, aniž by je citoval. V pátek to potvrdila Univerzita Palackého v Olomouci (UP), kde politik před osmi lety získal doktorát. Z výsledku kontroly také vyplývá, že většinu teoretické části sestavil jako kompilát z poznatků, které byly v době vzniku práce známé. Poslanec nechce záležitost komentovat, probere ji prý s univerzitou, až obdrží výsledky. O titul přijít nemůže.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 16:56|

Neodhadl jsem reakci, omlouvám se, řekl rektor Zima. Kvůli kritizované smlouvě lidé přesto žádají jeho odvolání

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima se omluvil za to, že neodhadl reakci, která vznikla v souvislosti s uzavřením sponzorské smlouvy se společností Home Credit. Přestože firma od smlouvy záhy sama ustoupila, vyzvali někteří studenti a univerzitní pracovníci akademický senát, aby Zimu odvolal.
18. 10. 2019Aktualizováno18. 10. 2019, 15:14|

Profesor Kovář opisoval. Potvrdila to Etická komise Univerzity Karlovy

Etická komise Univerzity Karlovy (UK) v pátek potvrdila stanovisko etické komise Filozofické fakulty UK, že se bývalý prorektor univerzity Martin Kovář dopustil plagiátorství. Rozsah jeho opisování označila za významný. Vyplývá to ze stanoviska komise, které univerzita zveřejnila na Facebooku. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z fakulty. Obvinění z plagiátorství už dříve odmítl, pondělní rozhodnutí fakultní komise nechtěl komentovat.
22. 2. 2019|

Kovář o titul profesora zřejmě nepřijde. Chybí na to zákon, míní právník Gerloch

Bývalý prorektor Univerzity Karlovy Martin Kovář, který podle etické komise Filozofické fakulty UK publikoval opsané texty, zřejmě bude moci zůstat docentem a pravděpodobně i profesorem. Možnost odejmutí obou titulů, kterou ve svém stanovisku k případu zmínili zástupci etické komise, nemá dostatečnou oporu v zákonu. Vyplývá to z vyjádření právníka a prorektora Univerzity Karlovy Aleše Gerlocha a z informací ministerstva školství.
20. 2. 2019|
Karlova univerzita

Bývalý prorektor Kovář svou cestu k profesuře opřel o plagiáty, uvedla etická komise

Etická komise Filozofické fakulty Karlovy univerzity došla k závěru, že se bývalý prorektor Martin Kovář dopustil plagiátorství – a navíc i s jeho dopomocí získal docenturu a profesuru. Ve čtvrtek to oznámila akademickému senátu. Na možné Kovářovo opisování upozornili loni tři doktorandi. Historik už na fakultě nepůsobí, obvinění z plagiátorství v minulosti odmítl.
14. 2. 2019Aktualizováno14. 2. 2019, 18:27|

Podezření z plagiátorství je důvodné, tvrdí etická komise o bývalém prorektorovi Kovářovi

Historik Martin Kovář by měl vysvětlit etické komisi Filozofické fakulty Univerzity Karlovy okolnosti vzniku svých prací, které jsou podle analýzy trojice doktorandů plagiáty. Komise o obvinění jednala a možnost, že se bývalý prorektor Kovář plagiátorství dopustil, nevyloučila. Po prostudování materiálů soudí její členové, že existuje důvodné podezření, že tak učinil. Znovu se etická komise sejde počátkem ledna.
18. 12. 2018|

Prorektor Univerzity Karlovy podezřelý z plagiátorství rezignoval

Prorektor Univerzity Karlovy (UK) pro vnější vztahy Martin Kovář, který 15 let vedl Ústav světových dějin na Filozofické fakultě, rezignoval. Deníku N to ve čtvrtek potvrdil děkan Filozofické fakulty UK Michal Pullmann. Kovář podle serveru čelí podezření z plagiátorství.
13. 12. 2018|