TÉMA

Dodo Gombár

Velký bratr sleduje Švandovo divadlo

Antiutopický román 1984 spisovatele George Orwella už téměř tři čtvrtě století slouží jako varování před totalitními režimy a stále vybízí k novým adaptacím. Divadelní verzi jedné z nejzásadnějších knih aktuálně připravilo pražské Švandovo divadlo. Drží se předlohy, v silné výpovědi podle režiséra a autora adaptace Dodo Gombára není žádný posun třeba.
3. 2. 2023|

Cyrana ve Slováckém divadle trápí místo nosu kožní onemocnění, ale pořád také láska

„Svůj širák odhazuji v dál.“ Svou nejznámější větu Cyrano z Bergeracu ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti nepronese. A změna textu není jediné, čím se aktuální nastudování liší od slavného dramatu z 19. století. Divadelníci totiž sáhli po adaptaci od současného britského dramatika Martina Crimpa. Známý milostný příběh je podle nich v tomto přepisu pro diváky srozumitelnější.
31. 10. 2022|

The Sound of Silence. Husa na provázku nahrazuje nedostatek ticha mlčením

V současném světě je stále těžší uniknout před hlukem. Tichý azyl proto nově nabízí brněnské Divadlo Husa na provázku. V inscenaci Ticho na Zemi se téměř nemluví, o to větší váhu pak mají mít slova, která přece jen zazní.
31. 5. 2019|

Bratr spánku budí podezření, v Tučkové vzbudil zájem

Má možná větší nadání než Mozart, ale lidé si více všímají jeho handicapu. Švandovo divadlo představuje Bratra spánku. Oceňovaný rakouský román převedla do stejnojmenné divadelní podoby spisovatelka Kateřina Tučková. Inscenací o absolutním sluchu i lásce se s postem uměleckého šéfa této pražské scény po osmi letech loučí režisér Dodo Gombár.
11. 12. 2018|