TÉMA

Holašovice

Holašovičtí vzpomínají na 25 let v UNESCO. Slaví, ale upozorňují i na negativa

Holašovice si připomínají čtvrtstoletí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnice proslulá selským barokem je díky tomu světově proslulá a je doslova magnetem pro turisty. Místní obyvatelé ale poukazují nejen na výhody, ale i nevýhody členství v UNESCO.
7. 7. 2023|

Před otáčivé hlediště přišel Mesiáš jako z historického velkofilmu

Novinkou otáčivého hlediště v Českém Krumlově je jedna z největších inscenací, které kdy opera Jihočeského divadla pro tento prostor připravila. Ve scénickém zpracování Händelova oratoria Mesiáš se na scéně vystřídá sto padesát účinkujících. Operní soubor doplnili hráči na dobové nástroje a vyškolení sólisté barokního zpěvu, aby atmosféra divácky co nejvíce přenesla do barokní doby.
10. 8. 2022|

Sloup Nejsvětější Trojice je už 20 let na seznamu UNESCO. Hrdost Olomoučanů zažehl před 300 lety

Přesně před dvaceti lety, 2. prosince 2000, se jedna z nejvýraznějších olomouckých památek, barokní sloup Nejsvětější Trojice, dostala na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Sloup vysoký přes 32 metrů byl postaven v letech 1716 až 1754, jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany je památka výjimečná i tím, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.
2. 12. 2020|

Holašovice slaví 20 let v UNESCO. Svět zaujaly unikátním selským barokem

Obec Holašovice je díky malebným domům ve stylu selského baroka už dvacet let v UNESCO. Na seznam památek byla zapsaná 2. prosince 1998 v japonském Kjótu. V zachovaném komplexu 23 usedlostí trvale žije asi 150 lidí, ročně obec naštíví kolem sedmdesáti tisíc turistů.
2. 12. 2018|