TÉMA

RRTV

Kdyby byli poslanci féroví, televizní poplatek dávno zvednou, říká první ředitel ČT Mathé

Poslanci si v devadesátých letech většinou mysleli, že je Česká televize jejich. Často o ní nevědí nic ani dnes, myslí si první generální ředitel ČT Ivo Mathé. Původně producent a později kancléř prezidenta Havla volá po zvednutí televizního poplatku, jehož současnou výši označuje za směšnou. „Za pět korun denně dostává divák hodně,“ vysvětluje Mathé, který v podcastu Background ČT24 popisuje i to, jak měl šest dnů na spuštění České televize.
25. 5. 2023|

Sněmovna posunula do závěrečného čtení návrh na odpuštění úroků za uhrazené daňové dluhy

Návrh na mimořádné odpuštění úroků a penále k neuhrazeným daním, pokud lidé splatí původní dlužnou částku, je ve sněmovně před schvalováním. V úterním druhém čtení poslanci podali několik pozměňovacích návrhů, které upravují některé parametry zákona. Úřady lidem podle vládní předlohy navíc odpustí drobné daňové nedoplatky. Sněmovna bude schvalovat návrh zákona na další řádné schůzi, která začne za dva týdny.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 19:02|

Kolektivní imunita by mohla v ČR vzniknout v září, řekl Vojtěch při interpelacích. Pevný termín voleb jde do posledního čtení

Poslanci poslali s úpravami do závěrečného kola schvalování ústavní novelu – obecní, krajské a senátní volby se mají od příštího roku konat vždy na konci prvního říjnového týdne. Odpoledne se poslanci věnovali interpelacím na premiéra a další členy vlády. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) při nich uvedl, že zatím nelze uznávat zjištěné protilátky na covid-19 za alternativu k očkování či prokázanému prodělání nemoci.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 18:07|

Vysílací rada musí šesti odvolaným radním vyplatit čtrnáct milionů korun, rozhodl soud

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) musí svým šesti bývalým členům vyplatit přes 14 milionů korun jako náhradu ušlé mzdy. Ve středu to pravomocně potvrdil soud, který zamítl odvolání vysílací rady. Radu v roce 2003 tehdejší premiér Vladimír Špidla podle soudu odvolal nezákonně. Přiznanou částku ještě výrazně navýší úroky z prodlení. Rada bude muset hradit i dalších zhruba 2,4 milionu, které muži vynaložili na soudní řízení.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 15:35|

Soukupův Barrandov uspěl s žalobou proti pokutě za neobjektivitu

Televize Barrandov uspěla se správní žalobou proti pokutě 400 tisíc korun, kterou dostala za neobjektivitu v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která postih uložila, bude muset případ podrobněji prozkoumat. Rozsudek je pravomocný, RRTV zváží podání kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu.
14. 2. 2020|

Prezidentské debaty byly nevyvážené, selhal Barrandov i Prima, zjistila vysílací rada

Kanál Miloše Zemana – tak zní verdikt předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání k prezidentskému duelu na Barrandově. O moc lépe na tom není ani televize Prima. Rada po deseti měsících zveřejnila hodnocení předvolebních debat – některé podle ní byly nevyvážené. Mnozí diváci se přitom podle nich při volbách rozhodovali. Primu sledovalo přes dva miliony lidí, Barrandov víc než 660 tisíc. Tématu se věnuje nedělní vydání pořadu Newsroom ČT24.
11. 11. 2018|