TÉMA

Halloween

Policie měla před tragickou tlačenicí v Soulu zprávy o hrozícím nebezpečí, řekl policejní inspektor

Reakce policie v souvislosti se sobotní smrtelnou tlačenicí při oslavách Halloweenu v Soulu byla nedostatečná. Uvedl to v úterý náčelník jihokorejské policie, podle kterého bezpečnostní složky měly krátce před neštěstím zprávy o hrozícím nebezpečí, napsala agentura AFP. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol vyzval k zavedení bezpečnostních opatření, která by zabránila podobnému neštěstí.
1. 11. 2022|

Obětí tragédie v Soulu je přes sto padesát, Češi mezi nimi zřejmě nejsou

V tlačenici při sobotních oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu podle nejnovějších údajů zemřelo 153 lidí, včetně nejméně dvaadvaceti cizinců. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na hasiče. Česká diplomacie uvedla, že nemá informace o případných obětech z řad českých občanů. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol na neděli vyhlásil státní smutek. Vláda podle něj důkladně vyšetří příčinu neštěstí, aby se podobná tragédie již neopakovala.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 13:52|

Na diskotéce ve Slušovicích se v tlačenici zranilo osm lidí, z toho pět vážně

Oslava Halloweenu na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku skončila v noci na neděli tlačenicí návštěvníků u vchodu a zraněním osmi mladých lidí. Pět z nich je hospitalizováno, přičemž dva pacienti skončili na jednotce intenzivní péče dětského oddělení. Věk zraněných se pohybuje od patnácti do dvaceti let, řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Jakub Omelka. Policie zahájila trestní řízení pro podezření z těžkého ublížení na zdraví.
30. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 11:00|

Na sto padesát lidí zemřelo při oslavách Halloweenu v Soulu, další jsou ve vážném stavu

Nejméně 149 lidí zemřelo v tlačenici při oslavách Halloweenu v jihokorejském hlavním městě Soulu. Dalších zhruba sto padesát lidí bylo zraněno. Uvedl to šéf tamního hasičského sboru Čche Song-pom. Ve vážném stavu je devatenáct lidí, píše agentura Reuters s odkazem na zástupce hasičů. Oběti tvoří zejména mladí lidé, mezi mrtvými jsou i dva cizinci. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol nařídil nasazení záchranářů specializovaných na pomoc po katastrofách.
29. 10. 2022Aktualizováno30. 10. 2022, 00:02|

Déšť mrtvoly nezastavil. Mexickou metropolí prošel tradiční průvod koster

Zatímco v Česku se lidé na dušičky vydávají na hřbitovy, aby si připomněli zesnulé, Mexičané se srocují v centrech svých měst. Památku zesnulých nazývají dnem mrtvých a v Mexico City i menších městech jej každoročně připomínají průvody lidí nalíčených jako mrtvoly či kostry. Ulice mexické metropole se zaplnily i v sobotu, i když bylo nevlídné počasí a diváci sledovali průvod „mrtvol“ v pláštěnkách a s deštníky.
3. 11. 2019|

Halloween, nebo Dušičky? Naprostá většina Čechů se drží tradice

I když si 2. listopadu připomínáme Památku zesnulých, na mnoha místech Česka patří závěr týdne Halloweenu. Dušičky i Halloween jsou spojené s návštěvou hřbitovů a vzpomínkou na mrtvé předky. Zatímco však na Památku zesnulých se podle průzkumu agentury IPSOS chystají čtyři pětiny dotázaných Čechů navštívit hřbitovy, Halloween polovina respondentů vůbec nevnímá.
1. 11. 2018|