TÉMA

Woodrow Wilson

Před 105 lety vzniklo Československo. Vybojovali ho politici, diplomaté i prostí vojáci

Když poslední rakousko-uherský císař Karel I. vydal 16. října 1918 manifest proklamující federalizaci monarchie, bylo již na záchranu habsburského mocnářství pozdě. O necelé dva týdny později, 28. října 1918 byl vyhlášen samostatný československý stát, který s tragickou přestávkou způsobenou druhou světovou válkou vydržel až do konce roku 1992. Tehdy se rozpadl na Českou a Slovenskou republiku.
28. 10. 2023|

Československo vznikalo doma i v zahraničí, zásluhou politiků či legionářů

Založení československé republiky v roce 1918 je jedním z nejvýznamnějších milníků historie českých zemí. Odpoutání od Rakouska-Uherska předcházely roky politického i vojenského úsilí nejen v Česku, ale i v zahraničí. Od vyhlášení samostatnosti uplynulo ve čtvrtek 103 let.
28. 10. 2021|

Nasazení amerických vojáků na Haiti není podle Bidena na pořadu dne

Nasazení amerických vojáků na Haiti není na pořadu dne, řekl ve čtvrtek prezident USA Joe Biden. Spojené státy pouze posílí bezpečnost svojí ambasády v této karibské zemi poté, co tam byl minulý týden zavražděn prezident Jovenel Moïse.
16. 7. 2021|

Československo oslavilo 102. narozeniny. Semkněme se znovu a těžké období překonáme, vyzval na Vítkově Babiš

Česko prochází 102 let od vzniku Československa velmi těžkým obdobím. Jeho obyvatelé by se proto měli podle premiéra Andreje Babiše (ANO) semknout a překonat jej. Babiš byl jedním z politiků, kteří přišli na Vítkov položit věnce. Nepoložili je – jako obvykle – společně během pietního aktu. Ten armáda kvůli stále sílící pandemii covidu-19 zrušila. Místo toho přijížděli postupně. V poledne uctila státní svátek také Hradní stráž slavnostním střídáním, při kterém zazněla státní hymna.
28. 10. 2020Aktualizováno28. 10. 2020, 19:46|

„Nejdřív Pánbů, pak hned Masaryk“. Zatracovaný i idealizovaný TGM se narodil před 170 lety

Postavil se do čela odboje proti monarchii, o vzniku samostatného Československa vyjednával v Evropě i Spojených státech. Za jeho úspěchy stála i podpora manželky Charlotte a dcery Alice. Rebel i „tatíček“ Tomáš Garrigue Masaryk se narodil před 170 lety.
7. 3. 2020|

Před sto lety nastoupily USA cestu prohibice. Boj s alkoholem ale vyústil v rozkvět černého trhu

Asi nejslavnější zákaz prodeje alkoholu, takzvanou prohibici, zažily ve 20. a 30. letech Spojené státy. Zavedl ji takzvaný Volsteadův zákon a 18. dodatek americké ústavy, který byl ratifikován 16. ledna 1920. Omezení dopadlo i na výrobu a dopravu opojných nápojů na území USA. Výsledek prohibice byl ale rozpačitý. Americe přinesla hlavně explozi tajných palíren, korupci a zločinnost. Lidé tak pili dál, podle odhadů i více než předtím. Omezení alkoholu padlo v roce 1933.
16. 1. 2020|

Versailleská smlouva před sto lety přinesla mír po světovém konfliktu. Jeho opakování ale neodvrátila

Boje v zákopech první světové války sice ustaly už v listopadu 1918, ale mírové uspořádání přinesly až další měsíce Pařížské konference, jejímž vrcholem bylo podepsání mírové dohody mezi vítězi válečných střetů a poraženým Německem. K formálnímu uzavření konfliktu tak došlo teprve 28. června 1919 – a v Německu navíc stanovené podmínky vyvolávaly pocit ublíženosti, který nakonec zavdal k dalšímu ozbrojenému střetu.
28. 6. 2019|

Kromě Bílého domu i basketbalový zápas. Další body Babišovy návštěvy Spojených států

Hlavní událostí třídenní návštěvy premiéra Andreje Babiše (ANO) ve Spojených státech bude jednání v Bílém domě. Kromě sídla amerického prezidenta ale předseda vlády navštíví i Kongres nebo památník Tomáše Garrigua Masaryka.
6. 3. 2019|
100 let Československa

Diplomatický boj o Československo vyvrcholil v USA. Masaryk se tam dozvěděl i o svém zvolení

Československo by sotva vzniklo, kdyby to neumožnily velmoci, které bojovaly v první světové válce v řadách Dohody proti Německu a Rakousku. Důležitá byla podpora Francie a Velké Británie, velký důraz ale kladl Tomáš Garrigue Masaryk i na vztah s rodící se velmocí Spojenými státy. Uspěl a právě v Americe se dozvěděl i o tom, že se stal prezidentem.
29. 10. 2018|