TÉMA

Alexandr Hrabálek

Zastupitelé Hradce Králové zvolili primátorkou města Springerovou

Primátorkou stotisícového Hradce Králové zastupitelé zvolili prorektorku Univerzity Hradec Králové a předsedkyni Hradeckého demokratického klubu Pavlínu Springerovou. Stala se první ženou v čele města v jeho historii. V tajné volbě jí dalo hlas dvacet ze třiceti čtyř přítomných zastupitelů. Koaliční smlouvu představitelé stran podepsali v pondělí. Opozice se pokusila nečekaně navrhnout dosavadního primátora Alexandra Hrabálka z koaliční ODS, který ale nebyl přítomen, nemohl nominaci přijmout, a tedy nemohl ani být volen. Naopak se podle předchozích dohod stal jedním z radních.
15. 11. 2022Aktualizováno15. 11. 2022, 17:59|

Vlajka pro Tibet leckde v Česku plápolá po boku ukrajinské. Připomíná povstání proti čínské okupaci

Senát, kraje i obce se připojily k akci Vlajka pro Tibet. Ve městech po celé republice lidé rozvěsili vlajky, aby připomněli povstání Tibeťanů proti čínské okupaci z roku 1959. Česko se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se na některých místech objevuje i ukrajinský státní symbol.
10. 3. 2022Aktualizováno10. 3. 2022, 14:29|

Hradec může vybírat poplatek za parkování elektrokoloběžek, vyhlášku potvrdilo ministerstvo

Ministerstvo vnitra potvrdilo městu Hradce Králové vyhlášku o vybírání poplatku za parkování elektrokoloběžek. Město ve vyhlášce, kterou schválili zastupitelé loni na konci srpna, bude muset pouze upravit výši poplatku za umístění jiných zařízení k poskytování služeb. Za kola a koloběžky s přídavným elektromotorem se budou za každý zabraný metr čtvereční platit denně tři koruny, uvedla radnice.
14. 2. 2022|

Klicperovo divadlo v Hradci Králové dál povede jeho dosavadní ředitelka Eva Mikulková

Funkci ředitelky Klicperova divadla v Hradci Králové obhájila Eva Mikulková. Správní rada Klicperova divadla schválila výsledek výběrové komise a jmenovala ji na dalších šest let. Zřizovatelem Klicperova divadla jsou město Hradec Králové a Královéhradecký kraj.
25. 1. 2022|

Královéhradecká škola Sion odmítá stěhování během školního roku, výpověď dostala v září

Soukromá Základní škola Sion z Hradce Králové odmítá v tomto školním roce opustit budovu městské ZŠ Mandysova, ve které je v pronájmu. Její prostory Sion využívá pro výuku svých žáků prvního stupně. Přestěhování školy do náhradních prostor během školního roku je podle ředitele Denise Doksanského nereálné. Od vedení města dostal informaci o chystané výpovědi 18. srpna, výpověď Sion obdržel koncem září.
21. 10. 2021|

Elektrárny Opatovice mají povolení vypouštět víc škodlivin. Hradec Králové i kraj se chtějí bránit

Královéhradecký kraj nesouhlasí s rozhodnutím, které Elektrárnám Opatovice až na osm let povoluje výjimky z emisních limitů. Hejtmanství se odvolává k ministerstvu životního prostředí. Protesty navíc chystá i krajské město. O výjimkách rozhodoval Krajský úřad v Jihlavě kvůli podjatosti jiných úřadů.
8. 9. 2021|

Hradecké křižovatky budou „smart“. Začal se budovat inteligentní dopravní systém

V Hradci Králové v pátek prvními výkopovými pracemi začala stavba inteligentního dopravního systému (IDS), který by měl zvýšit plynulost a bezpečnost dopravy ve městě. Práce začaly na světelné křižovatce v Kuklenách, v následujících dnech budou stavbaři pokračovat na dalších křižovatkách. Celková hodnota stavby IDS činí 229 milionů korun bez DPH, spuštěn by měl být za dva roky.
2. 7. 2021|

Od příštího týdne se otevřou školky pro všechny děti ve třech krajích. Do ostatních mohou jen předškoláci

Od pondělí 26. dubna budou moct otevřít mateřské školy v Královéhradeckém, Karlovarském a Plzeňském kraji, a to bez roušek a bez testování dětí, uvedl ministr školství Robert Plaga (za ANO). V ostatních regionech budou moci školky i nadále navštěvovat jenom předškoláci za přísnějších hygienických pravidel. Otevírání školek v ostatních regionech bude záviset na počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel.
22. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 23:35|

Skončila platnost koaliční smlouvy v Hradci Králové. Bude se hledat nové vedení města

Občanští demokraté a ANO ukončili koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici stotisícového Hradce Králové. Cílem tohoto kroku je vytvořit prostor pro vznik vedení města založeného buď na novém a pevném koaličním uskupení, nebo na principu otevřeného vedení za účasti dalších stran a hnutí.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 14:06|

Zastupitelé Hradce Králové odvolali náměstka Hanouska. Podle primátora přestal spolupracovat

Zastupitelé Hradce Králové odvolali z funkce náměstka Martina Hanouska (Zelení). Návrh získal podporu devatenácti členů z celkových 37, uvedla mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová. Zelení a Změna pro Hradec vypověděli loni v listopadu kvůli neshodám koaliční smlouvu, v Hradci Králové je ve vedení ANO a ODS. S rozpadem koalice přišla o tři hlasy, má 17 zastupitelů.
23. 2. 2021|

Podzemní parkoviště v centru Hradce Králové je možné, ukázaly sondy

Pod historickým Velkým náměstím v centru Hradce Králové je podle geologických rozborů možné postavit podzemní parkoviště. Ukázaly to sondy, které radnice nechala udělat na konci loňského roku na třech místech na náměstí, uvedl mluvčí radnice Petr Vinklář. Proti stavbě podzemních garáží se loni vyslovili východočeští archeologové. Stavba podle nich ohrozí hodnoty, pro které je území chráněno jako památková rezervace.
26. 1. 2021|

V Hradci Králové se rozpadla koalice. Vypověděli ji Zelení a Změna

Uskupení Změna pro Hradec a Zelení vypovědělo koaliční smlouvu o vládě v Hradci Králové s hnutím ANO a ODS. Informoval o tom lídr hradeckých Zelených a náměstek hradeckého primátora Martin Hanousek. Koalice ANO, ODS a Změny pro Hradec a Zelených měla dosud v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 19 hlasů. Změna a Zelení mají tři zastupitele.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 15:41|

V dozorčí radě opatovické elektrárny sedí politici z měst, kam dodává teplo. Problém v tom nevidí

Alexandr Hrabálek (za ODS), Martin Charvát (ANO) a František Pilný (ANO) jsou tři ze šesti členů dozorčí rady společnosti Elektrárny Opatovice. Zároveň jsou to jména primátorů Hradce Králové a Pardubic a starosty Chrudimi, kam jde z elektrárny teplo. Pilný připouští, že se může jednat o dílčí střet zájmů, je ale přesvědčen, že situaci dokáže vybalancovat. Charvát a Hrabálek naopak věří, že jako členové dozorčí rady svému městu prospívají.
12. 7. 2019|

Za černou stavbu nabízí firma CTP až 15 milionů korun. Po Hradci Králové ale chce přístupovou cestu

Developerská společnost CTP Invest, která na okraji Hradce Králové bez stavebního povolení rozestavěla dvě skladové haly, nabízí městu finanční kompenzaci ve výši deset až 15 milionů korun. Chce za to souhlas města s využitím městských pozemků pro přístupovou cestu k halám. Firma také stáhla žalobu, kterou v únoru 2017 podala na město. Domáhala se v ní zaplacení náhrady škody 20,1 milionu korun. Vyplynulo to z úterního uzavřeného jednání zastupitelů města s představiteli firmy na hradeckém magistrátu.
12. 2. 2019|

Univerzita Karlova vymyslela a prodala americké firmě vynález látek proti tuberkulóze

Pražská Univerzita Karlova (UK) prodala americké firmě Svenox Pharmaceuticals nově vynalezené látky proti tuberkulóze. Firma se podle smlouvy postará o následný vývoj léčiva z těchto látek. Univerzita to oznámila v tiskové zprávě. V případě úspěchu vynalezeného léčiva bude mít univerzita finanční podíl na výnosech z léků. Výši částky, za kterou UK látky prodala, škola nezveřejnila.
14. 12. 2018|
Komunální volby 2018

Hradec povede koalice ANO, ODS a Změny se Zelenými. Primátorem bude Hrabálek za ODS

Královéhradeckým primátorem by v příštích letech měl být Alexandr Hrabálek, který kandidoval za ODS. Jeho strana se podle informací ČT dohodla na koalici s ANO a Změnou pro Hradec. Již na druhém společném jednání uzavřely strany předkoaliční smlouvu.
16. 10. 2018Aktualizováno17. 10. 2018, 19:44|