TÉMA

Otto Wichterle

Co dalo Česko světové medicíně: Příběhy lidí a léků, které zachránily miliony životů

Lidé, kteří se narodili v zemích Koruny české, patřili a patří mezi ty nejvýznamnější lékaře světa. Díky jejich výzkumu a objevům se medicína úplně změnila a zachraňuje teď životy mnohem účinněji.
26. 12. 2021|

Prémii Otto Wichterleho letos získalo 24 mladých vědců a vědkyň

Odborníci zkoumající způsob ukládání trestů, obranu rostlin před hmyzem či cesty k udržitelnosti získali Prémii Otto Wichterleho. Akademie věd ČR (AV) letos ocenila 24 vědců a vědkyň, prémii téměř 450 tisíc korun v úterý převezmou od předsedkyně AV Evy Zažímalové v pražské Lannově vile.
28. 6. 2021|

Vědci testují očkování proti melanomu. Funguje na principu mRNA a u myší zabralo

Úspěšnost vakcín na principu mRNA proti covidu-19 zvyšuje pozornost i v jiných medicínských odvětvích. Vědci nyní testují, jestli by nemohly fungovat i proti rakovině – a první výsledky pokusů na zvířatech jsou velmi slibné.
19. 2. 2021|

Zemřel chemik Rudolf Zahradník. Bývalý předseda Akademie věd byl mentorem Angely Merkelové

Ve věku 92 let zemřel jeden ze zakladatelů české i středoevropské kvantové chemie Rudolf Zahradník. Oznámila to Akademie věd ČR. Zahradník byl předsedou akademie v jejích začátcích po rozdělení Československa i zakládajícím členem a předsedou Učené společnosti ČR. Byl také školitelem pozdější německé kancléřky Angely Merkelové.
31. 10. 2020Aktualizováno31. 10. 2020, 20:39|

Prémii Otto Wichterleho získalo 22 talentovaných mladých vědců

Autoři projektů zaměřených na ochranu biodiverzity, ekonomickou sociologii, mykologii či imunitní systém získali prémii Otto Wichterleho. Akademie věd ČR (AV) letos ocenila dvaadvacet talentovaných vědců a vědkyň. Prémii 330 000 korun převzali od předsedkyně AV Evy Zažímalové v pražské Lannově vile.
23. 6. 2020|

Výzkum klimatu, vody i nádorů. Prémii Otto Wichterleho získalo 23 mladých vědců

Projekty zabývající se modelováním klimatu v ulicích měst, léčbou nádorů, fyziologií klíšťat nebo českými úředníky v habsburské monarchii získaly Prémii Otto Wichterleho udělovanou vědcům do 35 let za mimořádné úspěchy. Prémii přebralo od předsedkyně Akademie věd České republiky Evy Zažímalové 23 oceněných.
19. 6. 2019|
100 let Československa

Nápady a výrobky, které překonaly české hranice. Jak pijáci zajásali nad ležákem a poraněný prst vedl k cukru v kostce

Miliony lidí si denně pochutnávají na světlém ležáku nebo si osladí čaj kostkovým cukrem. Díky kontaktním čočkám se také mohou na svět podívat nerozmazaně, aniž by museli mít na očích brýle. V dvoudílném materiálu představujeme výrazné vynálezy, výrobky a podniky, které proslavily českou zem, respektive Československo ve světě.
26. 10. 2018|