TÉMA

Štěpán Altrichter

Křehký rváč Vandam zasahuje společnost i kina. Jeho poselství z Národní třídy je univerzální, říkají tvůrci

Před třiceti lety se v Československu lámal režim. Na Národní třídě stál 17. listopadu i Vandam, fiktivní postava novely Jaroslava Rudiše a nově i filmu, k němuž Rudiš napsal scénář spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem. Jmenuje se Národní třída, ale podle tvůrců je jeho poselství univerzální a příběh melancholického pravdaře a rváče z pražské sídlištní periferie, který po svém interpretuje minulost i současnost, by se klidně mohl odehrávat i ve východním Německu. Na Národní třídu do kin, kde se promítá od 26. září, pozvali Rudiš a Altrichter v rozhovoru pro ČT24.
25. 9. 2019|

Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. A že se máš kouknout na trailer k filmu Národní třída

„Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. Valej do tebe, že to s tebou myslej dobře, že máš držet hubu a krok,“ dělí se o svůj světonázor Vandam, hlavní hrdina filmu Národní třída. Dramatický příběh s černým humorem natočil Štěpán Altrichter podle stejnojmenné novely Jaroslava Rudiše. Do kin se chystá 26. září letošního roku, s předstihem na novinku poutá trailer. Kvůli peprným výrazům, jimiž Vandam nešetří, vznikly dvě verze upoutávek. Web ČT24 představuje cenzurovanou variantu.
18. 7. 2019|

Na Národní třídě natáčí Vandam. Vzniká film podle knihy Jaroslava Rudiše

V Praze začalo natáčení nového celovečerního filmu podle knihy Jaroslava Rudiše. Novelu Národní třída převedl spisovatel také do scénáře, spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem. Hlavní postavu melancholického pravdaře a rváče hraje Hynek Čermák. V temném, ale zároveň i humorném příběhu se objeví také Kateřina Janečková, Jan Cina, Václav Neužil či Jiří Langmajer.
8. 10. 2018Aktualizováno8. 10. 2018, 17:20|