TÉMA

Západonilská horečka

Západonilská horečka se stále víc šíří i ve střední Evropě. Vědci popsali příčiny

Západonilská horečka je nemoc, která už svým jménem naznačuje, že je spojená s Afrikou. Jenže v posledních letech se stále častěji objevuje i v Evropě a proniká i do středoevropských zemí. Vědci teď popsali, jak je to možné.
5. 2. 2024|

U muže hospitalizovaného v Břeclavi potvrdily testy západonilskou horečku

U muže ležícího v břeclavské nemocnici potvrdily testy západonilskou horečku . Už v srpnu zemřela na stejnou nemoc dvaasedmdesátiletá žena. Šlo tehdy o prvního pacienta, který se nemocí prokazatelně nakazil na českém území. Ani nemocný muž nepobýval v zahraničí, nakazil se tedy zřejmě také v tuzemsku. Nemocnice v Břeclavi dočasně zastavila odběry krve na transfuzním oddělení.
1. 10. 2018Aktualizováno1. 10. 2018, 16:22|

V břeclavské nemocnici leží další člověk s podezřením na západonilskou horečku

Poté, co před měsícem zemřela v břeclavské nemocnici dvaasedmdesátiletá žena, u které testy potvrdily západonilskou horečku, leží v téže nemocnici dvaapadesátiletý muž s podezřením na shodné onemocnění. Definitivně diagnózu potvrdí lékaři koncem nového týdne.
30. 9. 2018|

Zemřela žena, která se nakazila západonilskou horečkou v Česku

Dvaasedmdesátiletá žena, která se v Česku nakazila západonilskou horečkou, zemřela. Jde o prvního člověka nakaženého v tuzemsku. Žena v inkubační době prokazatelně nebyla v zahraničí, současně měla ale i další vážné chronické problémy, uvedla televize Nova. Informaci o úmrtí potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
27. 9. 2018|

V Česku se po letech objevil pacient se západonilskou horečkou. Nakazil se v Řecku

Na infekční klinice Ústřední vojenské nemocnice v Praze leží muž, který se v Řecku zřejmě nakazil západonilskou horečkou přenášenou komáry. Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě nyní čeká ještě na druhý test, první ale nákazu potvrdil. Nemoc se v Česku objevila po několika letech.
6. 9. 2018|

Západonilskou horečku zná Evropa řadu let. Na Moravě se objevila i během povodní

Na jihu Moravy se v nedávné minulosti objevili komáři, kteří měli v organismu virus západonilské horečky. Na zjištění epidemiologů upozornila MF Dnes. Neexistuje sice zatím důkaz, že by se nyní nemoc přenesla v České republice na člověka, ale dříve se to již stalo.
19. 6. 2018|

Na jižní Moravě našli komáry s virem západonilské horečky. Na člověka se však nepřenesl

Epidemiologové objevili na jižní Moravě komáry nakažené virem západonilské horečky. Informoval o tom deník MF Dnes. Experti dodatečně upozornili, že nálezy se týkají let 2015 a 2016, přičemž letos ani loni se takový případ neobjevil.
19. 6. 2018Aktualizováno19. 6. 2018, 14:28|