TÉMA

Karel Prager

Architektura před rokem 1989 byla odvážnější než dnes, nálepku komunistická si nezaslouží, říká Vladimir 518

Architektura, která v Československu vznikla mezi lety 1958 a 1989, je dodnes vnímána nejednoznačně. Část veřejnosti ji stále pejorativně označuje za „komunistickou“. Výtvarník a rapper Vladimir 518 se rozhodl tuto etapu československé architektury nahlédnout komplexně, bez ideologických předsudků. Nejprve v objemné knize, od 20. září také v osmidílném seriálu České televize.
20. 9. 2023|

Před 52 lety se Palach pokusil vyburcovat Čechoslováky. Jeho čin si připomněli představitelé Senátu

Obhajoba svobody a snaha vyvést národ z nesvobody byl podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) bezprecedentní čin studenta Jana Palacha, který se před 52 lety upálil na Václavském náměstí v Praze. Počátkem roku 1969 tak učinil v pokusu o vyburcování lidí z letargie, do níž společnost upadala po srpnové okupaci země vojsky Varšavské smlouvy. V den 52. výročí jeho činu Vystrčil s dalšími třemi senátory položil květiny a svíčky v místě, kde událost připomíná dřevěný kříž v chodníku pod Národním muzeem.
16. 1. 2021|

Obrovský památník Jana Palacha zůstal roky utajen. V Praze odhalili plastiku Plamen

Před novou budovou Národního muzea v Praze byla v úterý odhalena bronzová plastika Plamen na Palachově pylonu. Třicetimetrový ocelový sloup jako podstavec pro sochu stojí před budovou bývalého Federálního shromáždění, kde část muzea sídlí, již čtyři desítky let. O tom, že objekt v těsné blízkosti pražské magistrály je věnován Palachovi, přitom donedávna jen málokdo věděl.
17. 11. 2020Aktualizováno17. 11. 2020, 20:59|

Den architektury zavede zájemce do řeky, Bílého domu i nemocniční kotelny

Na tři sta procházek, cyklovyjížděk, exkurzí do nepřístupných budov, přednášek a projekcí nabízí do 7. října program letošního Dne architektury. Festival, který navzdory názvu trvá celý týden, podesáté touto formou přibližuje architekturu a urbanismus jako součást všeho, co nás obklopuje. Programem se prolíná několik témat, například ekologická linka nebo připomínka tvorby významných architektů.
2. 10. 2020|

Utajený pomník Jana Palacha v centru Prahy bude po desítkách let dokončen

Před 51 lety se na protest proti začínající normalizaci upálil Jan Palach. Tichou vzpomínkou a svíčkami si oběť dvacetiletého studenta připomněli lidé po celé zemi. V Praze na Václavském náměstí položili květiny premiéři skupiny V4 i běžní občané. Do roka poblíž místa Palachova činu vznikne památník, jehož myšlenka vznikla už před půl stoletím. Tajemství nese více než třicetimetrový pylon u budovy bývalého Federálního shromáždění.
16. 1. 2020|

„Alespoň že je tady ten pylon.“ Komunistům pod nosem stál utajený Palachův pomník

V Praze už téměř půlstoletí stojí největší pomník věnovaný Janu Palachovi. Ocelový sloup před vchodem někdejšího Federálního shromáždění míjeli už komunističtí poslanci, aniž by tušili jeho význam. Že jde o upomínku na studenta, který se nedaleko od tohoto místa upálil, totiž kromě architekta budovy Karla Pragera věděl donedávna jen málokdo.
15. 9. 2018|