TÉMA

Grandi Stazioni

Grandi Stazioni má nárok na půlmiliardu za opravu hlavního nádraží, kterou chtěl stát zpět, rozhodl soud

Italské společnosti Grandi Stazioni zůstanou peníze, které jí zaplatil český stát za technické zhodnocení hlavního nádraží v Praze. Správa železnic, jejímž prostřednictvím stát nádraží vlastní, neuspěla u soudu s žalobou o navrácení zaplacené půlmiliardy korun. Rozsudek je pravomocný, i když Správa železnic zvažuje dovolání k Nejvyššímu soudu. Grandi Stazioni v minulosti rekonstruovala novou odbavovací halu hlavního nádraží, ale pak nabrala zpoždění oprava jeho historické budovy. Nakonec firma přišla o dlouhodobý pronájem, který měl být odměnou za provedené investice.
4. 5. 2022|

Správa železnic chystá další opravu odbavovací haly pražského hlavního nádraží. Předchozí se nepovedla, tvrdí

Správa železnic se chystá po deseti letech od předchozí rekonstrukce znovu opravit novou odbavovací halu pražského hlavního nádraží. Upozornil na to web Zdopravy.cz. Podle správy byla rekonstrukce, kterou provedla mezi lety 2006 a 2011 italská společnost Grandi Stazioni, nekvalitní. Rekonstrukce má začít v roce 2023, náklady Správa železnic ještě nezná.
10. 10. 2020|

Kvůli skončení pronájmu pražského nádraží firma Grandi Stazioni nic nedostane. Soud zamítl odvolání

Správa železnic a České dráhy nemusí platit 1,25 miliardy korun italské Grandi Stazioni za neprodloužení pronájmu pražského hlavního nádraží. Městský soud v Praze ve středu potvrdil prvoinstanční rozhodnutí a zamítl odvolání italské firmy. Proti rozhodnutí je možné už jen podání dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 4. 2020|

Kauza Grandi Stazioni nekončí. Soud musí znovu projednat žalobu na SŽDC

Obvodní soud pro Prahu 1 bude muset znovu projednat část žaloby společnosti Grandi Stazioni na Správu železniční dopravní cesty (SŽDC), v níž italská firma žádala náhradu investic do rekonstrukce hlavního nádraží v Praze. Jde o 176 milionů korun. V úterý o tom rozhodl odvolací Městský soud v Praze. Ten zrušil část rozhodnutí soudu prvního stupně, kterým byla žaloba zamítnuta.
3. 12. 2019|

Za odchod z pražského nádraží nemá Grandi Stazioni nárok na odškodnění, rozhodl soud

Obvodní soud pro Prahu 1 zamítl žalobu italské firmy Grandi Stazioni na České dráhy (ČD) a Správu železniční dopravní cesty (SŽDC). Společnost se dožadovala zhruba 1,26 miliardy korun kvůli ušlému zisku, který jí měl vzniknout neprodloužením pronájmu hlavního nádraží v Praze. Rozsudek není pravomocný.
13. 8. 2019|

Železničáři nemusejí zaplatit Grandi Stazioni 350 milionů, rozhodl soud. Společnost se může odvolat

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) nemusí platit více než 350 milionů korun, které požadovala firma Grandi Stazioni jako náhradu investic do rekonstrukce hlavního nádraží v Praze. Žalobu italské firmy v pátek zamítl Obvodní soud pro Prahu 1. Rozhodnutí je nepravomocné, Grandi Stazioni se tak může odvolat. Obě strany vedou kvůli pražskému hlavnímu nádraží další dva spory.
5. 4. 2019Aktualizováno5. 4. 2019, 11:45|

Se žalobou ohledně vlastnictví Fantovy budovy neuspěla Grandi Stazioni ani u odvolacího soudu

Italská firma Grandi Stazioni podruhé neuspěla se žalobou o určení vlastnictví Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží. Městský soud v Praze potvrdil loňské rozhodnutí prvoinstančního soudu a zamítl odvolání italské firmy Grandi Stazioni, která se domáhala určení, že budova nadále patří Českým drahám (ČD), nebo státu, od kterých měla budovu pronajatu. Žalobce může proti rozhodnutí podat dovolání.
23. 10. 2018Aktualizováno23. 10. 2018, 19:33|

Oprava Fantovy budovy na pražském hlavním nádraží začne příští rok, vyjde na miliardu

Opravy památkově chráněné Fantovy budovy Hlavního nádraží v Praze začnou příští rok a stát by měly více než miliardu korun. Rekonstrukci nádraží zpomalil soudní spor správy s bývalým nájemcem Grandi Stazioni, který stále pokračuje.
30. 8. 2018|