TÉMA

Ondrej Páleník

Zeman udělil milost Nečasové v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Prezident Miloš Zeman udělil podle informací České televize milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové – bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželce. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 16:27|

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Ústavní soud zamítl stížnosti v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Jana Nečasová a tři bývalí zpravodajci dostali podmíněné tresty a zákazy činnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Soud se stížnostmi zabýval ve spojeném řízení, nakonec nevyhověl žádné z nich. Zpravodajci podle nálezu jednali v rozporu se zákonem, když přijali neformální pokyn od neoprávněné osoby. Soud také poukázal na to, že chybí náležité kontrolní mechanismy činnosti Vojenského zpravodajství.
29. 11. 2022Aktualizováno29. 11. 2022, 12:27|

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů státních rezerv v kauze Viktoriagruppe

Nejvyšší soud potvrdil osvobození bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka v kauze Viktoriagruppe. Podle obžaloby způsobili škodu téměř padesát milionů korun, odvolací soud je ale oba osvobodil. Verdikt nezvrátil ani nejvyšší státní zástupce, jehož dovolání Nejvyšší soud odmítl, uvedl Adam Wenig z Městského soudu v Praze, který se případem zabýval jako první instance.
6. 9. 2022|

Čtveřice odsouzená v kauze Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti

Čtveřice odsouzená v kauze zneužití Vojenského zpravodajství podala ústavní stížnosti. Mimořádný opravný prostředek využila bývalá šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a jeho nynější manželka Jana Nečasová, stejně jako někdejší zpravodajci Milan Kovanda, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek. Zatím o podnětech není rozhodnuto, vyplývá z justičních databází i z informací mluvčí Ústavního soudu Miroslavy Číhalíkové Sedláčkové.
22. 11. 2021|

Tresty v kauze zneužití Vojenského zpravodajství platí. Nejvyšší soud zamítl dovolání

Nejvyšší soud zamítl dovolání Jany Nečasové a dalších tří odsouzených v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podmíněné tresty, které vyřkl pražský městský soud, tedy platí. Nejvyšší soud oznámil, že o dovolání rozhodl již v květnu, tehdy ale ještě neoznámil, k jakému závěru dospěl.
31. 8. 2021Aktualizováno31. 8. 2021, 21:35|

Nejvyšší žalobce Zeman nesouhlasí s osvobozením bývalých šéfů správy rezerv v kauze Viktoriagruppe, podal dovolání

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nesouhlasí s osvobozením bývalých šéfů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutky a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Zeman podal koncem roku dovolání, jeho obsah žalobci zpřístupnili ve své databázi. Rozhodovat tak bude Nejvyšší soud.
8. 1. 2021|

Bývalí šéfové hmotných rezerv jsou nevinní. Smlouva s Viktoriagruppe není trestným činem, rozhodl soud

Soud pravomocně osvobodil bývalé šéfy Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Tomáše Perutku a Ondreje Páleníka. Obžaloba je vinila z mnohamilionové škody způsobené uzavřením smluvního dodatku s německou firmou Viktoriagruppe. Zrušený rozsudek Perutkovi původně ukládal tříletou podmínku a také povinnosti uhradit hmotným rezervám téměř 50 milionů korun.
1. 9. 2020Aktualizováno1. 9. 2020, 14:57|

Nejvyšší soud označil odposlechy v kauze Jany Nečasové za nezákonné

Odposlechy v kauze Jany Nečasové jsou podle Nejvyššího soudu nezákonné. Nepoužitelné jsou podle soudu i odposlechy dalších lidí z kauzy, kterou spustil policejní zásah na Úřadu vlády v roce 2013 a která přispěla k pádu kabinetu Petra Nečase (ODS). Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Tomíček potvrdil, že rozhodnutí, které se týká odposlechů Nečasové, padlo koncem května. Jeho obsah mluvčí nekomentoval.
18. 6. 2020Aktualizováno18. 6. 2020, 20:37|

Státní zástupce podal obžalobu na expremiéra Nečase kvůli křivé výpovědi

Státní zástupce podal obžalobu na bývalého předsedu vlády Petra Nečase (ODS), uvedl server Aktuálně.cz. Někdejší premiér se bude u soudu zpovídat kvůli dvěma výpovědím, které učinil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství. Podle vyšetřovatelů křivě svědčil ve prospěch své současné manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).
4. 5. 2020Aktualizováno4. 5. 2020, 12:15|

V kauze zneužití Vojenského zpravodajství podali dovolání všichni obžalovaní. Včetně Nečasové

Všichni čtyři aktéři kauzy zneužití Vojenského zpravodajství odsouzení k podmíněným trestům podali dovolání. Nejvyšší soud tak přezkoumá rozsudky nad někdejší šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) Janou Nečasovou (dříve Nagyovou) a bývalými zpravodajci Ondrejem Páleníkem, Milanem Kovandou a Janem Pohůnkem.
10. 9. 2019|

V kauze údajného zneužití Vojenského zpravodajství podali dovolání všichni tři odsouzení zpravodajci

Kauza údajného zneužití Vojenského zpravodajství míří k Nejvyššímu soudu. Ondrej Páleník při projednávání jiného případu České televizi potvrdil, že podal dovolání. Spolu s ním podal dovolání také Milan Kovanda. V minulosti se na Nejvyšší soud obrátil také Jan Pohůnek. Všichni tři dostali letos v březnu podmíněné tresty a zákazy činnosti. V případu byla shledána vinnou taky manželka Petra Nečase Jana Nečasová, dříve Nagyová.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 13:53|

Soud zpřísnil tresty Nečasové i dalším za sledování bývalé expremiérovy ženy. Do vězení je ale neposlal

Za zneužití Vojenského zpravodajství zpřísnil odvolací soud Janě Nečasové, dříve Nagyové, někdejší šéfce kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase (ODS), i trojici zpravodajců podmíněné tresty a zákazy činnosti. Do vězení je ale neposlal. Soud už dříve uložil podmíněné tresty.
1. 3. 2019Aktualizováno1. 3. 2019, 16:52|

Bývalý zpravodajec Páleník čelí obžalobě za nevýhodný pronájem nádrže na ropu

Pražské vrchní státní zastupitelství obžalovalo dva bývalé vysoké úředníky Správy státních hmotných rezerv (SSHR) za to, že v roce 2013 uzavřeli dodatek na pronájem prázdné nádrže v Nelahozevsi. Ten původně platila firma Viktoriagruppe, dodatek jí ale této povinnosti zbavil. Od té doby nádrž musela platit SSHR, měsíčně ji to stálo čtyři miliony korun. Jedním ze stíhaných je bývalý šéf organizace Ondrej Páleník, který byl loni nepravomocně odsouzen v kauze zneužití Vojenského zpravodajství.
28. 8. 2018Aktualizováno28. 8. 2018, 15:50|