TÉMA

Rolava

V částech Česka pokryl hory čerstvý sníh, v Beskydech má dál přibývat

Do vyšších poloh Česka se vrátila zima. Od pátečního dopoledne do sobotního rána napadlo ve vyšších horských polohách nejčastěji pět až dvacet centimetrů sněhu. Největší přírůstky naměřili meteorologové na Šumavě, kde na hřebenech napadlo i kolem třiceti centimetrů. Na horských silnicích leží sníh, cesty jsou ale s opatrností sjízdné, vyplývá z vyjádření silničářů. Zatímco na většině území Česka bude sněžení postupně slábnout, na východě naopak zesílí. V Beskydech může do nedělního rána připadnout až deset centimetrů sněhu, varovali meteorologové.
20. 4. 2024Aktualizováno20. 4. 2024, 15:01|

Letní kino v Karlových Varech je v ohrožení. Amfiteátr chátrá, rekonstrukce by byla drahá

Budoucnost letního kina v Karlových Varech, známého hlavně díky mezinárodnímu filmovému festivalu, je nejistá. Amfiteátr chátrá a jeho rekonstrukce by byla nákladná. Město proto plánuje vybudování nového kina ve volnočasovém areálu Rolava. To se ale nelíbí některým obyvatelům Karlových Varů.
8. 6. 2021|

Teploty v Čechách klesly nad ránem výjimečně pod minus 20 stupňů, v Jeseníkách hrozí značné nebezpečí lavin

Na západě Čech klesly v neděli nad ránem teploty na některých místech i pod minus 20 stupňů Celsia. Mrzlo hlavně v Podkrušnohoří, například na Rolavě na Karlovarsku nebo v Jelení klesly ráno teploty i k minus 22 stupňům, vyplývá z aktuálních údajů Českého hydrometeorologického ústavu. V Jeseníkách byl vyhlášen třetí lavinový stupeň z pětibodové škály, který znamená značné nebezpečí.
17. 1. 2021|
Interview ČT24

Vyděsilo mě, jak rychle se mohou zavřít hranice, přiznal cestovatel Zibura. Teď poznává Česko

Po světě ušel pěšky přes sedm tisíc kilometrů. Doba koronavirová ho přibrzdila, ale nezastavila. Říká, že v sobě nenašel morální důvod pro to, aby opustil Česko, a tak začal objevovat tuzemské klenoty. Podle něj koronavirová opatření mohou turistice v Česku pomoci. Dnešní mladou generaci považuje za možná poslední, která si může užít autostop. Cestovatel Ladislav Zibura byl hostem pátečního Interview ČT24.
17. 7. 2020|

Ledoví muži letos přišli v plné polní, možná se ještě vrátí

Pankrác, Servác, Bonifác – tři jména v kalendáři za sebou, pro která se vžilo označení „ledoví muži“. A taky se k nim váže celá řada pranostik, například „PanSerBoni pálí stromy“. Reagují na to, že v této roční době, tedy ve druhé květnové dekádě, dochází často k vpádům studeného vzduchu od severozápadu až severovýchodu. To může vést k poklesu nočních minimálních teplot pod nulu, případně alespoň výskytu přízemních mrazíků. Výskyt mrazů v této pokročilé době z hlediska vývoje vegetace pak samozřejmě může vést ke značnému poškození rostlin a stromů.
12. 5. 2020|
Počasí

Podzim se ujímá vlády, na počasí se to nepozná. Teploty budou dál stoupat ke dvacítce

Rovnodennost, která nastane v pondělí v 9:50, značí nástup astronomického podzimu. Na počasí to ale poznat ještě nebude. Nebe sice bude zamračenější než o víkendu a bude i místy pršet, teploty ale stále zůstanou u dvaceti stupňů Celsia.
23. 9. 2019|
Počasí

Mráz přichází z Jizerky. Teplota nad ránem spadla 2,3 stupně pod nulu

Po mimořádně žhavých dnech, kdy teploty stoupaly vysoko nad 30 stupňů Celsia, přišlo výrazné ochlazení. Ve středu brzy ráno dokonce mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce nad Kořenovem, kde spadla teplota 2,3 stupně pod nulu.
3. 7. 2019|

Zapomenutý už dávno není. Sauersack táhne na druhoválečnou historii i rozpadající se budovy

„Ještě před čtyřmi lety sem prakticky nikdo nezabloudil, až teď, poslední tři roky to tu ožilo, jezdí sem stovky lidí,“ popisuje Rolavu, zapadlý kout Krušných hor, jeden z místních obyvatel. Kolem jeho domu projíždí posledních pár let množství turistů, které sem přilákaly pozůstatky bývalého zajateckého tábora Sauersack.
9. 8. 2018|