TÉMA

Peruc

Kraj urovnal spor s majitelkou zámku Peruc, síň Emila Filly by se mohla otevřít v roce 2024

Pamětní síň Emila Filly na zámku v Peruci na Lounsku by se v roce 2024 mohla znovu otevřít veřejnosti. Ústecký kraj se po letech sporů dohodl na podmínkách provozu síně s majitelkou zámku. V nejbližší době podepíšou obě strany smlouvu na padesát let. Kraj už nebude trvat na věcném břemenu, řekl náměstek hejtmana Jiří Řehák (Spojenci pro kraj). Vyjádření majitelky zámku ČTK zjišťuje.
21. 7. 2022|

Spor o užívání síně na zámku Peruc rozřešil soud. Majitelka památky musí prostor zpřístupnit galerii

Okresní soud v Lounech v pondělí rozhodl, že je majitelka zámku Peruc Dominika Matušová povinna do šesti měsíců od nabytí právní moci rozsudku zpřístupnit a umožnit Galerii Benedikta Rejta (GBR) užívat Pamětní síň malíře Emila Filly, která na zámku sídlí. Tři místnosti podle soudkyně náleží majitelce, galerie je neužívala. Rozsudek není pravomocný.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 16:01|

Z barabizny opět rokoková kráska. Zámek Peruc na Lounsku se po letech otevírá veřejnosti

Po více než třiceti letech se pro veřejnost otevírá rokokový zámek Peruc na Lounsku. Rozsáhlá obnova začala před pěti lety, kdy změnil majitele. Předtím se do něj opakovaně vloupali zloději a odnesli odtamtud obrazy Emila Filly. Rekonstrukce větší části památky stále pokračuje.
1. 7. 2020|

Žádná pohádka. Opravy oddalují návrat Fillových obrazů na Peruc

Už měsíc by měl Ústecký kraj vystavovat obrazy kubistického malíře Emila Filly na zámku v Peruci. Jenže opravy, které začaly před dvěma lety, ještě neskončily. Navíc majiteli historické stavby nevyšel plán přenést do Peruce koncept ze zámku v Dětenicích, který láká návštěvníky na pohádkový areál.
25. 7. 2018|