TÉMA

Tomáš Pavlíček

Přišla v noci a vyhrála. Ceny české filmové kritiky vybraly nejlepší snímky roku 2023

Nejlepším filmem loňského roku je podle Cen české filmové kritiky snímek Přišla v noci. Obdržel rovněž cenu za režii pro Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara a nejlepší herečku Simonu Pekovou. Nejlepším hercem byl vyhlášen Karel Roden. Dvě sošky náleží loutkovému příběhu Tonda, Slávka a kouzelné světlo. Ocenění v celkem deseti kategoriích se předávala v přímém přenosu České televize.
3. 2. 2024|

Obhajoval svobodu i socialistickou revoluci. Výstava představuje Karla Teigeho

Byl obhájcem svobody v umělecké tvorbě, ale současně i dogmatickým zastáncem socialistické revoluce. Vůdčí osobnost meziválečné avantgardy, Karla Teigeho, představuje výstava v pražském Muzeu literatury. Ta stojí na jeho osobních denících, které v knižní podobě vyšly loni.
31. 5. 2023|

Přišla v noci. Nový český film točili doma a s přáteli navzdory standardním postupům

Do kin se v druhé polovině letošního roku chystá černá komedie o páru třicátníků, jehož poklidný život naruší vpád matky jednoho z nich. Za snímkem stojí autorské duo Tomáš Pavlíček a Jan Vejnar. Tvůrci se způsobem realizace vzpírají zavedenému způsobu výroby filmů v Česku.
12. 1. 2023|

Jan Palach je nejlepší, rozhodly Ceny filmové kritiky. Nemá ale nejlepší ani režii, ani scénář

Nejlepším filmem roku 2018 je podle tuzemských kritiků Jan Palach. Ceny české filmové kritiky mu ze šesti nominací nakonec dopřály „pouze“ vítězství v této jedné kategorii.  Ani žádnému jinému loňskému titulu v devátém ročníku nestranily. Podle nejlepšího scénáře tak například vznikla Chata na prodej, v nejlepší režii byl natočen snímek Všechno bude. Herecká ocenění patří Martinu Hubovi (Hovory s TGM) a Jenovéfě Bokové (Chvilky). Spojující linkou Cen české filmové kritiky za rok 2018 tak není jeden konkrétní titul, ale výrazný podíl debutujících filmařů.
2. 2. 2019Aktualizováno2. 2. 2019, 21:43|

Filmový postřeh: Chatu na prodej se od Chýlkové a Kačera vyplatí koupit

Trochu praštěná česká rodina prodává rodinné zlato uprostřed lesa – chátrající chatu, na kterou už skoro nejezdí. Ivana Chýlková a David Vávra s dědečkem Janem Kačerem a babičkou Janou Synkovou stejně jako dospělé děti s partnery vyrazí na poslední, nuceně společný víkend, než podepíšou smlouvu a předají klíče novému majiteli.
6. 7. 2018|