TÉMA

Zentiva

V době výpadků léků má pomoci nový sirup proti horečkám

Do českých lékáren míří nový sirup proti horečkám a bolestem pro děti od tuzemského výrobce. Ten chce posílit soběstačnost Česka v dodávkách léků v době, kdy má několik druhů léčiv přetrvávající výpadky.
20. 9. 2023|

Stát se dohodl se Zentivou na zvýšení výroby léků pro český trh, v lékárnách budou na podzim

Farmaceutická společnost Zentiva by měla v příštích měsících navýšit výrobu léků pro český trh. V tuzemských lékárnách by se tyto léky měly objevit na podzim. Stát chce zároveň jednat o zvýšení výroby a dodávek léčiv i s dalšími firmami. Po návštěvě pražského závodu Zentivy to řekli premiér Petr Fiala (ODS) a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle nich se situace kolem nedostatku některých léků v Česku postupně zlepšuje.
19. 1. 2023|

V krabičce antidepresiv může být omylem přípravek na urychlení trávení, varuje lékový ústav

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) vyzývá pacienty užívající lék na depresi CITALEC 20 mg, aby si zkontrolovali obsah balení. V jednom se totiž objevil jiný přípravek, ZIRID 50 mg, který je určen na léčení obtíží způsobených zpomaleným vyprazdňováním žaludku. Záměna podle ústavu neohrožuje zdraví, ale může snížit účinnost léčby.
12. 4. 2019|

Americká firma kupuje Zentivu. Z výrobce léků chce udělat evropského lídra

Výrobce léků Zentiva má nového majitele. Francouzská skupina Sanofi dokončila její prodej investiční společnosti Advent International sídlící v USA. ČTK o tom informoval mluvčí Zentivy Tomáš Tesař. O prodeji jednaly společnosti od dubna, cena podle dřívějších informací činí 1,9 miliardy eur (asi 49 miliard korun).
1. 10. 2018Aktualizováno1. 10. 2018, 16:12|

V lékárnách chybí „cestovní“ léky proti průjmu či nevolnosti. Odborníci doporučují koupit alternativu v místě pobytu

Na dovolené a prázdninové pobyty se Češi často vybavují přípravky proti nevolnosti a průjmovým onemocněním. V lékárnách napříč Českem ale chybějí hned dva z nich – endiaron i ercefuryl. Náhrada v podobě léků se stejným složením nebo stejnou účinnou látkou ale k dispozici není.
5. 7. 2018|