TÉMA

Lužické hory

Pozorování vlků odhalilo načerno postavený srub. Nevěděl jsem, že potřebuji povolení, hájí se majitel

Ministerstvo životního prostředí musí posoudit stavbu srubu v lesích v Kytlici na Děčínsku. Roubený dům stojí v zóně CHKO Lužické hory bez stavebního povolení. Právník majitele stavby uvedl, že jeho klient o nutnosti jeho získání nevěděl.
21. 3. 2024|

V srdci Lužických hor měl vyrůst rodinný dům, stavba je ale větší, než úřady povolily

V osadě Naděje v srdci Lužických hor roste nový dům. Podle stavebního povolení to měl být běžný rodinný dům, ale rozestavěný objekt je proti schválené dokumentaci výrazně větší. Místní proto pochybují o skutečných záměrech investora. Tomu hrozí sankce od správy lužickohorské chráněné krajinné oblasti, na stavebním úřadu ale požádal o dodatečnou změnu stavebního povolení. Klíčový souhlas od ochránců přírody už obdržel. Kvůli sporu s těmi lužickohorskými ho ale vydala Správa CHKO Jizerské hory.
12. 1. 2024|

Letadlo v nouzi vypustilo většinu paliva nad Českem, tvrdí německá letová služba. Podle ŘLP to není pravda

Nákladní Boeing 747, který se v pondělí na trase z Německa do Japonska dostal do problémů kvůli prasklému oknu, musel vypustit většinu ze 110 tun paliva nad Českem a menší část nad Saskem. Oznámila to mluvčí německé služby bezpečnosti leteckého provozu (DFS) Utte Otterbeinová. O místě vyprázdnění nádrží dosud v médiích panovaly nejasnosti. Mluvčí českého Řízení letového provozu (ŘLP) Richard Klíma ale naopak uvedl, že stroj vypustil většinu paliva nad Německem. ŘLP ve čtvrtek také sdělilo, že událost byla vyřešena v souladu s bezpečnostními postupy.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 19:01|

S cestováním na vozíku má pomoci aplikace. Handicapovaní mapují turistické trasy

Lidé z neziskové organizace Disway.cz prověřují na severu Čech výletní trasy vhodné pro handicapované. Jedná se o česko-německý projekt Cestování bez bariér. Zmapovali už cesty v Českém Švýcarsku a Lužických horách. Aktuálně vyrazili s vozíčkáři do západních Krkonoš.
29. 7. 2022|

Populace vlků na severu Čech stále sílí. Další stopy objevily při hře děti na Děčínsku

Populace vlků na severu Čech se rozrůstá. Další důkaz objevily děti na Děčínsku, které našly vlčí trus, když plnily úkoly projektu Lesní svět. Podle ochránců přírody to svědčí o tom, že populace vlků v širší oblasti Národního parku České Švýcarsko a Labských pískovců nebo Lužických hor stále sílí. Vlci migrují do Čech ze sousedního Německa.
25. 4. 2019|

Fotopast potvrdila vlky v Lužických horách. Na Broumovsku mají opět několik mláďat

V Lužických horách se pohybují minimálně dva vlci. Přítomnost šelem potvrdily fotografie a videa z fotopasti Hnutí Duha v centrální části hor. Snímky jsou staré několik měsíců. Vlkům se daří i na Broumovsku, kde se už třetím rokem po sobě narodila vlčata. Prokázaly to rovněž záběry z fotopastí.
4. 7. 2018|