TÉMA

Šumvald

Povodeň ho připravila o ženu a zničila dům. Rodině policisty ze Šumvaldu poslali lidé 1,5 milionu

Téměř sedmnáct set dárců z celé České republiky se zapojilo do sbírky, která byla vyhlášena pod záštitou Křesťanské policejní asociace na pomoc policistovi Petru Večeřovi. Při ničivé povodni na začátku června v Šumvaldu přišel o manželku a voda mu poničila dům. Kolegové mu předali částku přes jeden a půl milionu korun.
18. 8. 2020|

Z hromad šrotu a zeminy vznikly provizorní skládky. Šumvald stále sužují následky povodní

Bezmála osm týdnů od přívalové povodně stále pokračuje odstraňování jejích následků v Šumvaldu na Olomoucku. Ke konci už se chýlí čištění studní, ze 450 zbývá necelá desítka. Zpracovat se ale také musí tuny odpadu. Bahno i zničené věci z domácností sice lidé z ulic odstranili během týdne, putovaly ale jen na provizorní skládky.
31. 7. 2020|

Policie nejspíš našla tělo vodáka, kterého na konci června strhl proud v rozvodněné Moravě

Tělo šestadvacetiletého muže, kterého 28. června u Moravičan na Šumpersku strhl proud při splouvání Moravy na kanoi, zřejmě našla policie. V řece ho objevil v pondělí vodák a oznámil to policii.
7. 7. 2020|

Při splouvání Moravy vypadl z kanoe mladík. Policisté ho stále hledají

Při splouvání Moravy nedaleko Moravičan na Šumpersku vypadl v neděli vpodvečer z nafukovací kanoe šestadvacetiletý vodák, strhl ho proud. Začali po něm okamžitě pátrat policisté i hasiči, dosud ho ale nenašli. Pátrání pokračuje, ztěžuje ho ale neustávající déšť. V regionu vytrvale prší už od nočních hodin a zvýšila se i hladina řeky Moravy.
29. 6. 2020Aktualizováno29. 6. 2020, 13:26|

Škody za stovky milionů a studny plné bahna. Obce na Olomoucku stále odklízejí následky bouří

Odklízení následků, které za sebou zanechaly bleskové povodně, stále pokračuje v obcích na Olomoucku. Jen na Uničovsku a Šumpersku bylo záplavami zasaženo přes dvě stovky domácností. Takřka všichni obyvatelé Šumvaldu mají znečištěné studny, na místech pomáhají hasiči i humanitární organizace. Stále také pokračuje pátrání po nezvěstné seniorce.
11. 6. 2020|

Na Uničovsku a Šumpersku pokračuje likvidace následků povodní i pátrání po seniorce

Třicet jednotek hasičů pomáhá na Uničovsku a Šumpersku s odstraňováním následků ničivých povodní. Čistí silnice od nánosů bahna a naplavenin a čerpají vodu ze sklepů. Voda v oblasti už opadla. Policisté stále pátrají po čtyřiasedmdesátileté seniorce z Oskavy, pod kterou se utrhnul břeh.
9. 6. 2020Aktualizováno9. 6. 2020, 20:17|

Česko čekají další vydatné deště. Výstraha platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského

V jižních Čechách bude v noci na středu vydatně pršet. Meteorologové předpokládají, že za 24 hodin spadne až 70 litrů vody na metr čtvereční. V povodí horní Vltavy až po nádrž Orlík v noci stoupnou hladiny většiny řek, nemělo by ale jít o přívalové povodně. Během středy by řeky měly překročit místy i druhý povodňový stupeň ze tří, čili stav pohotovosti. Menší toky by měly kulminovat ve středu během dne, Lužnice ve čtvrtek. Nejvyšší vzestup se předpokládá v povodí Blanice. Uvádí to výstražná informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro Jihočeský kraj a dva okresy Plzeňského kraje.
9. 6. 2020|

Utržené silnice, auta na střechách. Je to apokalypsa, hodnotí následky noční záplavy lidé z Břevence

V obcích na Olomoucku likvidují následky nočních bouřek. Zřejmě nejpostiženější je obec Šumvald a její místní část Břevenec odkud pochází osmačtyřicetiletá žena, která je zatím jedinou obětí záplav. Další pohřešovanou ženu hledá vrtulník. Hladiny řek na Uničovsku po noční bouřce a lokálních záplavách klesají. V Dlouhé Loučce není na říčce Oslavě už ani první stupeň povodňové aktivity. Na řece Oskavě v Uničově zatím platí druhý povodňový stupeň.
8. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 19:00|

Při lokální povodni na Uničovsku a Šumpersku byl nalezen jeden mrtvý člověk, další se pohřešuje

Po lokálních povodních se pohřešuje 74letá žena z Oskavy na Šumpersku, policie po ní pátrá. Jeden člověk při povodních zemřel, byl z oblasti Šumvaldu, uvedla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Zejména východ země zasáhly v neděli odpoledne silné bouřky doprovázené intenzivními srážkami a kroupami.
7. 6. 2020Aktualizováno8. 6. 2020, 08:30|

Vesnicemi roku jsou v krajích „zelené“ Úvalno a obětavý Šumvald

Titul Vesnice roku letos v Olomouckém kraji získal Šumvald. Druhou pozici obsadil Bělotín na Přerovsku a třetí skončily Svésedlice na Olomoucku. Premiantem moravskoslezského kola soutěže se stalo Úvalno na Bruntálsku, kde žije zhruba tisíc obyvatel.
15. 6. 2018|