TÉMA

Filharmonie Brno

ÚOHS nepravomocně zrušil výběrové řízení na stavbu koncertního sálu v Brně
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil zadávací řízení na stavbu Janáčkova kulturního centra v Brně přibližně za 2,4 miliardy korun. Uvedl to mluvčí úřadu Martin Švanda. Janáčkovo kulturní centrum má sloužit jako velký koncertní sál pro Filharmonii Brno. Podle plánů města by se mělo začít stavět letos.
29. 2. 2024|ČTK
Místo koncertního sálu je stále jen ohrada. Kulturní osobnosti Brna se zlobí, podle Vaňkové je vše na dobré cestě
Letos by měla začít stavba nadzemní části brněnského Janáčkova kulturního centra. Je ale stále méně jisté, že se to podaří, protože město dosud nevybralo zhotovitele. Na magistrát přišli nesouhlas s tím, že by se desítky let připravovaný projekt mohl znovu zpozdit, vyjádřit zástupci iniciativy Sál, který neexistuje. Brněnská primátorka ujistila, že příprava pokračuje a výběrové řízení na zhotovitele město již brzy vypíše.
31. 5. 2023|
Brněnská filharmonie zvedla Carnegie Hall ze sedadel. Do New Yorku se vrátila po padesáti letech
Po padesáti letech od prvního amerického turné se Filharmonie Brno vrátila do USA. V Carnegie Hall ve středu večer uvedla v newyorské premiéře Symfonii číslo 12 „Lodger“ od amerického skladatele Philipa Glasse, který se koncertu zúčastnil. Brněnští hudebníci postupně zahrají ještě na dalších šesti místech po celých Spojených státech. Do Carnegie Hall míří i Český národní symfonický orchestr.
9. 2. 2023|
Filharmonie Brno se po půlstoletí vrací do Carnegie Hall. Hraje i pamětník minulého turné
Filharmonie Brno odehraje sedm koncertů ve Spojených státech, turné začne 8. února v Carnegie Hall. Ve slavném koncertním sále provede v newyorské premiéře symfonii Philipa Glasse, a to za osobní účasti tohoto významného minimalistického skladatele. Vedle tvorby současných amerických skladatelů zazní i díla českých autorů. Do USA se brněnský orchestr vrací po půlstoletí, jeden ze současných filharmoniků je dokonce i pamětníkem první zámořské cesty.
27. 1. 2023|
Jusupov skládá v Brně poctu Janáčkovi a ukazuje i své Obrazy duše
Do Brna se vrátil izraelský skladatel Benjamin Jusupov. Někdejší rezidenční umělec Filharmonie Brno hraje v moravské metropoli s tímto orchestrem celkem tři koncerty. Některé skladby zazní v české, nebo dokonce světové premiéře. Novou kompozicí je například Kreutzerova sonáta k poctě Leoši Janáčkovi.
25. 11. 2022|
Brno po letech příprav vypsalo zakázku na stavbu koncertního sálu
Brno udělalo další krok ke stavbě koncertního sálu. V nově vypsané zakázce hledá zhotovitele stavby, na kterou brněnští filharmonici čekají desítky let. Sál bude v centru města mezi Veselou a Besední ulicí, kde se už v letech 2015 až 2018 stavěly podzemní garáže. O zadávacím řízení informovala městská rada po svém zasedání.
5. 10. 2022|
Akustiku nového koncertního sálu pro Brno zkoušejí experti na speciálním modelu
Odborníci dokončují práci na zvukových vlastnostech budoucího koncertního sálu pro Brno. Využívají k tomu speciální model, který je věrnou zmenšeninou sálu. Samotná budova se ale v Brně začne stavět až příští rok, asi o čtyři roky později, než se původně plánovalo. Ministerstvo kultury by v nejbližší době mělo na stavbu uvolnit šest set milionů korun.
29. 7. 2021|
Brno má model koncertního sálu za dva miliony. Město na něm ověří akustiku budoucí haly
Na výstaviště v Brně dorazil ve čtvrtek zmenšený akustický model Janáčkova kulturního centra za dva miliony korun. Oproti plánovanému koncertnímu sálu je v poměru 1:10, řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Podle jejího náměstka Tomáše Koláčného (Piráti) město na modelu ověří akustiku vypočítanou pro skutečnou stavbu. Sál bude stát dvě miliardy korun a nabídne 1200 míst pro posluchače. Výběrové řízení na zhotovitele by mělo začít koncem letošního roku.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 16:54|
Čtyři roky chátrala, teď roste v bývalé brněnské restauraci Bohéma očkovací centrum
V bývalé restauraci Bohéma v Janáčkově divadle v Brně vzniká další očkovací centrum. Provozovatelem bude společnost Podané ruce. Vakcínu proti covidu-19 by tam denně mohlo dostat až 1500 lidí. Budoucí využití prostor město zvažuje.
10. 2. 2021|
Brněnská filharmonie natáčí symfonii rakouského skladatele Larchera. Hudebníci zahrají na papír, hrnec i kontrabas klarinet
Brněnská filharmonie ve světové premiéře nahrává symfonii rakouského skladatele Thomase Larchera A Line Above the Sky (Čára nad oblohou). Název díla odkazuje k jedné z nejtěžších lezeckých tras na světě v Dolomitech. Vznikla na objednávku prestižních orchestrů ze šesti evropských zemí a měla mít premiéru loni v květnu v Amsterodamu. Kvůli koronakrizi se ale nekonala.
4. 2. 2021|
Filharmonie Brno v přímém přenosu šíří spiritualitu
Koncert, který Filharmonie Brno plánovala na tento týden v Besedním domě, kvůli protiepidemickým opatřením před publikem zaznít nemůže, zazní ale z rádia. Živě ho 29. ledna večer bude přenášet Český rozhlas Vltava a také další evropské stanice. Program propojuje motiv spirituality.
29. 1. 2021|
Filharmonie Brno nahrála skladby, které ani jejich autoři neslyšeli
Filharmonii Brno přinesla koronavirová krize i něco dobrého. Během vynucené koncertní pauzy se orchestr zavřel ve studiu a následně v nové edici začal vydávat vlastní nahrávky. Zaměřil se na skladby, které jsou obecně méně známé a při nahrávání opomíjené. Hotova jsou dvě alba. Obě vznikla pod taktovkou šéfdirigenta Dennise Russella Daviese.
18. 12. 2020|
Brno snižuje výdaje na kulturu. V Národním divadle proto po třiceti letech skončil i dirigent Kyzlink
S rozpočtem skoro o 60 milionů korun menším než loni bude příští rok hospodařit brněnská kultura. Město dalo svým příspěvkovým organizacím za úkol snížit provozní výdaje. První výpovědi už kvůli tomu rozdalo Národní divadlo Brno, v rozpočtu mu bude chybět 20 milionů na tržbách, dalších devět a půl milionu mu škrtne město.
6. 11. 2020|
Jak na Nový rok, tak po celý rok. Novoroční koncert v Brně zahájil Beethovenovy oslavy
Brněnská filharmonie se po bezmála třech letech vrátila s novoročním koncertem do opraveného Janáčkova divadla. K významnému moravskému orchestru se jako sólisté připojili například sopranistka Kateřina Kněžíková či tenorista Richard Samek. Koncert zahájil nejen nový rok, ale také letošní oslavy narození Ludwiga van Beethovena.
3. 1. 2020|
Filharmonie Brno k Beethovenovým narozeninám odehrála pět jeho koncertů
Blížící se dvěstěpadesáté výročí narození Ludwiga van Beethovena předznamenává mimo jiné program Filharmonie Brno. V jejím podání zaznívá všech pět Beethovenových klavírních koncertů. Moravský orchestr je rozdělil do tří večerů, po všechny doprovází světoznámou ruskou klavíristku Elisabeth Leonskajovou.
13. 12. 2019|
Mladí hudebníci si zahrají s filharmonií. Začíná festival Mozartovy děti
Zpřístupnit hudbu mladým se snaží festival Mozartovy děti, který Filharmonie Brno spolupořádá už devátým rokem. První velký koncert mají hudebníci za sebou. Cílem je nalákat děti i školáky do světa hudby a umožnit nadaným mladým hudebníkům zahrát si s orchestrem před plným sálem.
4. 6. 2018|