TÉMA

Dháka

V bangladéšské metropoli hořela komerční budova. Zemřely desítky lidí

Nejméně 43 lidí zahynulo při požáru sedmipodlažní komerční budovy v bangladéšské Dháce. Oheň, který se podle listu Dhaka Tribune začal večer šířit z jedné z restaurací v prvním patře, podle záběrů na sociálních sítích zesílil v mohutný požár. Hasiči zachránili sedmdesát lidí, z toho 42 v bezvědomí. Podle serveru The Business Standard na místě zasahovalo až třináct hasičských sborů.
29. 2. 2024Aktualizováno29. 2. 2024, 23:46|

Bangladéšské loděnice fungují bez povolení již 50 let. Základní pracovní podmínky porušují dosud

Lodní průmysl v Bangladéši se rychle rozšiřuje a pracují v něm dělníci všech věkových kategorií. Pracovní podmínky v loděnicích v hlavním městě Dháka jsou však nevhodné. Pracovníci jsou vystaveni vysokým teplotám a nepoužívají ochranné pomůcky, což vede k častým nehodám. Loděnice na břehu řeky Buriganga jsou v provozu již 50 let bez jakéhokoliv povolení či pokynů. Svým působením řeku znečišťují a snižují její splavnost.
9. 1. 2024|

Co si lidé nevyžebrají, to nemají, popisuje misionář zkušenost z Bangladéše. Pomohl tam založit deset škol

V Bangladéši chybí sociální, zdravotní i důchodové pojištění, popisuje zubař a misionář Milan Moskala. Ten v Bangladéši pomohl založit deset škol a spolu s kolegy se staral o stovky dětí. Nyní navštěvuje české regiony a předává své zkušenosti.
4. 11. 2023|

V Indii letos nepřišlo jaro. Teploty už nyní atakují historické rekordy

Zatímco v České republice zatím zažíváme spíš chladnější dubnové dny, v jižní a jihovýchodní Asii je tomu naopak. Duben je tam pravidelně obdobím, kdy teploty v této části světa obecně stoupají. Může za to zejména zvyšující se množství energie dopadající od Slunce s tím, jak postupně stoupá jeho výška nad obzorem mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Vyšší příkon energie pak znamená i vyšší teploty. Letošek je ale extrémní.
20. 4. 2023|

Pád ukrajinského letounu v Řecku má osm obětí, vezl zbraně ze Srbska do Dháky

Při nehodě letadla, které havarovalo v sobotu večer na severovýchodě Řecka, zemřelo všech osm lidí na palubě. Letoun ukrajinské společnosti přepravoval zbraně ze Srbska do Bangladéše, oznámil v neděli srbský ministr obrany Nebojša Stefanović. Národnost obětí nehody neuvedl, podle řeckých médií šlo zřejmě o Ukrajince. Srbský ministr také řekl, že zboží na palubě patřilo srbské soukromé společnosti a že let měl všechna řádná povolení v souladu s mezinárodními předpisy.
17. 7. 2022|

Před padesáti lety začala krvavá indo-pákistánská válka. Vyostřené vztahy obou zemí tvaruje dodnes

Před padesáti lety začal krvavý konflikt mezi Indií a Pákistánem. Pro jihoasijské země je 3. prosinec 1971 jedním z nejzásadnějších dní v historii. Válka vedla k největší vojenské kapitulaci po druhé světové válce, vzniku nezávislého Bangladéše a podle odhadů připravila o život dva až tři miliony civilistů. Výsledky konfliktu navíc výrazně zformovaly identitu Indie a Pákistánu nejenom politicky, ale i sociálně a demograficky. Dozvuky lze proto sledovat dodnes - a vztahy států nejsou ani po padesáti letech o moc lepší.
3. 12. 2021|

Při požáru potravinářského podniku v Bangladéši zemřelo přes padesát lidí

Nejméně padesát dva obětí má podle místních úřadů požár továrny v Bangladéši. Mnoho z těch, které plameny uvěznily ve vyšších patrech budovy, se snažilo zachránit skokem z okna. Komplex vzdálený asi třicet kilometrů od hlavního města začal hořet už včera. O neštěstí informovala francouzská agentura AFP.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 21:43|

V Bangladéši protestovaly desítky tisíc lidí, Írán si předvolal diplomata. Muslimové se bouří proti Macronovi

V bangladéšské metropoli Dháce v úterý demonstrovaly desítky tisíc lidí, kteří volali po bojkotu francouzských výrobků poté, co francouzský prezident Emmanuel Macron hájil právo na zveřejňování karikatur proroka Mohameda. Íránské ministerstvo zahraničí si ve stejné věci předvolalo francouzského diplomata. Francie vyzvala své občany žijící v zemích s většinovým muslimským obyvatelstvem, aby byli kvůli současným projevům hněvu opatrní. Představitel francouzských muslimů doporučil karikatury ignorovat.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 21:50|

Nejen Dillí nebo Kalkata. Na čele žebříčku měst s nejšpinavějším vzduchem se ocitlo i Sarajevo

Balkánské země dusí zimní smog. V Sarajevu dosáhlo v lednu množství škodlivin ve vzduchu takové úrovně, že se bosenská metropole dokonce na nějakou dobu stala městem s nejšpinajvějším vzduchem na světě. Srbsko má zase kvůli škodlivinám nejvyšší míru úmrtí v Evropě. Zimní smog ale pokryl i okolní státy.
6. 2. 2020|

Studentka si stěžovala na ředitele, za trest ji podpálili. Soud v Bangladéši teď poslal 16 lidí na smrt

Bangladéšský soud vynesl šestnáct rozsudků smrti za vraždu osmnáctileté Nusrat Džahan Rafiové, která byla v dubnu upálena, protože odmítla stáhnout obvinění ze sexuálního obtěžování vůči řediteli své školy. Píše to server BBC News. Mezi odsouzenými jsou kromě ředitele i spolužačky dívky a místní politici. Jejich obhájci se chtějí odvolat. Hrůzný čin zemi šokoval a vyvolal protesty.
24. 10. 2019|

OBRAZEM: Muslimský svět odsoudil násilí na Novém Zélandu. Lidé nosí květiny před ambasády

Od Istanbulu přes Bombaj až po Dháku. Muslimové vyšli v pátek do ulic, aby odsoudili teroristický útok v novozélandském městě Christchurch, kde extremisté zastřelili v mešitách desítky osob. Lidé po celém světě nosí květiny před ambasády Nového Zélandu. Země už spustila vlajky na půl žerdi.
15. 3. 2019|

Desítky lidí zahynuly v křivolakých uličkách centra Dháky. Vzplanul dům plný hořlavin

Při mohutném požáru v bangladéšské metropoli Dháce zemřelo nejméně 67 lidí, po dalších možných obětech se stále pátrá. Na pět desítek zraněných je v nemocnici, někteří ve vážném stavu. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na tamní úřady, podle nichž může počet obětí dále růst. Oheň zachvátil dům s hořlavými látkami v centru města, odkud se rychle rozšířil do okolních budov. Příčina požáru zatím není jasná, podle zdrojů AFP ho mohl způsobit výbuch plynu.
21. 2. 2019Aktualizováno21. 2. 2019, 15:49|

Pohledem studentů fotografie: Černé slzy v Dháce

Studentka Institutu tvůrčí fotografie v Opavě Hana Connor a absolvent stejné školy Filip Jandourek se vypravili do jedné z nejchudších zemí světa, aby dokumentovali životní podmínky venkovských imigrantů v prostředí zaprášené metropole. Na fotografiích se snaží zachytit každodenní život obyvatel průmyslové čtvrti Munshiganj v bangladéšské Dháce, jedné z nejvíce znečištěných oblastí světa. Hlavní město Bangladéše s více než 17 miliony obyvatel trpí nejvyšší populační hustotou. Každý den tam přichází přes dva tisíce nových přistěhovalců z různých koutů země. Téměř polovina všech obyvatel města žije ve slumech v chýších ze slámy a plastu mezi skládkami toxického odpadu, obklopeni kontaminací z koželužen a továren na výrobu hnojiv, plastu a hliníku.
26. 5. 2018|