TÉMA

Olbram Zoubek

Architekti se neshodnou, jak naložit s Pražským hradem. Zmiňují oživení i zdrženlivost

Koncentrát tisíce let architektury nebo město nad městem. Tak o Pražském hradu mluví odborníci na architekturu. Nejde přitom o pouhé muzeum. Dodnes je Hrad sídlem prezidenta a místem, kde se odehrávají nejdůležitější ústavní akty. Experti pro ČT popsali, zda by Hradu prospěla přestavba či dostavba a kam by se případné úsilí mělo upřít.
11. 3. 2023|

Byli partnery v životě i umění. Lidská důstojnost se otiskla do soch Kmentové a Zoubka

Olbram Zoubek a Eva Kmentová byli výraznými osobnostmi sochařství druhé poloviny 20. století a také životními partnery. Jejich ikonická, ale i méně známá díla představuje v pražském Museu Kampa výstava s názvem Lidská důstojnost. Součástí jsou i osobní deníkové zápisky obou umělců.
5. 8. 2022|

Milada Horáková má v Praze další pamětní desku. Nová je na jejím rodném domě

Zástupci Klubu dr. Milady Horákové a Prahy 2 odhalili na rodném domě političky na pražských Vinohradech pamětní desku. Horákovou, kterou komunistický režim po vykonstruovaném procesu popravil v roce 1950, v Praze připomíná také deska na Smíchově nebo památník v zahradě Ztracenka na Albertově.
11. 1. 2022|

Před 30 lety se vrátily ostatky Jana Palacha na Olšanské hřbitovy. Původní hrob zničili komunisté

V rámci svátku zemřelých si lidé připomínají také odkaz Jana Palacha. Minulou neděli uplynulo přesně 30 let od navrácení jeho ostatků na Olšanské hřbitovy. Původní hrob zničili komunisté – vadilo jim, že se stal poutním místem. Obnovený byl až po sametové revoluci.
1. 11. 2020|

Kúros, Ifigénie, Klytaimnéstra a Jidáš. Sochy Olbrama Zoubka rokují v Liberci

Prostranství před historickou radnicí v Liberci zdobí od tohoto týdne sochy Olbrama Zoubka. Plastiky významného českého sochaře oživily centrum severočeského města naposledy před půlstoletím. Ty stávající, které vychází z řecké a křesťanské mytologie, budou kolemjdoucí míjet rok.
22. 8. 2019|

Když po Palachovi přišlo jen ticho, stal se další pochodní. Před 50 lety se upálil student Jan Zajíc

„Protože se navzdory činu Jana Palacha vrací náš život do starých kolejí, rozhodl jsem se, že vyburcuji Vaše svědomí jako pochodeň č. 2. Nedělám to proto, aby mne někdo oplakával, nebo proto, abych byl slavný, anebo snad že jsem se zbláznil. K tomuto činu jsem se odhodlal proto, abyste se už vážně vzchopili a nedali sebou vláčet několika diktátory,“ vysvětlil osmnáctiletý student Jan Zajíc svůj radikální čin. Přesně před padesáti lety, na výročí „Vítězného února“, se v jednom z domů na pražském Václavském náměstí polil hořlavinou a zapálil.
25. 2. 2019|

Sejmutí Palachovy masky byl pro Zoubka zásadní zlom, říká sochařova dcera

Posmrtná maska Jana Palacha se stala jednou z významných připomínek jeho činu a přetrvala jí i dodnes. Hned po Palachově smrti ji 19. ledna 1969 sejmul sochař Olbram Zoubek. Jeho dcera Polana Bregantová si za to otce hluboce váží, řekla ve vysílání ČT, kde vzpomínala na okolnosti této události.
19. 1. 2019|

Čistírna odpadních vod leží na soutoku děl Umělecké besedy

Uměleckou besedu – spolek z roku 1863 – zakládaly špičky tehdejšího výtvarného života. Kdo ji tvoří dnes a z čeho jejich práce vychází, ukazuje výstava Soutok ve Staré čistírně odpadních vod v Praze-Bubenči.
14. 5. 2018|