TÉMA

Anifilm

Anifilm přivítá tvůrce Kung Fu Pandy a podívá se do Japonska

V Liberci začíná soutěžní festival animovaných filmů Anifilm. V porotách zasednou například režisér John Stevenson nominovaný na Oscara za příběh Kung Fu Panda nebo animátorka Kim Keukeleireová, která spolupracovala s Wesem Andersonem či Giulermem del Torem. Animovanou tvorbu dětským i dospělým divákům představuje festival do 7. května. Nesoutěžní část programu se změří na japonskou kinematografii. Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu si letos z Anifilmu odnese animátor Alfons Mensdorff-Pouilly, podepsaný mimo jiné pod příběhy nešiků Pata a Mata.
2. 5. 2023|

Český animovaný film o sobě dává ve světě vědět. Po letech uspěl v Annecy, oslaví ho i Anifilm

Režisérka Michaela Pavlátová získala cenu poroty v Annecy za film Moje slunce Mad. Účast na francouzském festivalu animovaných filmů je pro tvůrce prestižní záležitostí, český snímek byl do hlavní soutěže vybrán téměř po třiceti letech. Ve vedlejší sekci se pak promítal i jiný majoritně český film s názvem Myši patří do nebe. Právě ten uvidí zájemci i v Česku na Anifilmu, který začíná v úterý v Liberci. Až do neděle nabídne stovky filmů, a zaměří se třeba na životní prostředí, virtuální realitu či počítačové hry.
21. 6. 2021Aktualizováno22. 6. 2021, 15:22|

Festival Jeden svět se letos ptá, kdo „vypadává“ z videokonferencí i z běžného života

Filmový festival lidskoprávních filmů Jeden svět se letos bude konat virtuálně, což odráží i téma ročníku „Vypadáváš“. Úskalí přesunu společnosti do virtuálního prostoru, závislost na něm či manipulace skrze algoritmy prozkoumají desítky filmů. Přehlídka proběhne od 10. května do 6. června, první projekce začne ale již v úterý v 19 hodin.
13. 4. 2021|

Festivalové vteřiny: Co se dělo na Anifilmu 2020

Podevatenácté se letos konal festival Anifilm, poprvé ale v Liberci. Přehled novinek i klasik návštěvníkům promítal od 6. do 11. října, hlavním tématem byla tentokrát hudba a zvuk v animaci. Co se dělo na plátně i za ním, přibližovaly každý den Festivalové vteřiny, které lze sledovat i na webu ČT24.
7. 10. 2020Aktualizováno11. 10. 2020, 11:05|

Z Liberce je slyšet animaci, poprvé se tam koná Anifilm

Festival Anifilm se po osmnácti ročnících přesunul letos z Třeboně do Liberce a kvůli koronavirovým omezením z původního květnového termínu na podzim. Přehlídka animovaných filmů se tak tentokrát koná od 6. do 11. října. Hlavním tématem je hudba a zvuk v animované kinematografii.
6. 10. 2020|

Vzhůru do Liberce. Festival Anifilm končí v Třeboni a míří na sever

Mezinárodní festival animovaného filmu se po osmnácti ročnících přesune z Třeboně do Liberce. Akce je nejvýznamnější přehlídkou svého druhu ve střední Evropě a každým rokem se rozrůstá. Letos ji navštívilo více než devět tisíc milovníků animovaného filmu, kteří se mohli podívat na víc než 500 soutěžních i doprovodných snímků.
20. 11. 2019|

Anifilm ocenil Vlčí dům, dětskému diváku doporučuje dívku z budoucnosti Mirai

V mezinárodní soutěži celovečerních filmů na festivalu Anifilm zvítězil experimentálně laděný snímek Vlčí dům chilských tvůrců Cristóbala Leóna a Joaquína Cocina. Zvláštní uznání získal kanadský snímek Ville Neuve režiséra Félixe Dufour-Laperrièra. Cenu pro nejlepší celovečerní film pro děti se porota rozhodla udělit anime filmu Mirai, dívka z budoucnosti. Zvláštní uznání v této podkategorii si odnáší film Pačamama.
12. 5. 2019|

Festivalové vteřiny: Co se děje na Anifilmu 2019

Kdo chce mít přehled o současné animované tvorbě, získá ho od 7. do 12. května v Třeboni. Mezinárodní festival Anifilm návštěvníkům promítá na čtyři sta českých i zahraničních filmů, hlavním tématem letošního ročníku je anidok. Co se děje na plátně i za ním, přibližují každý den Festivalové vteřiny, které můžete sledovat i na webu ČT24.
8. 5. 2019Aktualizováno11. 5. 2019, 09:00|

Ani dokument, ani animace, ale něco mezi tím. V Třeboni začíná Anifilm

Do jižních Čech dorazí stovky animátorů z celého světa, v Třeboni totiž začíná Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Letošní ročník, který potrvá do neděle, se zaměří na takzvaný anidok, tedy žánr kombinující animovaný film a dokument. Pozvánku na program připojil v rozhovoru pro Události v kultuře programový ředitel Pavel Horáček.
7. 5. 2019|

Festivalové vteřiny: Co se děje na Anifilmu

V Třeboni se opět koná největší tuzemská přehlídka animovaného filmu – Anifilm. Od 1. do 6. května představuje na sto třicet krátkých i celovečerních snímků a zve na setkání s tvůrci, například ze slavného studia Pixar. Hlavním tématem letošního ročníku je 3D animace. Dění v Třeboni přibližují každý den Festivalové vteřiny Anifilmu.
2. 5. 2018Aktualizováno6. 5. 2018, 07:18|

Vítěz Anifilmu skončil prostě na ulici. Festival přilákal 30 tisíc lidí

Hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé získal na mezinárodním festivalu animovaných filmů Anifilm v Třeboni humorný jihokorejský film Skončím prostě na ulici. Kategorii celovečerních snímků pro děti opanoval irský Živitel. Program přilákal přes 30 tisíc diváků.
5. 5. 2018|

Anifilm není pod psa. Začne na Psím ostrově a ocení animátorku Maxipsa Fíka

Třeboň opět po roce hostí největší tuzemskou přehlídku animovaného filmu. Festival Anifilm letos představí od 1. do 6. května na sto třicet snímků napříč kategoriemi. Letošní ročník zahájí česká premiéra Psího ostrova režiséra a scenáristy Wese Andersona. Příběh o člověku, nejvěrnějším příteli psa, už zahajoval jiný velký festival – Berlinale, a to jako vůbec první animovaný film v historii přehlídky. Nejen Psí ostrov, ale i další program Anifilmu v Událostech v kultuře blíže představil programový ředitel přehlídky Pavel Horáček.
1. 5. 2018|