TÉMA

Kostnice

Hus a jeho snaha o poznání pravdy je stále inspirující, zaznělo v Husinci

Kněz, myslitel a také pedagog Jan Hus byl upálen 6. července 1415 v německé Kostnici. Na několika místech Česka se za něj konají bohoslužby. Třeba v jeho rodném Husinci na Prachaticku. A mučednickou smrt Husa připomněla také bohoslužba v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 18:12|

Do kutnohorské kostnice se vrátí pyramida z lidských kostí

Do kutnohorské kostnice by se už letos měla vrátit opravená pyramida z lidských kostí. S jejím rozebíráním kvůli statickému zajištění kostela začali restaurátoři v roce 2018. Jednotlivé lebky a kosti, pocházející od obětí moru a husitských válek, očistili a konzervovali a po osazení dřevěné konstrukce je začnou skládat zpátky. Kdy bude pyramida hotová, není úplně jasné, restaurátoři by to ale rádi stihli do konce roku. V někdejší hřbitovní kapli ze 14. století jsou celkem čtyři pyramidy z kostí, opravena bude zatím první v severozápadní části.
31. 3. 2022|

Česko si připomíná odkaz Jana Husa, byl upálen před 606 lety

Česká republika si 6. července připomíná odkaz církevního reformátora Jana Husa, který byl pro své názory upálen před 606 lety na koncilu v německé Kostnici. V jeho rodišti, Husinci na Prachaticku, odhalili novou branku propojující zahradu Centra Mistra Jana Husa s nádvořím modlitebny Církve bratrské. Tato událost byla společně s ekumenickou bohoslužbou součástí Husových oslav, které večer završil charitativní koncert. Lidé mohli jeho památku uctít také při bohoslužbách v Betlémské kapli v Praze.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:46|

Krása našich dějin je vyhnána na hranici, píše farářka církve československé husitské

České dějiny planou divokými emocemi a jejich krása leží i v krajnosti a hraničnosti, do kterých jsou vyhnány tuzemské sváry. Ve svátečním zamyšlení „o Mistrovi, Panně a příběhu našich dějin“ to píše farářka církve československé husitské Martina Viktorie Kopecká.
6. 7. 2020|

Za zpěvu, s hrdostí a v plamenech. Před 605 lety skonal na hranici Jan Hus

„V té pak pravdě evangelia, kterou jsem učil, psal a kázal, ze slov a výkladů svatých doktorů, dnes vesele chci zemříti.“ Těmito slovy 6. července 1415 kněz a náboženský reformátor Jan Hus naposledy odmítl odvolat své učení, jak ho k tomu vybízel církevní koncil. Poté hranice na obecní louce za městskou branou Kostnice vzplála. Kazatelovy pozůstatky byly hozeny do Rýna.
6. 7. 2020|

Už žádné selfie s lebkami. Kutnohorská kostnice se rozhodla zakázat focení

Římskokatolická farnost v kutnohorské části Sedlec plánuje zakázat turistům fotografování ve všech svých objektech. Lidé si tak už nepořídí fotografii v Santiniho katedrále Nanebevzetí Panny Marie ani v místní kostnici, která láká turisty na svou makabrózní estetiku. Důvodem je snaha farnosti vrátit těmto místům pietní ráz.
19. 10. 2019|

„Rozdělený dům neobstojí.“ Kázání v Betlémské kapli volalo po jednotě společnosti

Sobotní bohoslužba v pražské Betlémské kapli připomněla 604. výročí upálení českého církevního reformátora Jana Husa. Plzeňský biskup Církve československé husitské Filip Štojdl v kázání varoval před rozdělováním společnosti a vyzval k usmíření a ke vzájemné laskavosti.
6. 7. 2019Aktualizováno6. 7. 2019, 17:41|

Před 600 lety skončil kostnický koncil. Zachránil jednotu Evropy, připravil o život mistra Jana Husa

Rokovaly zde špičky tehdejší světské a církevní moci. Nikdy předtím se na podobné akci nesešlo tolik účastníků a žádný z církevních koncilů netrval tak dlouho. Kostnický koncil, během kterého byl odsouzen a upálen Jan Hus a Jeroným Pražský, trval tři a půl roku a počet obyvatel městečka na březích Bodamského jezera se rozrostl z asi 8000 nejméně na trojnásobek.
22. 4. 2018|