TÉMA

Ida Kelarová

Neměli bychom se cítit jako malý stát, řekl Pavel. Vyznamenal Pitharta, Kubišovou nebo Rychetského

Česko si v sobotu připomnělo 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Prezident Petr Pavel poprvé udělil státní vyznamenání, během ceremonie ocenil více než šedesát osobností. V projevu ve Vladislavském sále řekl, že má Česká republika díky členství v Severoatlantické alianci nejpevnější bezpečnostní ukotvení v historii, ocenil i význam Evropské unie. Státní vyznamenání na Pražském hradě udělil disidentům, hrdinům, umělcům, vědcům i sportovcům. Pavel ocenil Řádem Bílého lva bývalého premiéra české vlády Petra Pitharta, bývalého předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského či politika Karla Schwarzenberga.
28. 10. 2023Aktualizováno28. 10. 2023, 21:43|

Prezident 28. října vyznamená přes šedesát osobností, přípravy na Hradě vrcholí

Na Pražském hradě vrcholí přípravy na sobotní předávání státních vyznamenání, přičemž pro současného prezidenta jde o první ceremoniál 28. října. Petr Pavel v den výročí vzniku republiky ocení více než šedesát osobností. Konkrétní jména nechce předem komentovat. Loni při svém posledním slavnostním předávání vyznamenání bývalý prezident Miloš Zeman ocenil 78 mužů a žen, v letech předtím byl počet vyznamenaných zhruba kolem čtyřicítky.
27. 10. 2023Aktualizováno27. 10. 2023, 19:52|

Vystrčil ocenil medailí novinářku Lídu Rakušanovou nebo youtuberské duo Pastoral Brothers

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) předal v Den české státnosti stříbrné pamětní medaile významným českým osobnostem. Ceremoniál se tradičně odehrává v sídle horní komory ve Valdštejnském paláci. Medaile mohou získat například úspěšní umělci, vědci, sportovci či jiné osobnosti, které se zasadily o dobré jméno Česka. Medaile si ve středu převzalo celkem 19 oceněných.
28. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 18:06|

Izraelem zněly sirény a lidé se zastavili. Země si připomíná oběti holocaustu

Izrael si připomíná den obětí holocaustu. Na památku šesti milionů zavražděných Židů se dopoledne rozezněly sirény a země držela dvě minuty ticha. Hlavní vzpomínková akce se konala v jeruzalémském památníku obětem holocaustu Jad vašem. V Izraeli momentálně žije zhruba 140 tisíc lidí, kteří jsou považováni za přeživší holocaustu.
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 17:18|

Na čtvrtek připadá Mezinárodní den Romů, oslavy jsou opět omezené kvůli covidu

Na čtvrtek 8. dubna letos připadá Mezinárodní den Romů. Oslavy jsou opět poznamenané epidemií covidu, akce se konají on-line. Tradice Mezinárodního dne Romů sahá k roku 1971, kdy byla založena Mezinárodní romská unie a konal se i první kongres.
8. 4. 2021|

Mezi ghettem a Rudolfinem. Hej Romale, díky hudbě můžeme měnit svět

Naději a vzory přináší Ida Kelarová už sedm let svým projektem pro romské děti z vyloučených lokalit. Inspiruje je hudbou prostřednictvím dětského romského sboru Čhavorenge. Vrcholem dlouhé cesty a také velkým pocitem zadostiučinění je vydání debutového alba Hej Romale - a to s hudebním doprovodem České filharmonie.
27. 3. 2018|