TÉMA

Strážnice

Přístaviště ve Strážnici na Baťově kanále se rozšířilo, nabízí už pětadvacet míst

Z deseti na pětadvacet míst se rozšířilo přístaviště na Baťově kanále ve Strážnici. V pátek je při Mezinárodním folklorním festivalu otevřelo Ředitelství vodních cest (ŘVC), které do projektu za uplynulých pět měsíců investovalo 38 milionů korun. Místo poslouží svou podobou i k odpočinku a přímo z lodi bude možné jít do Muzea vesnice jihovýchodní Moravy, tedy do místního skanzenu, řekl při otevření ředitel ŘVC Lubomír Fojtů.
23. 6. 2023|

Ve Strážnici naměřili přes 37 stupňů, na západě Čech jen kolem dvaceti

Nejvyšší teplotu během čtvrtka naměřili ve Strážnici na Hodonínsku, kde bylo 37,3 stupně Celsia. I na dalších místech hlavně střední a jihovýchodní Moravy meteorologové zaznamenali přes 36 stupňů. Naopak v Karlovarském kraji na západě Čech odpoledne ukázal teploměr jen kolem dvaceti stupňů Celsia, sdělila Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
21. 7. 2022|

Strážnický festival ukáže Janáčkovu folklorní inspiraci i zvyky Lužických Srbů

Víc než sto souborů z Česka a několik dalších ze zahraničí vystoupí na Mezinárodním folklorním festivalu, který dopoledne začal ve Strážnici na Hodonínsku. V tradiční podobě se tam vrátil po dvouleté pauze způsobené epidemií koronaviru. Loni a předloni se přehlídka konala převážně on-line.
23. 6. 2022|

Jihomoravský kraj testuje na koronavirus učitele ve Strážnici a Kyjově

Jihomoravský kraj otestuje na koronavirus dvě stovky učitelů v Kyjově a ve Strážnici na Hodonínsku. Odběry jsou součástí příprav na středeční a pondělní návrat části žáků a studentů do lavic. Obě města se v minulosti potýkala s velkými počty nemocných, navíc je tam velká koncentrace žáků dojíždějících z okolních obcí.
24. 11. 2020Aktualizováno24. 11. 2020, 15:22|

Malérečky ve Strážnici se nezastaví. Tradičními vzory zdobí domy, sklípky i kapličky

Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici letos kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru nebude, místní malérečky ale od jejich práce neodradí nic. Tradičními barvami zdobí bílé fasády domů, vinných sklípků i kapliček. Umění si předávají z generace na generaci.
12. 5. 2020|

České firmy častěji pronikají na americký trh. USA zkoušejí dobýt česnekové brambůrky z Moravy

Zájem českých firem o vstup na americký trh se v posledních letech zvyšuje a čím dál častěji se jim daří ve Spojených státech prosadit. Podle Svazu průmyslu a dopravy by měl být export českých firem za loňský rok rekordní. Američanům zachutnaly třeba česnekové brambůrky ze Strážnice, úspěch slaví i košer slivovice z Vizovic.
6. 2. 2019|

Strážnicí prošel krojovaný průvod, porota zvolila nejlepšího tanečníka verbuňku

Jihomoravská Strážnice žije Mezinárodním folklorním festivalem. V sobotu městem prošel krojovaný průvod a vystoupily české i zahraniční soubory. Vyhlášen byl také nejlepší tanečník tzv. verbuňku, stal se jím Antonín Žmola z Kněžpole. Festival potrvá do neděle.
23. 6. 2018|

Strážnice hraje barvami pestrých krojů z celého světa. Začal Mezinárodní folklorní festival

Ve Strážnici začal 73. ročník Mezinárodního folklorního festivalu. Letos ho zpestří zahraniční soubory z Indonésie, Maďarska, Mexika, Ruska a Číny. Festival potrvá do neděle a nabídne přes čtyřicet pořadů. V sobotu odpoledne je na programu průvod městem a oblíbená soutěž tanečníků verbuňku.
21. 6. 2018|

Těžba štěrku zničí podzemní jezero s pitnou vodou, bojí se lidé na Hodonínsku

Už více než padesát obcí na jihu Moravy se připojilo k protestu proti těžbě štěrku u Moravského Písku. Nesouhlasí s ní ani vodohospodáři. Těžba může podle nich ohrozit prameniště vody. Pomoci by mohla novela vodního zákona, která by zdroje pitné vody chránila mnohem přísněji.
25. 3. 2018|