TÉMA

Moldávie

Orbán blokuje pomoc Ukrajině. Unie se východisko pokusí najít v lednu

Summit zemí Evropské unie se kvůli maďarskému vetu neshodl na další finanční podpoře pro Ukrajinu. Evropská komise chce do příští mimořádné vrcholné schůzky připravit řešení, které dalšímu krachu jednání zabrání. V pátek to po dvoudenním setkání lídrů unijních zemí prohlásila předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová. Podle šéfa Evropské rady Charlese Michela se summit sejde brzy po začátku nového roku.
15. 12. 2023Aktualizováno15. 12. 2023, 22:19|

V moldavských prezidentských volbách zvítězila proevropská kandidátka Sanduová

Bývalá moldavská premiérka a ekonomka Světové banky Maia Sanduová porazila v nedělních prezidentských volbách dosavadního proruského prezidenta Igora Dodona, informuje agentura AFP. Po sečtení 99,07 procenta hlasů má Sanduová podporu 57 procent voličů, Dodon za ní zaostává o 14 procentních bodů.
16. 11. 2020|

Koncerty se přesunuly na internet, výstavy do ulic. Polské dny v Ostravě jsou letos jiné

Festival Polské dny v Ostravě je letos kvůli vládním opatřením proti pandemii koronaviru on-line. Na internetových stránkách festivalu najdou diváci odkazy na koncerty přenášené z ostravských klubů nebo debaty se zajímavými osobnostmi. Výstavy se konají venku, jedna z nich například na plotě polského konzulátu.
3. 11. 2020|

Byla to „časovaná bomba“. O nebezpečí v Bejrútu věděl údajně i tamní premiér a prezident

Na špatně uskladněných 2750 tun dusičnanu amonného, který minulé úterý způsobil silnou explozi v Bejrútu, upozorňovaly různé úřady už několik let. V červenci o nebezpečném materiálu informovaly libanonské bezpečnostní složky i prezidenta Michela Aúna a premiéra Hasana Dijába. Vyplývá to z dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters a ze svědectví činitelů a úředníků, se kterými agentura hovořila.
11. 8. 2020|

Průmysl v září sice vzrostl meziročně o 4,9 %, podle analytiků ale spíše stagnuje. Nad vodou ho drží auta

Průmyslová výroba v září vzrostla meziročně o 4,9 procenta po srpnovém poklesu o 3,8 %. K růstu přispěla především výroba aut a elektrických zařízení.  Také za přebytkem zahraničního obchodu stojí především vývoz aut – ten meziročně stoupl v září o 14,4 miliardy na 25,1 miliardy korun.  A k růstu se vrátila i stavební výroba – meziročně o  2,9 procenta, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Po očištění o počet pracovních dní ale byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,6 % a podle analytiků tuzemský průmysl vlastně stagnuje pod vlivem poklesu v Německu.
6. 11. 2019Aktualizováno6. 11. 2019, 11:28|

Moldavské volby skončily patem. Voliči rozdělili mandáty mezi proruské a proevropské strany

V nedělních parlamentních volbách v Moldavsku nezískala žádná ze stran dost mandátů na sestavení vlády. Nejvíc hlasů v poměrné části voleb sice získali proruští socialisté, ve většinové části se ale výrazně dařilo vládnoucí Demokratické straně kontroverzního podnikatele Vlada Plahotniuca. Po sečtení 99 procent odevzdaných lístků jsou proto mandáty rozděleny mezi proruské a proevropské síly.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 15:11|
Drogy

Policie odstřihla velkoměsta od zdroje kokainu a extáze. Dopadla rozsáhlý gang „kluků z vesnice“

Čeští a moldavští policisté rozkryli rozsáhlou síť drogových obchodníků, zadrželi a obvinili 19 Čechů a Moldavanů. Skupina pašovala z Nizozemska kokain a extázi, v České republice pěstovala marihuanu. Drogy prodávala překupníkům, kteří je distribuovali v Praze, v Brně nebo v Rakousku a Moldávii. Ředitel centra Drop In Jiří Plesl uvedl, že obliba kokainu „brutálně“ narostla, pravděpodobně s rostoucí kupní silou obyvatel.
21. 3. 2018|