TÉMA

Pražské vodovody a kanalizace

Výrobci zdražili nealkoholické nápoje. Jejich spotřeba klesá, kohoutková voda je v Česku na vysoké úrovni
Nealkoholické nápoje včetně balené vody zdražují. Jejich cena v lednu ve srovnání s prosincem stoupla téměř o čtyři procenta. Jejich spotřeba však dlouhodobě klesá. Většina českých domácností je zásobována vodou z veřejných vodovodů, jejíž kvalita patří k nejlepším na světě.
18. 2. 2024|ČT24
Část silnice v pražských Vršovicích je uzavřená poté, co se utrhl svah s neobydlenou budovou
V ulici Na Královce v pražských Vršovicích se v noci na úterý utrhl svah s dvoupodlažní neobydlenou budovou určenou k demolici. Z ulice se sesunula také tři auta. V budově zřejmě nikdo nebyl, informovali pražští hasiči. Část komunikace je uzavřená, věcí se zabývá krizový štáb hlavního města Prahy, sdělila mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.
14. 2. 2023|
Vodné a stočné příští rok zdraží. Někde až o třetinu
Na většině míst v Česku od příštího roku zdraží vodné a stočné. Například v Praze by to mělo být do dvaceti procent. Někde ale může jít až o třetinový nárůst cen.
2. 11. 2022|
Poškozený vodovod v Praze 13 je opraven. Voda z kohoutků začně téct kolem poledne
Pražské vodovody a kanalizace (PVK) dokončily v noci opravu vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 a začaly s proplachováním potrubí. Nyní čekají na výsledky rozboru kvality vody. Pokud bude v pořádku, zahájí vodárny napouštění vodovodní sítě a dodávka vody by mohla být obnovena okolo 12:00, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Kvůli poruše vodovodních řadů z 80. let minulého století se ocitlo bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13.
31. 3. 2022|
Desítky tisíc Pražanů jsou kvůli havárii bez vody. Některé školy neotevřely
Kvůli poruše vodovodních řadů v Líšnické ulici v Praze 13 je bez dodávek vody zhruba 77 tisíc odběratelů v lokalitách Jinonic, Stodůlek, Ořechu, Řeporyj, Zadní Kopaniny a části Prahy 13. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) by měly začít napouštět vodovodní řady v západní části Prahy v průběhu čtvrtka. Obnova potrubí by měla začít ve středu večer, do té doby budou pokračovat práce na jeho odkrytí. Příčinou havárie byla zřejmě únava materiálu, řekl mluvčí PVK Tomáš Mrázek. Městská část Praha 13 informovala, že kvůli poruše jsou ve středu uzavřené některé školy a školky.
30. 3. 2022Aktualizováno30. 3. 2022, 16:52|
Pražské školy kvůli covidu začaly s testováním vzorků z kanalizace. Odborníci zjistí, zda se u nich šíří virus
Školy se snaží zabránit rozšíření covidu různými metodami. U devíti pražských zařízení začali odebírat vzorky z kanalizace. Nakažení totiž koronavirus vylučují z těla i týden předtím, než se u nich projeví příznaky. Díky tomu mohou školy zjistit, jestli se v nich nemoc šíří a včas přijmout potřebná opatření.
2. 9. 2021|
V Dolních Počernicích praskl vodovodní řad z roku 1914. Do kaverny se propadla dvě auta
V Dolních Počernicích v sobotu ráno prasknul nejstarší přivaděč z káranské vodárny do Prahy. V místě, kde vodovodní řad z roku 1914 prasknul, se vytvořila kaverna a do ní se propadly dva zaparkované automobily. Dodávky vody pro Prahu nejsou omezeny, z Káraného vedou do Prahy ještě další dva přivaděče. V sobotu to řekl mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací (PVK) Tomáš Mrázek.
8. 8. 2020|
V Praze byly desítky tisíc lidí bez vody. Dodávky se obnovily večer
Obnovení dodávky vody v Praze 5 a 6 po úterním prasknutí vodovodního řadu v Patočkově ulici zkomplikovala v noci havárie dalšího vodovodního řadu v Břevnovské ulici. Bez vody tak bylo ve středu v obou městských částech na 22 tisíc odběratelů. Po 18:00 opět tekla voda téměř všem zasaženým odběratelům. Vedení Prahy 6 kritizuje Pražské vodovody a kanalizace (PVK) za nedostatečná opatření.
27. 11. 2019Aktualizováno27. 11. 2019, 18:22|
Voda v Praze na Žižkově znovu teče. Havárie v noci postihla 52 tisíc lidí
Kvůli poruše vodovodního řadu netekla od středečního večera na území městských částí Praha 3 a Praha 10 v některých ulicích voda. Pražské vodovody a kanalizace (PVK) začaly dodávky pitné vody obnovovat během noci. Havárie se dotkla 52 tisíc lidí, ve čtvrtek dopoledne už voda proudila do všech dotčených domácností. Havárie by měla být zcela opravena do odpoledních 15 hodin.
23. 10. 2019Aktualizováno24. 10. 2019, 11:04|
Kvůli masivní kontaminaci vody v Dejvicích soud potrestal dva zaměstnance pražských vodovodů
V případu kontaminované vody v pražských Dejvicích v roce 2015 odsoudil Obvodní soud pro Prahu 6 k peněžitým trestům dva tehdejší zaměstnance Pražských vodovodů a kanalizací. Otakar Mrkva a Pavla Dobrá musí zaplatit 140 a 100 tisíc korun, verdikt už je pravomocný. Při tehdejším znečištění pitné vody onemocněly asi čtyři tisíce lidí.
17. 10. 2019|Nelson Villarroel
Z pražských kanálů po tragédii zmizelo dvanáct rizikových kešek
Pražské vodovody a kanalizace prohledaly kanály a stoky v hlavním městě. Pátraly v nich po rizikových keškách. Našly dvanáct krabiček a všechny demontovaly. České televizi to řekl technický ředitel instituce Petr Sýkora. V kanalizaci kešky být umístěné nesmějí. Kontroly reagovaly na tragédii ve stoce Motolského potoka, kde při hledání kešek čtyři mladé lidi překvapil přívalový déšť a dva z nich se utopili.
12. 7. 2018|Barbora Loudová
Případ znečištěné vody v Dejvicích, ze které onemocněly tisíce lidí, zůstane asi bez trestu
Obvodní soud Prahy 6 rozhodl o zastavení trestního stíhání dvou obviněných v kauze kontaminované vody v Dejvicích a Bubenči. Česká televize to zjistila z justiční databáze Infosoud. Jména obžalovaných nechce policie komentovat, podle médií se však jedná o bývalé vedoucí pracovníky Pražských vodovodů a kanalizací. Státní zastupitelství si proti verdiktu podalo stížnost k pražskému Městskému soudu.
31. 5. 2018|Aleš Ligas
Kvůli kontaminovanému vodovodu v Dejvicích chce policie poslat dva lidi do vězení
Policisté by chtěli poslat do vězení dva lidi, kteří podle vyšetřování mohou za znečištění pitné vody v pražských Dejvicích v roce 2015. Tisíce lidí tehdy měly zdravotní potíže. Státní zástupce dostal návrh jejich obžaloby. Dvojice zaměstnanců Pražských vodovodů a kanalizací se podle vyšetřovatelů dopustila obecného ohrožení z nedbalosti, když porušila pracovní povinnosti. Pražské vodovody a kanalizace vinu svých zaměstnanců odmítají.
12. 3. 2018|