TÉMA

Vladimír Franz

Recenze: Estébácké zlo (v nás) přežívá dál, varují Kacířské eseje

Jak název inscenace hry Miroslava Bambuška Kacířské eseje, již uvádí pražské Studio hrdinů, napovídá, dotýká se osobnosti významného filozofa Jana Patočky. Bambušek i celý tým si přitom s těžkým a stále aktuálním tématem poradili na výbornou.
20. 1. 2020|

Trest pro kastelána z Valtic za zničení obrazů platí. „Žasneme nad tím, co se stalo,“ řekl soudce

Soudci brněnského krajského soudu potvrdili podmíněný trest pro bývalého kastelána zámku Michala Tlustáka. Platí tak rozhodnutí okresního soudu v Břeclavi, který mu uložil podmínku 2,5 roku s tříapůlletým odkladem. Tlusták podle rozsudku svým podřízeným přikázal, aby zničili nejméně pětačtyřicet obrazů současných umělců. Vznikla tak škoda tři a půl milionu korun.
7. 8. 2019|

Křest jihočeskou krajinou. Vladimír Franz vystavuje obrazy inspirované Třeboní a Šumavou

Výtvarník a hudební skladatel Vladimír Franz zahájil v českobudějovické Galerii Mariánská autorskou výstavu obrazů. Poprvé na ní uceleně představuje oba své velkoformátové cykly inspirované Třeboňskem a Šumavou. Nechybí ani jeho raná tvorba s jihočeskou tematikou.
3. 7. 2019|

Důležité je, co strávím, ne co sním, platí ve vlasti Vladimíra Franze

Slovem a obrazem popisuje skladatel a výtvarník Vladimír Franz v nové knize krajinu a lidi, kteří ho inspirovali. Pro knižní retrospektivu posledního desetiletí zvolil jeden z prezidentských kandidátů historicky první přímé volby hlavy státu titul Má vlast.
14. 6. 2018|

Franz: Zničení obrazů na valtickém zámku je kulturní barbarství

U Okresního soudu v Břeclavi vypovídali autoři zničených obrazů na valtickém zámku. Obžaloba viní bývalého kastelána Michala Tlustáka z toho, že nechal zlikvidovat téměř šest desítek obrazů soudobých výtvarníků, kteří se v minulosti ve Valticích účastnili výtvarných sympozií. Výtvarník Vladimír Franz označil zničení děl za kulturní barbarství. Za dva obrazy chce šest set tisíc korun.
2. 3. 2018|