TÉMA

Pavel Wonka

Po památkově chráněném mostě v Přelouči opět projedou auta. Opravy dalších už kraj chystá

V noci na středu se po několikaměsíčních opravách otevřel motoristům památkově chráněný most v Přelouči na Pardubicku. Stavební práce stály kraj 41 milionů korun, řekl hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Vzácný most se podařilo opravit i díky dotacím od státu a Evropské unie. Opravu dalších dvou mostů na Labi už Pardubický kraj chystá.
1. 9. 2021|

Na Václavském náměstí v Praze i v dalších městech lidé protestovali proti příklonu prezidenta a dalších politiků k Rusku

Na Václavském náměstí v Praze skončila demonstrace, kterou svolal spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli zjištění tajných služeb o zapojení Ruska do explozí ve Vrběticích a reakcím vládních politiků a zejména prezidenta Miloše Zemana na to. Řečníci kritizovali také kroky Jana Hamáčka (ČSSD), který byl v době odhalení kauzy pověřeným ministrem zahraničí. Pražské náměstí bylo zaplněno zhruba po úroveň Vodičkovy, respektive Jindřišské ulice, lidé ale nestáli bezprostředně u sebe. V souvislosti s pražskou demonstrací se sešli lidé i na náměstích v některých dalších městech.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 22:30|
Reportéři ČT

Odpůrci komunistického režimu čelili každodenní šikaně i hrozbě návratu do vězení. Odškodnění ale vázne

Každodenní šikana, ústrky a neustálá hrozba návratu do vězení – tak vypadal takzvaný ochranný dohled, který komunistická justice využívala proti svým politickým a ideovým odpůrcům. Vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková před rokem slíbila, že se zasadí o jejich odškodnění, k tomu ale dodnes nedošlo. Pro Reportéry ČT natáčeli Klára Filipová a Karel Vrána.
23. 2. 2021|

Disident Jiří Wonka bude rehabilitován za násilnou hospitalizaci na psychiatrii

Okresní soud v Pardubicích ve čtvrtek vyhověl návrhu někdejšího disidenta Jiřího Wonky. Domáhal se soudní rehabilitace za omezení osobní svobody. Dva dny v listopadu 1988 byl násilně hospitalizován na psychiatrickém oddělení pardubické nemocnice, kam ho dopravili po zásahu příslušníků Státní bezpečnosti.
28. 1. 2021|

Případ disidenta Pavla Wonky má znovu zamířit k soudu

Okresní soud v Liberci povolil obnovu řízení v kauze disidenta Pavla Wonky. V roce 1987 odmítal pracovat ve věznici v Liberci-Minkovicích, neboť své odsouzení považoval za nezákonné. Než se o možném dalším trestu rozhodlo, Wonka zemřel. Nynější rozhodnutí soudu není pravomocné, státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.
5. 11. 2020|

Soud opět zamítl obnovení řízení v případu disidenta Wonky. Není důvod, tvrdí

Okresní soud v Hradci Králové podruhé zamítl obnovu řízení ve více než 30 let starém případu disidenta Pavla Wonky, který se týkal údajně křivého obvinění členů KSČ. Okresní prokuratura v Trutnově za to Wonku několik let stíhala, než tehdejší hradecký okresní soud věc v únoru 1988 pro neúčelnost zastavil. Wonka byl tehdy již odsouzen za závažnější činy. O obnovu řízení usiluje Jiří Wonka, který se roky u soudů snaží očistit bratrovo jméno.
19. 5. 2020|

Stát přiznal rodině zemřelého disidenta Wonky odškodnění dva a půl tisíce korun

Necelých dva a půl tisíce korun vyplatí stát jako odškodnění pozůstalým disidenta Pavla Wonky, který zemřel v roce 1988 za dosud nevyjasněných okolností v komunistické vazbě. Odškodnění se týká pouze ušlé mzdy za dobu třítýdenního nezákonného věznění. Na stotisícové odškodnění za samotnou smrt disidenta podle ministerstva spravedlnosti ale jeho bratr Jiří Wonka nárok nemá, protože k němu v době smrti neměl jeho bratr vyživovací povinnost.
28. 4. 2020|

Soud dal novou naději na rehabilitaci disidenta Pavla Wonky

Trutnovský soud se musí znovu zabývat případem disidenta Pavla Wonky odsouzeného v roce 1981 za neoprávněné vniknutí do bytu své tchyně. Krajský soud mu nařídil, aby znovu projednal žádost Wonkova bratra Jiřího o obnovu řízení. Závěr okresního soudu, že řízení obnovit nelze, byl podle odvolacího senátu nesprávný.
7. 3. 2020|

Soud zamítl obnovu 40 let starého případu disidenta Wonky. Podle advokáta je ale potřeba věc dotáhnout

Okresní soud v Trutnově zamítl obnovit řízení v 40 let starém případu disidenta Pavla Wonky, který se týkal údajného neoprávněného vniknutí do bytu jeho tchyně. Za to ho trutnovský soud v roce 1981 odsoudil. O obnovu řízení usiluje Jiří Wonka, který se roky snaží očistit jméno svého bratra, který v roce 1988 za nevyjasněných okolností zemřel ve vězení, kam ho tehdy soud poslal v jiném případu.
16. 1. 2020|

Soud rehabilitoval Pavla Wonku, posledního politického vězně, který zemřel za mřížemi

Okresní soud v Náchodě rehabilitoval disidenta Pavla Wonku za vazební věznění a trestní stíhání v dubnu roku 1988. Návrh soudu podal bratr Pavla Wonky Jiří. Jako pozůstalý bude moci požádat stát o odškodnění za bratrovo nezákonné třítýdenní věznění. Pavel Wonka zemřel za dosud nevyjasněných okolností ve vězení 26. dubna 1988. Je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.
16. 10. 2019|

Oběti komunismu se dočkaly ocenění. Mezi nimi i Wonka, který zemřel ve vězení

Osvědčení pro účastníky odboje a odporu proti komunismu v pondělí obdrželi v Praze bratři Wonkovi a dalších dvaatřicet lidí. Pavel Wonka, označovaný za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení, byl oceněn in memoriam.
26. 2. 2018|