TÉMA

Jan Mládek

Jurečka dočasně převzal ministerstvo životního prostředí. Čeká, že ho bude řídit čtyři týdny, pak přijde Hladík

Resort životního prostředí má nového ministra. Marian Jurečka (KDU-ČSL) ho ale povede jen dočasně, sám předpokládá, že to budou asi čtyři týdny. Prezident Miloš Zeman pověřil šéfa lidovců, aby ministerstvo řídil, dokud se nevyjasní situace kolem původního kandidáta Petra Hladíka (KDU-ČSL). V souvislosti s brněnskou bytovou kauzou byla v jeho kanceláři policie. Dosavadní ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) přes problém s výběrem svého nástupce končí. Rezignaci zdůvodnila zdravotními problémy. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) není možné, aby ještě pokračovala.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 15:27|

Zemřela mecenáška Meda Mládková. Obdivovala Kupku a pomáhala umělcům za železnou oponou

Zemřela historička umění, sběratelka a mecenáška Meda Mládková. Ve věku 102 let podlehla v úterý brzy ráno zdravotním obtížím souvisejícím s pokročilým věkem. Uvedla to Nadace Jana a Medy Mládkových a Museum Kampa, které Mládková založila. Vystavila v něm mimo jiné rozsáhlou sbírku moderního umění, kterou věnovala Praze.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 12:19|

Oběti nacismu v Prostějově připomíná dalších 12 kamenů. Jeden z nich patří bývalému zastupiteli Mládkovi

V ulicích Prostějova přibylo dalších dvanáct kamenů zmizelých, které připomínají oběti holocaustu. Pamětní kostky s lesklým povrchem se vkládají do chodníků před jejich domovy. Mezi oběti nacistického režimu patří i prostějovský sokol a zastupitel Jan Mládek.  Na slavnostní uložení kamene se ve čtvrtek přišly podívat i jeho vnučky, samy si však na něj nepamatují.
1. 7. 2021|

Zamořená Trojice neměla prioritu, Diamo ji i tak chtělo za miliardu vyčistit. Po odstoupení od smlouvy mu hrozí žaloba

Ostrava se dlouhodobě potýká s ekologickými následky těžby. Ty zasahují dokonce i samotné centrum města, kam patří například Trojické údolí. V minulosti tam byl důl a koksovna, které za sebou zanechaly území kontaminované dehtem a těžkými kovy. Státní podnik Diamo se proto rozhodl, že za více než miliardu korun prostor vyčistí. Vypsal soutěž, uzavřel smlouvu, a potom od ní odstoupil. Sanace ještě ani nezačala a už nyní hrozí státu ztráty ve stovkách milionů korun. Kauzu pro Reportéry ČT natáčel Dalibor Bártek.
30. 3. 2021|

Dosáhnou živnostníci na důchod? Maláčová a Schillerová se přou o podobu penzijní reformy

Koaliční spory o podobu budoucí důchodové reformy se rozrostly o další položku. Ministryně financí odmítla plán šéfky resortu práce, aby na zvažovaný základní důchod 10,5 tisíce korun neměli nárok živnostníci, kteří do sociálního pojištění odvádějí jen minimální zákonné odvody.
24. 2. 2020|
OVM

Maláčová rozhodne o šéfovi Úřadu práce do týdne. Premiér kritizuje možnou volbu exministra Jiřího Havlíčka

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) o novém šéfovi Úřadu práce rozhodne příští týden. Nepotvrdila ani nevyvrátila informaci, že jím bude exministr průmyslu Jiří Havlíček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) jeho možnou volbu už dříve kritizoval a označil ji za politickou trafiku. Jako ministr průmyslu podepsal Jiří Havlíček memorandum o těžbě lithia na Cínovci. O tématu se hovořilo v Otázkách Václava Moravce.
9. 2. 2020|

„Co za tím je, prosím vás?“ Století odhodlané mecenášky Medy Mládkové

Přežije-li kultura, přežije národ. Motto ze zdi pražského Musea Kampa provází celý profesní život zakladatelky této výstavní instituce – Medy Mládkové. Sběratelky, historičky umění a mecenášky, která se svým manželem vybudovala jednu z nejrozsáhlejších soukromých sbírek Františka Kupky. Díla dnes jednoho z nejdráže prodávaných českých výtvarníků darovala Praze, kam se po letech emigrace hned v roce 1989 vrátila. A 8. září zde slaví sté narozeniny. Století jejího života je příběhem odhodlání a také vlastenectví.
8. 9. 2019|

Sestěhování tří státních agentur se oddaluje. Až nastane, ušetří se prý miliony

Sestěhování státních agentur CzechInvest, CzechTourism a CzechTrade se oddaluje. Nový ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) počítá s tím, že jasný model, jak ke propojení dojde, bude v létě. Jeho předchůdkyně Marta Nováková počítala, že stěhování by mohlo proběhnout do června. Navíc má dojít k personálnímu propojení vybraných odborů, ušetří se tím prý miliony.
11. 5. 2019|
90' ČT24

Cíle Pekingu jsou dlouhodobé, Čína se snaží vrátit do časů, kdy byla světovou jedničkou, soudí exministr Mládek

V současném obchodním vyjednávání mezi Spojenými státy a Čínou nejde o obchodní válku, ale o strategickou soutěž mezi dvěma největšími vahami světa, řekl v pořadu Devadesátka ČT24 investiční bankéř Ondřej Jonáš. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) to přirovnal k boji o světovou dominanci. Oba tak reagovali na současnou fázi, kdy Američané od pátku zvýšili clo na některé čínské zboží z 10 na 25 procent.
11. 5. 2019|
168 HODIN

Za drahá mobilní data si Češi mohou svým způsobem sami, soudí ministryně Nováková

Podle poslední studie spotřebitelského časopisu dTest má Česko stále jedny z nejdražších mobilních služeb. Současná ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) nabídla pro nedělní pořad ČT 168 hodin nečekané vysvětlení: Data v mobilu jsou drahá proto, že si je Češi nechtějí kupovat. Kdyby si je kupovali, operátor by více vydělal, a data by pak zlevnil. Odborníci se vysvětlení diví. Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí k výrokům Novákově jednoznačně nevyjádřil.
18. 2. 2019Aktualizováno18. 2. 2019, 15:31|

Praní oranžového prádla. Potřebujeme svého Fica, zrušme ČSSD, znělo na sjezdu

V královéhradeckém kulturním domě Střelnice se sešel volební sjezd ČSSD, který má ambici vyvést stranu z krize, do níž se dostala po debaklu ve sněmovních volbách. Delegáti sjezdu v rámci plenární diskuse nešetřili kritikou dosavadního politického kurzu, volali po charismatickém lídrovi typu šéfa slovenského SMERu Roberta Fica a zazněl i návrh na zrušení celé sociální demokracie.
18. 2. 2018|