TÉMA

Tutanchamon

Před sto lety našli archeologové nejslavnějšího teenagera světa. Jeho hrobka skrývala nedocenitelné poklady

Do minulosti staré přes 3200 let mohlo lidstvo poprvé nahlédnout před sto lety při nálezu takřka nepoškozené hrobky faraona Tutanchamona v egyptském Údolí králů. Tento epochální objev poodhalil roušku tajemství nad jednou z nejvyspělejších starověkých civilizací a podnítil výbuch zájmu o historii Egypta.
4. 11. 2022|

Objevitel Tutanchamonovy hrobky některé artefakty z místa ukradl. Vědci mají nyní důkazy

Egypťané dlouhodobě podezírali britského archeologa Howarda Cartera, který v roce 1922 objevil hrobku faraona Tutanchamona, že část pokladu z hrobky před jejím oficiálním otevřením ukradl. Ačkoli se zvěsti o krádeži šířily po generace, bylo těžké najít důkazy. Nyní se v doposud nezveřejněném dopise z roku 1934 objevilo obvinění, že Carter nakládal s majetkem „nepochybně ukradeným z hrobky“, píše list The Guardian.
16. 8. 2022|

Co bude po smrti? Pro Tutanchamona připravilo Národní muzeum multimediální show

Do posmrtného života faraonů vtáhne návštěvníky nová výstava Národního muzea. Projekt Tutanchamon RealExperience představuje jednoho z nejznámějších panovníků starověkého Egypta a jeho dobu jako multimediální show. Výstavu v historické budově doplňují běžně nepřístupné artefakty ze sbírek Náprstkova muzea.
22. 8. 2019|

Dveře do pohřební komory Zlatého faraona se otevřely. Před 95 lety svět zjistil, kdo byl Tutanchamon

Při nálezu zcela nepoškozené pohřební komory faraona Tutanchamona v egyptském Údolí králů se před 95 lety lidstvu nabídla neuvěřitelná příležitost. Nahlédnout hluboko do minulosti, do doby před 3200 lety. Epochální objev poodhalil roušku tajemství jedné z nejvyspělejších starověkých civilizací a přiživil zájem o historii Egypta.
16. 2. 2018|