TÉMA

Vasilij Kandinskij

Západoevropští kunsthistorici zírali. Výboje ruské avantgardy jsou silné i po stu letech

Výstavu Malevič – Rodčenko – Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírek Muzea umění Jekatěrinburg připravila Alšova jihočeská galerie. Nejenže nabízí významná díla, která u nás nebývají k vidění. Zároveň vybízí k zamyšlení nad uměleckým děním v Rusku a Sovětském svazu v prvních dvou desetiletích minulého století.
16. 5. 2021|

Kandinskij slyšel barvy, on-line teď jeho žlutou, červenou a modrou mohou poslouchat i ostatní

Vasilij Kandinskij dokázal slyšet barvy. Jakou „hudbou“ pro něj byla červená, žlutá a modrá, si mohou poslechnout i současní obdivovatelé jeho díla. Díky on-line dostupnému projektu platformy Google Arts & Culture ve spolupráci s pařížským Centre Pompidou.
11. 2. 2021|

Z Gurlittovy sbírky ubylo. Německo vrátilo čtrnáct obrazů potomkům jejich židovských majitelů

Německo vrátilo potomkům původních židovských majitelů všech čtrnáct obrazů ze sbírky Cornelia Gurlitta, u kterých se podařilo prokázat, že je nacisté ukradli. Uvedla to v pátek zmocněnkyně vlády pro kulturu Monika Grüttersová, informovala agentura AFP. V Gurlittově sbírce jsou stovky děl předních světových umělců, které se našly v letech 2012 a 2014 v nemovitostech muže, jehož otec pracoval v nacistickém Německu jako obchodník s uměním.
15. 1. 2021|

Recenze: Spřízněni malbou. Kubišta a Filla disputují v Plzni v souladu i střetu

Výstava Kubišta – Filla, jež začátkem června začala v plzeňské galerii Masné krámy, má výstižný podtitul: Plzeňská disputace. Právě o tu totiž mimořádně vydařené výstavě jde.
23. 6. 2019Aktualizováno23. 6. 2019, 20:48|

Průkopníci abstrakce „vydali“ v Ostravě album

Nejzásadnější díla abstraktní malby představuje Dům umění v Ostravě. Svět zredukovaný do geometrických tvarů propagovala ve třicátých letech mezinárodní skupina Abstraction-Création. Práce svých nejdůležitějších členů prezentovala v autorském albu, jehož reprodukci, stejně jako jednotlivé listy s díly, si mohou prohlédnout návštěvníci aktuální výstavy.
18. 2. 2018|