TÉMA

Prezidenti

Bílý dům navštívila většina českých premiérů, naposledy Babiš

Český premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí navštíví Bílý dům, kde se jako osmý český premiér setká s americkým prezidentem. V Oválné pracovně ho přijme Joe Biden. Hovořit budou mimo jiné o bezpečnostních otázkách, závazcích vůči NATO nebo demokratických hodnotách.
15. 4. 2024|

Lídři EU jednají o spolupráci s NATO i posilování vlastní obrany

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie debatují o tom, jak vyvážit posilování obranné spolupráce s NATO a budování vlastních vojenských kapacit. Během druhého dne unijního videosummitu řeší mimo jiné otázku, jak posílit obrannou samostatnost evropského bloku s ohledem na rozpínavost Ruska či teroristické, kybernetické a hybridní hrozby.
26. 2. 2021Aktualizováno26. 2. 2021, 14:47|

Nejlepším českým prezidentem byl podle lidí Václav Havel, ukázal průzkum

Nejlepším ze tří českých prezidentů byl podle mínění lidí Václav Havel. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK, ve kterém jej jako nejlepšího označila většina dotázaných. Nejmenší skupina dotázaných považuje za nejlepšího českého, respektive porevolučního prezidenta Václava Klause. Ovšem při dotazu, který prezident byl nejhorší, uvedla většina lidí nynější hlavu státu Miloše Zemana.
22. 11. 2019Aktualizováno22. 11. 2019, 16:39|

Masaryk, Beneš, Gottwald či Husák? V Divadle Polárka volí prezidenta

Přímou volbu prezidenta vyhrál Tomáš Garrigue Masaryk. Nejvíce diváků pro něj hlasovalo při premiéře inscenace Prezidenti brněnského divadla Polárka. Hra, v níž se čtyři bývalí prezidenti dohadují v televizní debatě, zapojuje do rozhodování i publikum.
14. 2. 2018|