TÉMA

Petr Hájek

Podvodníci nabízející investice měli připravit klienty o více než půl miliardy

Nejméně o 600 milionů korun připravila údajně skupina podvodníků lidi pod záminkou výhodných investic. Stíháni jsou v této kauze za podvod čtyři lidé, uvedl na webu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) její mluvčí Jaroslav Ibehej. Není podle něj vyloučeno, že počet poškozených i výše škody ještě vzrostou.
9. 2. 2024|

Oprava Císařských lázní se chýlí ke konci, zbývá postavit „loď v láhvi“

Oprava budovy Císařských lázní v Karlových Varech se blíží ke konci, na řadu přijde vestavba koncertního sálu a příprava nové expozice lázeňství. Celkové náklady by měly dosáhnout zhruba 1,4 miliardy korun. Koncertní sál, který vznikne v atriu lázní, bude z mnoha ohledů unikátním řešením, jak po stránce stavební, tak i akustické.
26. 9. 2022|

Internetové sdružení CZ.NIC zablokovalo kvůli útoku na Ukrajinu osm dezinformačních webů

Tuzemské internetové sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády zablokovalo osm dezinformačních webů. Stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. Sdružení, které je provozovatelem registru domén s českou národní koncovkou .cz, to oznámilo v tiskové zprávě. Blokace se u různých operátorů může projevit s různě velkým zpožděním. Provozovatelé mají podle sdružení právo se proti kroku bránit soudní cestou. Představitelé vlády odmítli záležitost komentovat. Kabinet v pátek rozhodl, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) má rozšířit sledování kybernetických zranitelností na další úřady.
25. 2. 2022Aktualizováno26. 2. 2022, 01:53|

iRozhlas: Agrofert dostal na projekty kritizované auditem EU přes 150 milionů od státu

Z projektů kritizovaných auditem Evropské komise vyplatilo Česko firmám holdingu Agrofert ze státní pokladny zhruba 155 milionů korun. Zjistil to server iRozhlas.cz. Mluvčí Agrofertu serveru řekl, že holding nic vracet nemusí. Audit se týkal dotací EU pro Agrofert, který vlastnil premiér Andrej Babiš (ANO). V roce 2017 Babiš vložil kvůli zákonu o střetu zájmů akcie svých firem do svěřenských fondů. Podle závěrečné zprávy auditu ale premiér fondy ovládá, a je tak ve střetu zájmů. Babiš označil audit za účelový a zmanipulovaný. Opozice trvá na tom, aby Agrofert peníze vrátil.
27. 4. 2021Aktualizováno27. 4. 2021, 21:29|

Design a spiritualita. Sony World Photography Awards ocenily snímky z českého krematoria pro mazlíčky

Český fotograf Tomáš Vocelka uspěl v soutěži Sony World Photography Awards. „Vyzařují klid, smíření, ztrátu i něco nad tímto světem,“ ocenila porota snímky ze souboru Věčná loviště. Zachycují krematorium pro domácí mazlíčky, které v opuštěném areálu bývalé raketové základny na Kladensku vzniklo podle projektu architektonického studia Petra Hájka. Vocelka pietní místo nafotil pro deník Aktuálně.cz. Snímky, které jsou podle poroty propojením mezi designem a spiritualitou, zvítězily v kategorii Architektura nad abstraktními fotografiemi budovy německé výtvarné školy Bauhaus a poetickou dokumentací z čínského staveniště.
15. 4. 2021|

„Fotím spíš přes pocity,“ říká Tomáš Vocelka nominovaný za fotografie z krematoria pro mazlíčky

Český fotograf Tomáš Vocelka se dostal mezi finalisty jedné z nejvýznamnějších fotografických soutěží Sony World Photography Awards. Nominován je v kategorii architektura za sérii ze zvířecího krematoria Věčná loviště, které na Kladensku navrhlo studio architekta Petra Hájka.
3. 3. 2021|

Krize spustila zájem lidí kupovat umělecká díla. Pro potěchu ducha i jako investici do budoucna

Už třetím týdnem jsou zavřené galerie. Obchodníci se současným uměním ale říkají, že koronavirová krize probudila zájem lidí, kteří si chtějí nákupem obrazů zvelebit svoje domovy. Pro některé z nich jsou obrazy také investicí.
1. 11. 2020|

Barokní Invalidovna dostane do roku 2027 moderní křídla a rekonstrukci za téměř dvě miliardy

Národní památkový ústav (NPÚ) představil veřejnosti plán na rekonstrukci pražské Invalidovny. Barokní stavbu by měla doplnit dvě moderní několikapatrová křídla. Obnovený areál bude sloužit jako sídlo NPÚ, své místo tu ale najde i Pražský filharmonický sbor, počítá se s koncertním sálem, výstavními i konferenčními prostory. Část Invalidovny bude zpřístupněna veřejnosti formou prohlídkových tras. Kompletní obnova by měla být dokončena nejdříve v roce 2027.
29. 9. 2020|

Začala dlouho plánovaná přestavba historických jatek v centru Ostravy. Změní se v galerii

V Ostravě začíná přestavba historické budovy někdejších jatek, která se promění v galerii moderního umění. Stavba za dvě sta šest milionů korun má být hotova do konce příštího roku. Památkově chráněný komplex budov v centru Ostravy chátral už od počátku 90. let.
16. 4. 2020|

Jak jezdit k Jadranu a bydlet na Měsíci. Studenti postavili utopická města

Město na Měsíci, na vlakových kolejích nebo vytesané do skály patří mezi devět studentských projektů, které vystavuje Centrum současného umění DOX. Jejich autoři zkoumali prostřednictvím utopických studií možnosti urbanismu. Jedna z nich propůjčila název i celé výstavě – Galegion.
18. 2. 2020|

V Ústí nad Orlicí někdo nasprejoval hákové kříže na divadlo i domy

V Ústí nad Orlicí v noci na středu někdo sprejem nastříkal na budovy nápisy s nacistickými nebo radikálními motivy. Na Roškotově divadle, které je národní kulturní památkou, je hákový kříž, jinde jsou dva blesky – symbol jednotek SS. Případem se zabývá policie, řekl starosta Petr Hájek (Oušťáci). Kriminalisté zatím evidují 14 posprejovaných objektů. Škoda je podle policejní mluvčí Markéty Janovské přes sto tisíc korun.
15. 1. 2020Aktualizováno15. 1. 2020, 15:36|

Firmy netuší, u jakých titulků se jejich reklamy objeví. Agentury chtějí omezit inzerci na dezinformačních webech

Asociace komunikačních agentur (AKA) bude apelovat na zákazníky, aby se vyhýbali inzerci na dezinformačních webech. Chce tak chránit jejich značky a omezit šíření dezinformací. Tento týden to na konferenci v Senátu oznámil ředitel asociace Marek Hlavica. Inspiraci hledá na Slovensku, u projektu Konšpirátori.sk.
7. 12. 2019|

Stolky z naší školky. České ceně za architekturu se nejvíc líbí v mateřince na Liberecku

Česká komora architektů počtvrté udělila Českou cenu za architekturu. Hlavní ocenění si převzali Petr Stolín a Alena Mičeková za mateřskou školu ve Vratislavicích nad Nisou. Ve finále jim konkurovalo dalších pět staveb architektonických realizací: hospoda v Máslovicích, centrum umění v Praze, lávka u Kladna, chata na Pelhřimovsku a usedlost v okrese Jindřichův Hradec. Celkem mezinárodní porota vybírala ze 186 děl dokončených v posledních pěti letech. Oceněné i nominované realizace představí od 11. do 22. prosince výstava v pražském CAMPu, následně se přesune na Fakultu architektury ČVUT a poté do dalších míst v Česku.
14. 11. 2019|

Výročí dne: Petr Hájek byl matematik, který řešil umělé inteligence už za komunismu

Petr Hájek byl jedním z nejslavnějších a nejoriginálnějších matematiků v našich dějinách. Svým výzkumem v mnoha ohledech předběhl dobu.
6. 2. 2018|