TÉMA

Ilja Šmíd

Která muzejní sbírka je v Česku nejbohatší? Ministerstvo kultury o tom podle kontrolorů nemá ponětí

Ministerstvo kultury nemá přehled o muzejních sbírkách, které v zemi jsou, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad. Jeho pracovníky zajímalo, jak dobrý má stát přehled o sbírkách, které má ve své správě. Zjistili, že neexistuje podrobná centrální evidence a při inventurách se bez větší pozornosti ukazuje, že mizí tisíce exponátů.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 13:27|
90‘ ČT24

Staněk byl velmi špatný ministr kultury, říká výtvarník David. „Na dlouhá léta zničil chod Národní galerie“

Antonín Staněk (ČSSD) skončil v čele ministerstva kultury, zatím ale nemá nástupce. Zástupci kultury se ve středu shodli, že jeho dvouměsíční odcházení z resortu se dá považovat za trapné. Úkoly pro nového ministra kultury vidí například v potřebě získat pro resort víc peněz do rozpočtu. Proto podle nich dává logiku dočasné pověření ekonomického náměstka Reného Schreiera, který má ministerstvo vést do jmenování nového ministra. Politikům pak vadí nestabilita resortu kultury, neschopnost náměstka plnohodnotně úřad vést i porušování ústavy. Zaznělo to v pořadu 90' ČT24.
31. 7. 2019Aktualizováno31. 7. 2019, 21:46|

Ministr kultury navštívil s premiérem „své“ budovy. Investovat do nich chtějí miliardy

Rekonstruovaná historická budova Národního muzea, stejně jako opravená Státní opera se veřejnosti plně otevřou během příštího roku. Potvrdil to premiér v demisi Andrej Babiš, který se v pondělí vydal na kontrolní den v příspěvkových organizacích ministerstva kultury. Kromě Národního muzea a Státní opery společně se šéfem resortu Iljou Šmídem navštívil i Novou scénu Národního divadla. Tu rekonstrukce teprve čeká. Oba politici zjišťovali také plány Národní galerie a Národního památkového ústavu, do jehož užívání nově přejde opuštěný komplex Invalidovny.  Podle Babiše není s investicemi do těchto kulturních institucí důvod otálet.
12. 3. 2018|

Babiš uvedl zbývající ministry. Budou se zabývat inkluzí, dotacemi i památkami

Všichni ministři vlády Andreje Babiše (ANO) převzali své úřady. V pondělí premiér uvedl do úřadů zbývající čtveřici – ministra školství Roberta Plagu (ANO), ministra kultury Ilju Šmída, ministra zemědělství Jiřího Milka a ministryni pro místní rozvoj Kláru Dostálovou.
18. 12. 2017Aktualizováno18. 12. 2017, 13:11|

Poslední schůzky v Lánech: Plaga chce řešit inkluzi, Milek potraviny, Šmíd platy v kultuře

Prezident Miloš Zeman se na zámku v Lánech sešel s posledními třemi kandidáty na ministry. S Robertem Plagou, který má vést školství, mluvil o změnách v inkluzi nebo podpoře sportu. S možným budoucím šéfem resortu zemědělství Jiřím Milkem o potravinové soběstačnosti nebo suchu. Schůzky zakončil setkáním s kandidátem na ministra kultury Iljou Šmídem. Vládu Andreje Babiše chce prezident jmenovat ve středu.
11. 12. 2017Aktualizováno11. 12. 2017, 19:04|